През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз който съм роден през 1970 година, винаги ми е било много забавно, когато някой роден през 1990 ми обяснява колко зле се е живеело през 1980 година
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бе помня, че хората не си заключваха вратите и бяха спокойни. Ромски орди нямаше. Така, че драги ми Стефчо, едно лай но и да го поръсиш с пудра захар си остава лай но.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 7-8 години вече седяхме до последно пред блока, зад блока, до 22 часа не се прибирахме. Никого не го беше страх, понеже не се случваха престъпления. През парка ходехме сами на кино в друг квартал, второкласници. Вратите в блока стояха незаключени.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11. Кво приказваш, не знаех какво е ключ някъде до 1986-та кога се преместих в голям град. Или пък случайно ако имаше такива , които заключват всички им знаеха къде им е ключа.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В последното предаване на Панорама на Бпйко Василев зрителите бяха свидетели на чудовищна социалистическа пропаганда.Нялакъв грък и Бойко призоваха да се национализира ИНТЕРНЕТ.Защо?Защото там е свободата на словото, а днешните казионни медии са наложили диктатура на новата тоталитарна система.Ако национализират интернет ще махнат и там свободата, а само в интернет хората воюват с тоталитарния неомарксизъм, неолиберализъм и зелен ислямизъм.
15
3
 
26
 
! Отговори
Сенеката преди 2 месеца
Бе не знам ама по селата хората не си заключваха къщите ....смятай колко зле е било ...дано автора е взел добър хонорар от възложителите...
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз още си пазя "Инспектор СТрезов разказва" и "Записки на следователя" в домашната библиотека. Е, поне сме чели. Тукашните писаруги и това не са. Само копи-пействат посолствени опорки.
13
3
 
23
 
! Отговори
Българ преди 2 месеца
Е имало е, ама не са облъчвали обществото с тия глупости. Няма нужда да натоварваш хората със смърт и престъпления! И сега като знаем кво???
12
5
 
27
 
! Отговори
Имаше преди 2 месеца
но бяха по едно на месец и се разкриваха за максимум седмица. След това се произнасяше съдът за около седмица и всичко приключваше. А сега какво става, всеки ден има нещо което е неразкрито.
11
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През комунизма не си заключвахме къщите и апартаментите. Сега всички гледат да сложат блиндирани врати и решетки на прозорците. Това е достатъчно да се открият разликите.
10
2
 
5
 
! Отговори
7, преди 2 месеца
Коментатор 1 просто се представя като професия. Нищо повече.
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даже имахме и криминални четива от онова време за онова време...Стефчо, не се мъчи чуек, некадърник си и няма да ти купя "произведението".
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога не е имало такива твърдения, разбира се. Но че престърпността у нас след 90-та година нарастна лавинообразно и усещането за безнаказаност на същата битува като усещането за изгрев сутрин - това е безспорно.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Когато 1. За кого говориш бе нищо ти се не разбира ? Ти живял ли си по това време ?
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги е имало тежки престъпления. Въпросът е в количеството.
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пропаганда е самата лъжа, лансирана встатията, че някой някога е твърдял, че през епохата на "социализма" не е имало тежки престъпления. Никой не го е твърдял - нито преди, нито сега. Дори имаше книги по въпроса ощетогава. Но кой да чете?! Чукча-"журналист" е само писател и по точно - копи-пейстър.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на скоро попаднах на копие на една книга, изгорена от комунистите едно време. "какво са направили евреите на България". започва от Лазар Коен и стига до 1960 (примерно). много интересно четиво... :)
3
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега пък остава тоя да ми обяснява как съм бил живял все едно аз не зная, че той трябва да ми каже. Пропагандатора вика "пропагандаааа!!!". То е ясно, че при какъвто и да е строй има всякакви престъпления, но се различават по броя им в дадени области.
2
19
 
18
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Това е много характерно за "хубавия" соц - лъжа и пропаганда, липса на информация.
1
15
 
20
 
! Отговори
Когато преди 2 месеца
Фактите говорят, троловете мълчат!