Киното и кризата – нищо общо

Докато светът тъне в рецесия, Холивуд чупи рекорди
23 юли 2009 10:02,
19
Киното и кризата – нищо общо
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

 

Когато миналата есен всички осъзнаха, че финансовият крах на Уолстрийт ще премине в неизбежна тежка икономическа криза и ни предстои завръщане към времената отпреди Втората световна война, киноиндустрията наведе глава за заколение.

Вече имаше данни за осезаем спад в продажбите на билети и прогнозите за орязване на бюджети, спиране на продукции, масово съкращаване на персонал и т.н. валяха отвсякъде.

Пред нас беше очертана апокалиптична картина за край на бляскавия Холивуд, такъв какъвто го познаваме – с многомилионни хонорари за филмовите звезди, режисьори и продуценти и тлъсти пачки за големите филмови студия.

И тъкмо си казахме: „Ха сега да видят тия звезди лесно ли е без пари!”, и какво стана?

Бягството

Чудо на чудесата. Оказа се, че паричните потоци не само не спират, но и се множат като децата на Брад и Анджелина. И как да е иначе? Обяснението за невъзможния „брак” между киното и кризата просто идва от само себе си.

Какво му остава на човек в това напрегнато всекидневие, освен да се потопи в друга реалност? Там, където със сигурност (или поне в 99% от случаите) доброто побеждава.

Там, където може да си най-големият загубеняк, да те ухапе паяк и изведнъж да размазваш злодеите без особени трудности. Там, където парите нямат значение, защото красавицата се влюбва в звяра не защото е богат, а защото е добър и смел...

Изгодно

И всичко това на доста ниска цена. В крайна сметка далеч по-изгодно е да заведеш семейството си на кино, отколкото на ресторант например. А удовлетворението в никакъв случай не е по-малко, дори напротив. Това в пълна степен важи за Съединените щати, където средната цена на билета е едва 7,18 долара.

Предвид, че средната заплата е няколко хиляди, простата сметка показва защо именно Страната на неограничените възможности е златната мина на киното.

Дори безподобна боза като опитите на Саша Бара Коен да повтори сензацията „Борат” (гей пародията „Бруно”) се увенчаха с невероятните приходи от 50 млн. долара за десетина дни на големия екран. Боже, та това прави 7 милиона зрители! Колкото цяла България! За „Бруно”...

Далновидност

Но да се върнем на темата. Въпреки приказките за крах, Холивуд направи показно как се действа в криза. Още от началото на лятото бяха пуснати редица дългоочаквани хитови заглавия, сред които „Ангели и демони”, „Терминатор 4”, „Стар Трек”, „Транформърс 2”, „Х-мен Началото: Върколак”, „Ледена епоха 3”.

Между тях се намърдаха няколко изненади в лицето на забавни нискобюджетни комедии и традиционно успешните анимации на Пиксар, прибавяме и останалите продукции, видели голям екран, и получаваме... приходи за 13 милиарда долара. Не е зле като за криза.

Магия

Сухата статистика е красноречива. Към този момент от годината в сравнение със същия период от предходната е регистриран скок в постъпленията с цели 10,5%.

И съвсем логично започнаха да падат рекорди. „Хари Потър и Нечистокръвният принц” записа две върхови постижения – за най-големи приходи в първите пет дни по кината извън Съединените щати (237 млн. долара) и за общи приходи за това време (396,7 млн. долара). И в двата случая от върха беше изместен филм от 2007 г. – "Спайдърмен 3".

Прогнозите са, че новите приключения на тийнейджъра магьосник ще преминат гросмайсторската граница от 1 млрд. долара.

Досега са го правили само четири филма.

Добре че дойде кризата, та да допълним Топ 5...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
минувач преди 15 години
Холивуд е най-големия идеологически институт в света и промиването на мозъци е успешно съчетано с правенето на пари. Най-добрите им филми са направени от режисьори със европейски произход като Форман например. Но това са единици, потвърждаващи правилото. В американските филми се набляга предимно на екшъна, зрелището, сантимента и олекотения за възприемане сценарии. Често в действието на героите липсва елементарна логика и по правило нямат връзка с реалността - не ми дава повече редове :-(((((((
17
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 15 години
уморен,след кат ос итолкова уморен що не отидеш да си починеш някъде. на теб ти харесват едни филми, на други-други. и в това няма нищо странно, напротив. само не мога да разбера, защо трябва да приема твоето мнение? не че нямаш право на такова но защо с отрицание. ето за мен "Сибирският бръснар" на Никита Михалков и "Ъндърграунд" на Костурица са велики филми. е, ти не ги харесваш но аз няма да започна да те обиждам заради това. НАЛИ?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Админите на сайта трият постове на обективни потребители, а оставят такива, които постпянно ни натякват за мафиота Костов! Срамота, опомнете се!
15
0
 
0
 
! Отговори
Buleta преди 15 години
4udim se kak horata hodqt o6te na kino, kato ima torenti i LCD-tai s po 120 cm diagonal.
14
0
 
0
 
! Отговори
Елмар преди 15 години
Кой не е дорасъл - руснаците??!!Прегледай се, моля те - Сталкер на Тарковски да си гледал?!!а оригиналният Соларис, който е три класи на версията от 2001 с Макелоун и Клуни???Айде първо да мислиш, после да пишеш, става ли?
13
0
 
0
 
! Отговори
Уморен преди 15 години
Номер 9 - гледат ли се - гледат се... Имат ли полза от тях - имат (иначе даже нямаше да ги пускат).. А "Сибирският Бръснар" си е направо жива пародия (иначе казано - руски филм)... Индийците правят по-добри филми...Е, има си и изключения - Ночьной/Дневной Дозор, Девятая Рота, Неуязвимый, но те по-скоро подкрепят правилото че руснаците не са дорасли още да правят касови или дори свестни филми...
12
0
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 15 години
има много по-добри филми от Спайдер-Мен, но относно разбиранията ти за филм явно си доста зле. Черният Рицар например (новият филм за Батман) беше един от филмите на 2008-*** година, а Крисчън Бейл случайно да е еднодневка скъпи мой критико.
11
0
 
0
 
! Отговори
Елмар преди 15 години
Типичен представител на маймуноподобните..Аз без кино не мога за разлика от теб..Ходи яж кобичампчета и слушай Андреа.. приляга ти на Ентелектуалното равнище..
10
0
 
0
 
! Отговори
тт8 преди 15 години
Това, че няколко, т. нар. хитови заглавия са донесли много пари, не е показателно за състоянието на киното в последните години. Холивуд винаги е правил разни Спайдърмени, Супермени, Батмани и тем подобни бози, които някаи наричат кино. Истинското кино се прави с добри актьори, а не с еднодневки, които са на грна на вълната и някой продуцент е решил да налага. Истината е че касовите хитове се правят за една таргет аудитория на пуберска възраст, където актьорската игра не се котира много.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Уморен, докато Холивуд не изнесе продукт като Сибирския бръснар, Ъндърграунд, Животът е прекрасен и не престане да бълва пропагандни *** подкрепяни с пари измукани от цял свят в полза на "Великата Американска Нация", докато не идеш да си разходиш цървулите из прекрасната и духовно обогатена Америка, и най- вече докато не застанеш на колене и да врътнеш по една злобарка на всички до които си си адресирал поста, дотогава ше си ги наричаме пропагандни бози холивудските бълвочи. ***!
8
0
 
0
 
! Отговори
Уморен преди 15 години
Докато българинът к'во прави? Плюе всичко! Тоя филм ли? Мани го, американски е... Ко ме занимаваш с тез хАмериканци бе? Гамени...Ама докато ние стигнем тяхното кино, никой от вас, *** такива, няма право да плюе, да се заяжда и да нарича "бози" филми, имащи бюджет колкото всички в историята на България...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Направи го с Балкан, направи го с пенсиите , малко беше зает покрай изборите, но ще го направи и с Холивуд. Джъст уейт фор дъ Командърс венджънс брадърс фром Калифорния.
6
0
 
0
 
! Отговори
do 2 преди 15 години
културата е разликата между хората и животните (които само ядат), но явно не го знаеш!
5
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 15 години
Жител, може да се наядеш у вас, ще ти излезе със сигурност по-евтино от ресторанта и ще ти останат пари за кино.
4
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 15 години
Жител, може да се наядеш у вас, ще ти излезе със сигурност по-евтино от ресторанта и ще ти останат пари за кино.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Още римляните са казали ДАЙ НА ПЛЕБЕИТЕ ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА, така патрициите ще могат да си живеят необезпокоявано живота....
2
0
 
0
 
! Отговори
Жител преди 15 години
Изгодно!!!В крайна сметка далеч по-изгодно е да заведеш семейството си на кино, отколкото на ресторант например бе нормални ли сте ???Няма да се наядем ще гледам некъф *** филм
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ХАМЕРИКАНЦИТЕ ВИНАГИ СА КЪРТИЛИ МИФКИ, А ПРОСТО НАРОД ВИНАГИ СЕ Е РАДВАЛО НА САПУНКИ