Големият подвиг на обикновения войник в "Те се сражаваха за родината"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
3 авг 2019 11:12, Петя Славова
62
Големият подвиг на обикновения войник в "Те се сражаваха за родината"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Реверанс към подвига на обикновения войник прави Сергей Бондарчук с превърналия се във филмова класика "Те се сражаваха за родината" (1975 г).

Сюжетът ни връща към 1942 г. в разгара на Великата Отечествена война. Малка група войници се опитват да устоят на бомбардировките и нападения с танкове от немците край покрайнините на Сталинград.

Докато са на фронта, покрай безмилостните боеве, мъжете успяват да размишляват за живота и мирното време. Макар да разказва за най-мрачния период от човешката история, режисьорът не лишава персонажите си от чувство за хумор.

От една страна Бондарчук прави събирателен образ на войника, а от друга - посочва различната индивидуалност у всеки герой. Хората, събрали се на фронта произхождат от различни фамилии, имат собствен темперамент, отделни търсения в живота.

Филмът е екранизация на едноименния роман на Михаил Шолохов. Бондарчук снима военна драма, изпълнена с великолепни  батални бойни сцени, за чието заснемане не са били пощадени огромно количество пиротехника, а също участвие имат авиация и танкове.

Ролите са поверени на Василий Шукшин, Вячеслав Тихонов, Сергей Бондарчук, Георгий Бурков, Юрий Никулин, Иван Лапиков, Николай Губенко, Инокентий Смоктуновски, Ирина Скобцева и др

Гледайте "Те се сражаваха за родината" на 3 август от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
smej преди 4 години
Може някой млад човек да прочете и книгата на М. Шолохов със същото име. А после да намери и "Тихият Дон". Антируската глупост е безсилна пред истинските световни таланти. Политиката е съвсем друго нещо.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филмът е страхотен! Не съм гледал нищо подобно преди.
45
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замириса на руски нафталин.
44
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 20.Басирам се, че ако стане напечено,вие псевдопатриотите първи ще напълните гащите,и първи ще избягате.Всички глупости,като чест,родина,патриотизъм,и прочие ще се изпарят.Не знаете какво е война.Защото в Бг-я се броят на пръсти хората който ся учасвали в реални бойни действия.Останалите са просто шапкари и форумни философи.
43
9
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Тия на снимката Фашистите ли са ? Носят италиянски каски характерни за периода
42
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УбийстваРусия 9.2/100000САЩ 3.4/100000ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТАРУСИЯ 62САЩ 82ЗАТОВА децата на русофилите бягат към САЩ. Не са САЩ деградиралите руски
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50За дълга ли да ти отговоря? САЩ БВП - 18 ТРИЛИОНАРОСИЯ - 1,5 ТРИЛИОНАта така за дълга. Това че един дълг е голям за тебе, не значи че е голям и за комшията ти.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46 ами да вземе да си плати 120 милиона който още но дължи от времето на ссср не да мънка
39
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен46Русия - минимална заплата 120ЕСАЩ - 2000$Защо ли е така?А защо децата на глупавите русофили са в Америка?
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Стюпи, Америка има някакви си 2200 милиарда долара ВЪНШЕН дълг. Как да не живееш добре, като имаш такива печатници, а и си усвоил такива хватки, че разни разкапващи се мижави страни да ти дават кеш някакви си 2 милиарда за обещани, непроизведени самолетчета с музейна стойност!За сравнение Русия има малко над 500 МИЛИОНА дълг, прости на някои страни дългове по 80 млрд, подари на Сърбия 16 самолета.Русия и КНР купуват тонове злато и събират ли, събират.Защо ли правят това?
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Багратеон е Без съмнение най доброто което руснака ссср де ...оспява да свърши но дори и там губи по трима свой за двама вражи При все сериозното си числено превъсходство ...
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтривам канала само стари и тъ,пи филми дават
35
2
 
6
 
! Отговори
а преди 4 години
До До а (23)Това, което съм написал са факти, дори и да не се харесват на феновете на комунизма.Факт е, разбира се, и че американците са зашамарени яко при първата им "среща" с нацистите в Сев. Африка. Както и че, в крайна сметка, към края на войната, руснаците се научават как да водят война (Багратион е добър пример за майсторски проведена операция). Не ми харесва сляпата отдаденост на някаква идеология и не разбирам хората, които мислят по този начин.
34
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен"Глдали сме го 100 пъти. По време на съветското робство всеки петък ни пускаха такива." ---Е, радвай се , тогава.Сега през ден ти пукскат американски филми, в които задължително има ***, затвор, дрога и кръв, или американски супергерой, който сам спасява света.Пред тези ценности, сегашните, предпочитам старите, в които задължително имаше влак, кон, тиня или войник...
33
1
 
7
 
! Отговори
a преди 4 години
А иначе, има и хубави руски филми - напр. "Ворошиловский стрелок", "Дурак", сериала "Меч", някои от филмите на Звигянцев (доста мрачни са, въпрос на вкус).Специално за Сталинград - много е добър немският филм "Stalingrad" от 1993.
32
4
 
6
 
! Отговори
До а (№23) преди 4 години
"Не съм гледал филма и няма и да гледам такива пропагандни измислици", ...искам да остана тъъъп, ***, непросветен, свято вярващ в евроатлантическите ценности, в "Редник Райън", в това, че именно САЩ са освободили Европа от иначе добричките хитлеристи, че руснаците и техните поробени народи, разни кавказци и от ония с дръпнатите очи са се хвърляли в атака, само защото са предпочитали немските куршуми от онези на НКВД! Въобще не вярвам, че англо-американците са избили 4000 невинни българи!У-а
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38.. Да правилно го каза" видя" А защо сами да не си го направим да е хубаво и тук? А отиват всички на готовото уж " хубаво" там?!-:)
30
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен25За 30 години българина видя къде е хубавото.Даже и децата на най-надъханите русофили заминаха за Америка.Как да им се сърдиш?Всеки иска хубавото.За едните голи идеали...
29
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ГЛЕДАМ РУСКИ ФИЛМИ!!! ТОЗИ КАНАЛ ГО ИЗТРИХ ТОКУ ЩО.
28
1
 
16
 
! Отговори
До лъжеца с №16 преди 4 години
До до арменецДришъл, защо лъжеш като на Асанчо дядо му? Аз съм по-стар от теб и съм гледал Фелини, Антониони, Братя Тавиани, Гледал съм Жан Маре, Ален Делон, Джина Лолобриджида, Жан Габен, Юл Бринър, Одри Хепбърн, Джак Лемън, Кърк Дъглас, Марчело Мастрояни, София Лорен, Ерих фон Щрохайм, Луи дьо Фюнес, Тоширо Мифуне и даже Радж Капур!Мога да продължа до довечера!Ти не си ли ги гледал, нещастно създанийце? Имаше великолепни съветски филми! Шедьоври, които поставям сред първите 20 на всички вре