Театърът отблизо

Книга на Ивайло Александров ни запознава със сценичното изкуство и неговата теория
27 авг 2012 15:16, Петя Славова
0
Театърът отблизо
Снимка: Просвета

Какво точно е „Архитектоника на театралността“ описва в своята книга Ивайло Александров.

Тя е разделена на две части като в първата - “Театралност и семиотичност” авторът разяснява ролята на знаците и знаковите конфигурати.

В следващата част - “Спектакъл и означаване” може да научим повече за театралния текст и каква е ролята на актьора в пространството.

Ивайло Александров е завършил театрознание и театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, а творбата му е написана въз основа на неговия докторат на тема “Театралният спектакъл в семиотична перспектива“. Специализирал е като редовен докторант в Театрална Академия на Финландия, Хелзинки и Хелзинкски Университет (2006 – 2008).

Авторът също така е поставял театрални спектакли в множество театри на България. Има над  20 публикации у нас и в чужбина в областта на театралната критика и теория. Изнасял е доклади на редица международни театрални и семиотични конгреси, конференции и симпозиуми – България, Сърбия, Турция, Финландия, Швеция, Естония, Германия, Португалия, Италия, Испания, Южна Корея, Китай.

Има доста опит и в областта на танца, по специално влеченията му са към аржентинското танго. Поставял е хореография на множество театрални спектакли, телевизионни предавания, филми и шоу програми, видео клипове, сценични събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари