Само надеждна ваксина ще се пребори с пандемията?

Учени се съмняват, че може да се изгради групов имунитет
21 апр 2020 21:21, Елка Василева
48
Само надеждна ваксина ще се пребори с пандемията?
Снимка: архив, БГНЕС

Eдинственият начин човечеството да се справи с пандемията от коронавирус е масовото прилагане на подходяща ваксина – това смята френския имунолог Ерик Вивие от многопрофилната болница в град Марсилия, пише изданието Сайънс алърт.

Вивие основава вижданията си на факта, че преболедувалите от новия коронавирус не изграждат подходящ имунитет. На човешкия организъм са му необходими 3 седмици за образуването на достатъчно количество антитела против подобни съдържащи РНК вируси като SARS-CoV-2. Но дори и тогава те траят до три месеца.

Още по темата

Както показа епидемията от БИРС през 2002-2003 година, оздравелите хора имаха защита в продължение на около 3 години. Но тези данни трябва много внимателно да се екстраполират спрямо другите коронавируси.

За преболедувалите от COVID-19 станаха известни случаи на повторно възникване на симптомите като в Република Корея. Това показва,че инфекцията подобно на херпеса може да премине в хронична форма, без външна проява на болестта.

Дори и при изработването на антитела съществува риск те да изострят заболяването. Засега не е известно кои антитела са по-ефикасни срещу заразата - тези, които са преболедували от леката или от тежката форма на заболяването.

Като се вземат предвид всички тези неизвестни, експертите се съмняват, че с времето може да бъде изграден групов имунитет на населението спрямо COVID-19. Поради тази причина най-ефикасното средство срещу заразата ще се окаже масовата имунизация с надеждна ваксина, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Имунолозите преди 4 години
Работата им едаваксинират нали тъй. Той сам казва, че имунизацията запредишния вирус е държала 3 години. Ами то всяка година ще излизат вируси. Какво правим? Казва се общ имунитет.Ами да идат в нашите махали. 60% заразени пък им няма нищо.
42
3
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Аз съм за подхода на Мангъров!По цял ден съм навънка,въртя километри пешком,вечер съм в морската и покрай морето,пия бира,ям сладолед,не нося маска,не общувам с извънземни!Със страх не се живее,дами и господа!
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаеш ли колко ни дреме, че ти `не трепериш от страх`?Не трепери, но и не си натрапвай идеите, щом не можеш да ги докажеш на практика.А доказването става само по един начин. Вече писах КАК.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох омръзна ми да споря с умствено недостатъчни.Какво ни показа `цяла Швеция`?Премиерът и обяви, че отказват да правят `групов имунитет` както се канели в началото и ще въвеждат мерки. ТОВА ни каза човекът.
39
0
 
2
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 4 години
Пища за фирмата в която работя, тикво, че болни от всичките 70 човека няма!
38
2
 
4
 
! Отговори
(-_-) Ето статистика преди 4 години
По данни на СЗО по време на сезонните епидемии заболяват 5 -10% от възрастните и 20 - 30% от децата. Всяка година глобално се регистрират 3-5 млн. тежко протичащи заболявания от грип, изискващи болнично лечение и 290 000 - 650 000 смъртни случаи. В Европейския съюз ежегодният брой на симптоматичните заболявания от грип е 4-50 млн, а смъртните случаи са 15 000 -70 000. Около 90% от смъртните случаи, дължащи се на грип, възникват при лица на възраст на и над 65 г..
37
2
 
2
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 4 години
''Ми като е `сезонно заболяване` и `проста работа` защо нито един не показа, че не се плаши и да се зарази?''Цяла Швеция го показва, а ако не бяха репресиите на властите по цял свят, хората масово щяха да го показват! Не мога да разбера защо смятате всички за плъхове, аз за такива като вас един косъм от междукрачието си няма да пожертвам щом сте решили треперете от страх, перколясвайте от страх, *** от страх, каквото искате правете от страх, само че не ми налагайте какво и аз да правя!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе кой ти казва да се идиотизираш?!Нищо повече от това да идеш в една клиника със заразени и да се нацелуваш здраво докато не са те изхвърлили.После може да се хвалиш колкото си искаш. Не преди това.
35
1
 
0
 
! Отговори
до 34 от славянин преди 4 години
Аз пиша за болни, не за заразени, дали има заразени не знам, но БОЛНИ НЯМА! Явно имаш проблеми с четенето!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като е `сезонно заболяване` и `проста работа` защо нито един не показа, че не се плаши и да се зарази?Българските всезнайковци - показват величието си само пред клавиатурата.А иначе - *** моля ви се не ни търсете.
33
2
 
1
 
! Отговори
до 28 от славянин преди 4 години
Статистиката в другите страни кой я обявява!? Същите като и у нас! Аз те съветвам да не четеш подвластните медии, нито нашите, нито чуждите, защото са от един дол дренки, чети неподвластните ако още са останали такива! Ако цял свят се ид.от.зира, трябва ли и аз да го правя, за да не се ''цепя от колектива''!? Колектива от ***, овце и плъхове!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, понеже във вашата фирма няма заразени вече съм спокоен. Сега остава и да се самозаразиш, за да ни докажеш, че вируса е слаб.А това, че във вашата фирма `няма и да има заразен` нещо на Ванга ли се правиш?
31
5
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Няма какво да се предлага, защото няма проблем. Това е просто сезонно заболяване, което няма правото да се нарече епидемия. Поне статистиката до момента ясно показва, че цялата тая патаклама е напълно необоснована.
30
3
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Хайде изплюй камъчето и кажи с думи прости какво ни предлага гениалния Мангъров?Защото като гледам всичките му фенове не желаят да се самозаразяват и да показват2 чудеса от смелост. Независимо, че вирусчето било `слабо`.Ако някой вярва в една кауза или идея трябва да е готов да я отстоява на практика. Или е въздух под налягане.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ваксината едва ли ще е ефективна 10-15 год. или до живот. Най- много да е за година."Грипните ваксини държат около 6 месеца. Ти си прави изводите.
28
3
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Мангъров е този, който гласно обясни какво мисли и е прав. А, света блокира, защото се управлява от неадекватни политици - за това..
27
5
 
5
 
! Отговори
до славянин преди 4 години
А вие чужди ежици владеете ли? Четете ли статистиката в другите страни, където огнищата са повече и има повече заразени. Този вирус далеч не е безболезнен, нито минава лесно, поне при много хора минава с престой поне две седмици на легло вкъщи или в болница. Не за друго, но аз вече доста познати, коелги и комшии имам, които бяха жестоко съборени. Докато вярвате в конспиративни теории няма как да ми докажете, че мислите прагматично и се опитвате да отчетете обективно информацията.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)Не е опасен... а ти кой си, че не става ясно...? Доцент ***?И защо, тогава цял Свят блокира? А, мaлoy мник...
25
9
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Грипът не е състояние а вирус и има имунитет към него. Проблемите идват от там, че тези вируси мутират и всяка мутация иска нова ваксина.. За по-опасните отдавна вече има ваксини. А тоя ковид първо не е опасен и второ докато направят ваксина отдавна ще сме забравили за него..
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че проблемът не е `невижданата поразяваща сила` на болестта.Проблемът е в това, че имунната защита на хората намалява през последните десетилетия.А намалява, защото човек живее във все по *** среда.Най-гъсто са заразени областите, където въздухът и околната среда са най-мръсни.Имунитетът на човека непрекъснато се сблъсква с пораженията на глобалното замърсяване и трябва да се бори с него.И когато се появи по-сериозен удар като коронавируса, то вече имунитета е безсилен.