Кога приключва наистина Втората световна война...

Лорънс Рийс разкрива тайните на това време
31 окт 2012 10:07, Петя Славова
8
Кога приключва наистина Втората световна война...
Снимка: Сиела

“Тайните на Втората световна война. Сталин, нацистите и западът“ може да намерим вече на книжния пазар.

Книгата е в превод на Красимир Желязков. Нейният автор е британският историк, автор и режисьор в BBC/PBS на три телевизионни документални поредици, посветени на Аушвиц и тайните на Втората световна война, както и на пет книги на същите теми.

Чрез труда си той задава въпроса кога наистина е завършила Втората световна война. " Ако вярвате, че краят на войната е трябвало да донесе „свобода“ на изстрадалите от нацистката окупация страни, значи за милиони хора войната завършва едва с падането на комунизма преди повече от 20 години" обяснява в книгата си Рийс.

През лятото на 1945 г. в Полша, прибалтийските републики и много от източноевропейските страни просто една тирания е заменена с друга. Сред най-важните въпроси, на които е потърсен отговор в книгата, е: От какво произтича тази несправедливост? Всъщност това е онази част от историята, чието разкриване стана възможно едва след падането на комунизма, а и поради това, че съвсем наскоро на обществеността бяха предоставени много важни архивни материали, ревностно укривани от няколко поредни съветски правителства.

Съществуването им даде възможност да бъде предприет опит за написването на правдива „задкулисна“ история на отношенията между Запада и Сталин, която разкрива много нова информация.

Лорънс Рийс е носител на наградите The British Book Award за историческа книга на годината, George Foster Peabody Аward, Emmy, както и на редица телевизионни като BAFTA, Grierson Award, International Documentary Award, British Press Guild Award, BANFF Festival award.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 11 години
До Feel freeми да - Германия е подписала безусловна капитулация :)макар, че не обичам хич комунизма и соц-а, мисля, че е прекалено да се сравняват фашисткия режим и комунистическия - все пак при соц-а имаше мир, хляб и сигурност
7
1
 
1
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
anglichanite li ste ni uchat na humanizam-prochetete istoriyata im i ste se otvratite ot tyah.nay-golemite izmamnici i bokluci v istoriyata na chovechestvoto.i sega tazi darjava mami evropa i celiyat svyat.celuvat zadnika na statite i se opitvat na go vkarat na evropa.eto na tova ako ne se kaje kurvenska politika zdrave mu kaji.
6
2
 
13
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
Много обичам хора, които нямат представа какво е война и лично не ги е докоснала да ми обясняват кога войната е свършила. За всички онези свидетели на войните, те свършват, когато престанат да летят куршуми, да се взривяват бомби и пр. На тях не им пука какво ще е след това, важното е да спре кошмара и страхът. Аман от политикантсване.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Войната никога не е спирала,щатие продължават започнатото от Германия.Засега малко държани не са под американско влияние .
4
1
 
21
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
СЪС СМЪРТТА НА АДОЛФ....ВСИЧКИ НАДЕЖДИ ЗАГИНАХА....
3
6
 
1
 
! Отговори
Feel free преди 11 години
Аз мисля, че и Германия няма подписан мирен договор?
2
4
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Юридически още не е приключила.Между Япония и Русия в качеството на наследник на СССР още няма подписан мирен договор.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интересно