Войните на Путин – от Чечения до Украйна

Нова книга анализира поведението на руския президент
80
Войните на Путин – от Чечения до Украйна
Снимка: Издателство "Кръг"

Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години? Този въпрос е сред най-горещите в съвременния свят, а британският историк Марк Галеоти търси отговорите в задълбочено изследване в книгата "Войните на Путин".

Документалният труд с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от 2 август в превод на Гриша Атанасов и корица от Стоян Атанасов.

"Войните на Путин. От Чечения до Украйна" е задължително четиво не само за експертите по международна политика, отбрана и сигурност, но и за всеки, който иска да разбере случващото се днес в Украйна и в Русия. Авторът Марк Галеоти, който през 2022 г. получи забрана от руското правителство да посещава страната, детайлно анализира как военните конфликти влияят върху политиката на Кремъл и как на свой ред тази политика отключва нови кампании.

Галеоти, който се занимава с руска история и проблемите на сигурността още от края на 80-те години, има широк кръг контакти, включително в Кремъл и в Министерството на отбраната в Москва. В книгата си той разказва повече от любопитни истории, научени от военни ветерани, действащи офицери и дипломати, които среща, докато живее и пътува из Русия.

Авторът си поставя и осъществява няколко важни цели. Първо анализира информационната война, която Кремъл води, без да пести сили и пари, срещу Европа и САЩ. Второ – подробно описва еволюцията на въоръжените сили на страната – от времената на болезнения им упадък след разпадането на Съветския съюз, през последвалите мъчителни опити за реформи, превъоръжаване и модернизиране, съпроводени с жестоки корупционни схеми и яростна съпротива на генералитета. Галеоти прави дисекция и на различните видове войски и тяхното въоръжение. Обръща специално внимание и на силите, които извършват тайните операции по света.

Изводът, който личи, е че процесите, които наблюдаваме, са неделима част от имперското високомерие на президента Владимир Путин, амбициран да наложи глобалния авторитет на Русия над цял свят.

Оценката на Галеоти е безпощадна:

„Ако се беше задоволил с изграждането на силна държава в собствените ѝ граници, а не с фантазии за империя, Путин вероятно би бил запомнен като успешен държавен строител. Вместо това, в продължение на години, а може би и десетилетия, дори и при евентуалния му наследник, Русия ще се възстановява от щетите, причинени от неговата прекалена амбициозност“. Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози – в пилотска кабина на самолет, каращ танк или разглеждащ нов модел пушка, дори не е ходил в казармата, обръща внимание Марк Галеоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сашенце, кога вие платените шурущоидни *** ще напишете за войните на "семейство" Буш, Клинтън, Обонго и т.н. да не се връщаме още по-назад?!
72
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Всички нормални хора бягат от Русия, а някакъв *** пише, че щели да бягат в Русия! Голям смях! Само безмозъчни същества могат да живеят в Русия при тези въшкарници!
71
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Путин е жалък поплювко и убиец и ще си получи заслуженото!
70
3
 
9
 
! Отговори
До Европрайда преди 9 месеца
За тези "ценности ли се биете срещу Русия ? Ще направите така че скоро ще има масово бягство на Нормални хора към Русия. И в момента има но още не е масово. Чакаме следващата пролет.стотия на Брюксел и Вашингтон. То не бяха Зелени сделки затваряне на АЕЦ и ТЕЦ забрани за нормални автомобили Ковид карантини санкции срещу Русия откази от руски газ и нефт война срещу Русия налагане на сила електрокари Джен.дър обучение на децата ви в детските градини смяна на пола без да питат родителите. Факти !
69
1
 
3
 
! Отговори
до 68 Абе чак да са преди 9 месеца
ми любимци - не са. Но не отричам, че на фона на "цивилизования свят" са ми по-симпатични. Викаш, Путин щеше да *** в туитър, а Медведев да го играе балансьор? Принципно, Путин едва ли щеше да спечели още едни мандат ако не беше войната. Сега, гарантирано ще спечели изборите. Ако САЩ бяха по-хитри щяха изчакат Путин да си изкара мандата и тогава да разбъркат л*йната в Украйна. А Китай е много голям - икономически, индустриално и демографски - с подкрепа от РФ никога няма да стане васал на САЩ.
68
1
 
9
 
! Отговори
Контра книга преди 9 месеца
"Войните на САЩ" от Хирошима и Нагасаки през Корея Виетнам Лаос Камбоджа Гренада Салвадор Югославия Ирак Либия Сирия Афганистан...Всички вероломно нападнати без никакво решение на ООН и варварски бомбардирани, някои от тях имат "късмет" да получат и ядрени бомби ! Като в сметката въобще не броим изпепеляването на градове в Германия през Втората световна война без никакво военно значение плюс сриването на София...ей така между другото просто за удоволствие. Така Америка "донася" демокрацията !
67
1
 
5
 
! Отговори
2023 преди 9 месеца
Поредната манипулативна книга за Русия и Путин.Американската пропаганда няма равна на себе си.Та в ИРАК нали с тази пропаганда разбиха държавата.Послед се оказа за голямата фалшификация за опсаните оръжие с които разполагаше Ирак.Търсят се причини да се воюва и това е в интерес на американските корпорации.Милиарди долари ще спечелят американцките компании от войната в Украйна.
66
4
 
6
 
! Отговори
гошо преди 9 месеца
Сашо ти колко диоптъра очила носиш? Ти не виждаш и собствения си нос. Колко бази има САЩ около Русия и колко Русия около САЩ? Кои започна войната? - не Русия, атия които подписаха Минското споразумение и не са мислили да го спазват и нагнетяваха Украйна с НАТОвски оръжия. Поне веднъж напиши истината, но за нея явно плащат малко.
65
3
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 9 месеца
До до 63-ти Много Ако Медведев беше действащ президент, то със сигурност нямаше да пише това, което пише сега. Иначе от сегашната си позиция може да плямка каквото си иска, от него нищо не зависи. А за Байдън недей толкова да си саркастичен.Твоите любимци когато стигнат неговите години не се знае на какъв акъл ще са. Я ни кажи през 2034г, до когато се кани да управлява, Путин на колко ще е.
64
2
 
2
 
! Отговори
sport преди 9 месеца
66 коментара, от които съдя, че това БГ наистина сме за закриване (или поне повечето драскачи). Уатабаутизмите си ги плямпате по цял ден, валят стинки за глупости. Лошото е, че ви четат и други и после ходят и гласуват за вгъЗЗраждане. И сега тезите са, че никой не дава да се говори против американците - ами в тия 66 коментара не говорите ли против тях? А ако бяхме още по цъветцко владичество, IP-тата ви като светнат и после ще ви привикат в несъществуващата колиба. Това е разликата ПьHOBе.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако напишат книга за грабителските войни на американците, тя сигурно ще е в 50 тома. Ама не, Путин ги сърби, за това плащат, това и ни набутват - изтъркана латерна.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пробутват ни поредния пропаганден бълвоч.
61
0
 
4
 
! Отговори
до 63-ти Много преди 9 месеца
знаеш кой е истинския президент на САЩ в монета, с тоя дядо дето се ръкува с въображаеми хора, изгубва се в градинката на Белия Дом, говори несвързано и чете от листче, предварително одобрени въпроси и отговори на "журналисти". Иначе, не Путин плаши с ядрен апокалипсис в момента. Все пак, президента е върховния главнокомандващ, сигурен съм, че Ако Медведев беше действащия президент и пише глупостите, които пише в момента в туитър ситуацията, щеше да е по-спокойна. А, какво ще кажеш?
60
1
 
0
 
! Отговори
До 59 преди 9 месеца
Брей, много задълбочен анализ, особено в частта за Медведев. Ако беше поне малко обективен, щеше да напишеш думата президент пред името му в кавички, защото само глупавите не знаеха кой е бил истинският президент тогава.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
American Thinker: Всички, освен Путин, искаха войната в Украйна
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Поредица от конфликти"... изключително манипулативно и писано от хора, без да са наясно с фактите.Всъщност Путин фактически започна война само в Украйна. Защото в Чечня той практически приключи започналата през 90-те години война. В Грузи президента Медведев започна война, ако гледаме фактите, след обстрел на грузинците по Цхинвал. В Сирия Путин помогна за запазване на държавността и заличаване на тероризма (това не е война). А в Украйна - това е отговор на неща, започнали преди повече от 10г
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВРИКС вече е БИКС! Руснаците вече не им уважават сбирките.
56
4
 
7
 
! Отговори
до 49-ти това не е преди 9 месеца
война на унищожение, нито е война за територия и ресурси. Това е война по принуда. Принуда от САЩ и техния вечно разрастващ се, в посока руската граница, отбранителен съюз. Путин се падна да я води. Можеше да е Медведев, но за късмет на целия свят е по-добре, че се падна Путин. А това, че сме американофоби, не ни прави автоматично русофили. Лъжите на САЩ граници нямат, дори сега в този момент се бълват през НПО-та, целящи разединение в цяла Европа. С приятел като САЩ не ти трябват врагове.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 56 Е как бе, нали икономическата сила вече е в БРИКС? Вземи да напишеш една книга колко велик е Путин на рузки, или хайде, на китайски за по-голяма аудитория.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво щеше да му се случи на човек със прякор Путин, ако иде в казармата при старите кучета? А?