Съд в САЩ: Книгите за Хари Потър не са плагиатствани

Джоан Роулинг не е използвала идеи и образи от Ейдриън Джейкъбс
Обновена: 7 яну 2011 23:12 | 7 яну 2011 23:10, Елка Василева
2
Съд в САЩ: Книгите за Хари Потър не са плагиатствани
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съд в Ню Йорк отказа да удовлетвори иска на наследниците на малко известния британски писател Ейдриън Джейкъбс за плагиатстване срещу издателството Scholastic, което издава в САЩ романите на Джоан Роулинг за приключенията на Хари Потър.

Съдия Шира Дейндлин заяви, че Роулинг не е копирала идеите и образите, създадени от Джейкъбс и не ги е използвала в книгите си, предаде АФП.

„Напълно очевидно е, че творбите на Джейкъбс и Роулинг са абсолютно различни както като съдържание, така и като стил на изложение и в крайна сметка трябва да предизвикат у читателя различни емоции“, се казва в съдебното решение.
 
От издателството Scholastic определиха иска на наследниците на Ейдриън Джейкъбс като неоснователен, а съдържанието му като абсурдно. Не се уточнява как са реагирали ищците на решението на съда, пише Lenta.ru.

Наследниците на Джейкъбс внесоха иска за плагиатство в американския съд през 2010 г.

Още по темата

В документа се казваше, че при работата си върху романите за Хари Потър Джоан Роулинг била използвала елементи от сюжета на книгата на Джейкъбс „Приключенията на вълшебника Уили“ ("The Adventures of Willy the Wizard"), издадена през 1987 г.

Преди това наследниците на писателя бяха внесли аналогичен иск в съд в Лондон.

Джоан Роулинг написа седем романа за вълшебника Хари Потър. Книгите са преведени на над 60 езика и станаха бестселър във всички страни, в които бяха издадени. В цял свят са продадени над 400 милиона екземпляра от книгите за Хари Потър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
НиК Каргонски преди 13 години
Да взема да си купя и...аз една книга на Роууулинг;до сега отлагах по ....аускултационни съображения.Току виж някой я...осъдил заради фалшива,илиялова...магия и тогава в затвора ще й секне....магическото вдъхновение(освентехните затвори да са като...нашите).