Гърците ще градят имунитет срещу коронавируса през лятото

Новата им цел ще е контролирана циркулация на вируса
27 апр 2020 13:27, Елка Василева
26
Гърците ще градят имунитет срещу коронавируса през лятото
Снимка: архив, БГНЕС

Колективният имунитет на населението в Гърция към новия коронавирус е по-малко от един процент, каза пред телевизия Скай Такис Панайотопулос, член на комисията за коронавируса на гръцкото министерство на здравеопазването и почетен професор на Националния институт по обществено здраве.

Като описа утрешния ден след вдигането на ограничителните мерки, проф. Панайотопулос каза: "Досега целта беше да се прекрати циркулирането на вируса. Оттук нататък целта е контролираният ход на вируса на ниски до умерени равнища, а ако видим, че те пак се вдигат, ще трябва да се вземат отново мерки. Надяваме се обаче, че ще има контролирана циркулация на вируса, като в резултат хората ще придобиват имунитет и лека-полека така ще изградим имунитет в гръцкото население".

Още по темата

Панайотопулос отбеляза, че лятото е идеалният сезон за това, защото високата температура допринася за по-умерената циркулация на вируса.

"Решаващо при тази първа вълна е да се заразят хората, които е установено, че ще се разболеят леко, като децата и младите, а същевременно да се вземат строги мерки заразяването да не премине към групи във висок риск. Това ще определи и дали сме успели", подчертава ученият.

Той отбеляза, че основният принцип на поведение е дистанцията и спазването на хигиенните мерки, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената причина в България да има малко заболели и като цяло в Източна Европа е защото не сме толкова гъсто населени и не сме туристическа дестинация като Италиция, Испания или Гърция. Пак ни спасява това, че сме никой и никакви.
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Стига сте повтаряли едни и същи глупости. БЦЖ не ви пази от САРС. Беше просто предположение, оказа се, че не е вярно. Обновете си малко информацията.
24
18
 
3
 
! Отговори
Елада преди 4 години
Тия елини ще събират труповете направо със шезлонгите.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно стана около БЦЖ ваксината. В държави, в които никога не се е прилагала масово, като САЩ и Холандия, заразените и починалите са много повече. Освен бившите соц.държави, примерно Япония е със задължително БЦЖ от 1947 година и там задържат на много ниско ниво развитието на епидемията. За Гърция не знам как е, но по данните за разпространението на вируса в Гърция, сякаш и при тях БЦЖ е била или е задължителна.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега остана неясно дали има имунитет срещу този вирус. Има съобщения за повторно заболели, което май отхвърля теорията за груповия/стадния имунитет.Другото неясно нещо са последиците от преболедуването от този вирус. Да не се окаже, че оздравяването е илюзия и млади хора след година-две да поемат към небитието.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коментарите по долу виждам, че всички пишат "туберколоза". Става масово и започва да дразни. Пише се туберкУлоза...
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между естествен и изкуствен /с ваксина/ е голяма.Може да си с естествен имунитет и да не се знае до каква степен е силен той. Така че да се заразиш отново или ако е силен да не се заразиш.При ваксината може да се определи точно дали е хванала `добре` както се изразяват лекарите.На времето като ни ваксинираха с БЦЖ ПО ВЪЗПАЛЕНИЕТО НА МЯСТОТО НА ВАКСИНАТА определяха дали не трябва да се повтори, потрети докато се получи искания резултат.
19
24
 
4
 
! Отговори
Как не ви е срам? преди 4 години
Не разбирате ли че К19 не е обикновен грипен вирус?Вече прекарали К19 повторно се заразяват и изживяват същите мъки отново и отново. Ето ви го имунитета колко е 'ефективен'. Не ви е срам!
18
0
 
14
 
! Отговори
- преди 4 години
*** ще върти , ще суче и накрая пак ще кацне на Мангъровия!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛъжиТи се лъжеш,защото ако не се изгражда естествен имунитет,и изкуствен с ваксина не би се създал,а се работи по ваксини.
16
10
 
3
 
! Отговори
Съдия преди 4 години
Правните системи на държавите решили да се гаврят с хората търсейки групов имунитет дали ще издържат на лавина от съдебни дела? Всеки здрав и впоследствие заразен би завел дело срещу държавата!
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гръцките власти затвориха гърците пролетта,но лятото ще ги пуснат да правят имунитет?! Пълни *** или.
14
1
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Днес и да не си се подлагал на БЦЖ ваксина можеш да се излекуваш от туберколоза с антибиотици. Но лечението е бавно и трябва да се откъснеш от работата си и соц. среда, за да се пребориш с туберколозата. И днес тя е сериозно заболяване.Това става бавно и не се знае дали си я преодолял напълно.Най-добре е с ваксината.В САЩ ваксината се е слагала на децата от 1922ра до около 1950та и спират поради новото лекарство - антибиотиците.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ВСИЧКИ държави ще стигнат до това и ще го направят, просто някои ще преминат по-трудно, други по-лесно - както в здравен, така и в социален и икономически аспект. Някои по-бързо, други по бавно. Ще зависи от това, доколко са адекватни тези, които взимат решения. При нас перспективите не са особено успокоителни.
12
18
 
4
 
! Отговори
Да видим преди 4 години
Лесно е отстрани да гледаме и да искаме.Добре идва 13 май, мерките отпадат, всички тръгват свободно. Минава седмица две и болниците преливат от хора в усложнено състояние, докато лекуват един двама умират.Излиза Бойко и казва - няма страшно, така се трупа имунитет.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Глупости, има само десетина страни със задължителна ваксинация за туберколоза, в другите страни що я няма? Елиминира се заради по - високия стандарт и хигиенни навици. А БЦЖ ваксината е само 50% ваксина, има стотици случаи на хора, които са се ваксинирали и въпреки това са се разболяли от туберколоза
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУБЕРКОЛОЗАТА векове наред покосяваше хиляди животии до сега човечеството не си създаде групов имунитет.Туберколозата я пребориха с откриването на антибиотиците и ваксината.
9
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решение означава да измислиш нещо ново, което не се е правило до сега.Гръцкото `решение` е същото като решенията на Англия, Нидерландия, Италия в началото.Почнаха да правят някакъв стаден имунитет и ката започнаха да умират по 500-600 на ден бързо се отказаха и въведоха мерки.Гърците, които бяха с най-много умиращи на ден на Балканите и днес понамаляха поради мерките, пак щели да разхлабват.Това не е овладяване на ситуацията.Разбираме ги, понеже за тях туризма е водещо перо.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка една страна рано или късно ще го направи, защото няма друго решение. Всяка една пандемия в човешката история е преминавала с групов имунитет. Шведите изчисляват, че до 2 месеца ще са го постигнали, ние сигурно тогава още ще сме заключени.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имунитет има. Досега от над 2 000 000 случая, има само 100 повторно заразени и втория път не са имали никакви симптоми. То има малко хора, които карат повторно и шарка, значи ли това че няма имунитет срещу шарка? Вече е научно доказано, че има имунитет срещу този вирус. А ако приемем случайно тезата, че няма, то тогава няма как да има и ваксина. А това значи, че трябва веднага да падне извънредното положение, защото няма как цял живот да седим заключени.