Какви са тактиките за дезинформация използвани от Китай относно COVID-19?

Пекин се опитва да прехвърли вината на друг
8 апр 2021 20:45, Нели Христова
61
Какви са тактиките за дезинформация използвани от Китай относно COVID-19?
Снимка: БГНЕС

През изминалата година Китай се опитва да обеди останалата част от света, че се е справила отлично с кризата с COVID-19, въпреки данните за забавяне на действията в началото на огнището в Ухан. В усилията си да прехвърли всякаква вина за пандемията, Пекин започна да разпространява информация, че вирусът може би не се е появил първо в Ухан, както и да подкопава доверието в западните ваксини.

Медиите и високопоставени държавни служители постоянно разпространяват съобщения за смъртта на хора, получили ваксината на Pfizer, поставяйки под въпрос сигурността на западните ваксини, без да имат основата за това.

"Имаме доказателства, че международната публика също чете новините, идващи от Китай, относно ваксините. Тази дезинформация е ефикасна, тъй като подсилват съмненията, които някои хора вече имат", казва Хана Балей от университета в Оксфорд, пред BBC. Страховете са, че подобна дезионформация представлява риск за общественото здраве.

Опитите на Китай да прехвърли вината за пандемията са насочени и към началото на епидемията в Ухан. Репортажи от държавната медия CGTN предполагат, че вирусът не се е появил първо на пазара в града, а е дошъл от американска научна военна база. Пекин започна да разпространява тази теория, след като САЩ предположи, че COVID-19 е изпуснат от лаборатория в Ухан, както и в отговор на обидни нападки от страна на Доналд Тръмп.

Има предположения, че американски атлети са донесли вируса в Ухан, след като са участвали във военни състезания там през октомври 2019 година. Тази теория бе подкрепена от много популярни лица в Китай, преведена на множество езици и разпространена по целия свят, подкрепена от така наречените дипломати в Twitter и от система от ботове.

"Китай има много различни инструменти в ръкава си и ги използва когато времето е подходящо, опитвайки се да променят мнението на света. Това се прави с цел да се предпази легитимността на Китайската комунистическа партия, да се запази международната й репотация, но също така и за да повлияе на обществото в страната", казва Хана Балей.

Пекин отрича участвието си в дезинформацията, но настоява СЗО да посети и други държави, за да разследва произхода на COVID-19. А през това време Китай се опитва да се представи като добра глобална сила, която помага на останалите държави, изпаднали в беда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
такриките са едни и същи, както на американците
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи: РепОтацията им не е Обедителна.
47
0
 
1
 
! Отговори
18657 преди 3 години
Авторката може да направи няколко материала от типа разказ по картинка за дезинформацията, кото тече по българските медии.
46
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Репотация ???
45
0
 
4
 
! Отговори
zara преди 3 години
Китай се опитва да обеди... Убеди!!! Журналисти, моля научете да пишете правилно!
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата дезинформация е че към момента в Китай има само двама-трима заразени с Ковид-19.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Дойче зеле ли го каза или CNN?
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, ***, много си неграмотна бе чедо, върни се в първи клас и научи добре българският език, срам, голям срам!!!
41
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
***, ***, убеждавам се пише с У, списвачицо скъпа.
40
5
 
5
 
! Отговори
Американ преди 3 години
СЗО продължава нагло на прикрива Китай сега, когато Тръмп го няма и лaйнoтo Джо върна страната - и парите - в организацията.
39
4
 
10
 
! Отговори
Подозрителен преди 3 години
С две думи значи, Китай използува дезинформации, затова вярвайте на западните фейкс. Добре, ама мозакът ми още не го чувствам да е достатъчно промит.
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къФ Китай бе оФци...първия случай е от Италия ноември 2019г.
37
8
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
На китайци не вярвам, на комунисти също, а на комбинация от двете още по-малко !
36
0
 
5
 
! Отговори
David преди 3 години
РепУтация!! Даже не спазваш граматическите правила, изстискано от ръкава.....
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Barba Ganios Глу-па-ко, лабораторията в Ухан е френска. Много си тУп.
34
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22 Известно е отдавна, че Гейтс е член на Китайската комунистическа партия, единствената прогресивна сила бореща се реално срещу дивокапиталистическия фашистки режим в Путинова Русия. Сибирь наш!
33
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
До Анонименdo 22 ...ami kolega ..to tia i laboratoriata v Uhan ...ne e kitaiska ...ami amerikanska ....Ti da vidish savpadenia ....
32
1
 
0
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
....abe Kiati ?!?? Vas kakvo vi interesuva ?!?? Ia kajete za vashite ....Men jivo me interesuva !!!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдам, а Вашингтон изобщо не се опитва да я прехвърли на друг тая същата вина. ОчевАдно е от статията.
30
0
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Иначе пък тактиката не е нищо сложно.Има публикувана информация която не трябва хората да знаят, пускаш подобна информация още двадесет пъти но дезинформирано редактирано и прикрито това което не трябва да знаят.Така истинската информация ще я прочетат 1 на всеки 21 човека.Има ли истинската информация има я , спазено е правилото за демокрация, може ли човек да я прочете ,само тези които могат да я разпознаят и имат желание да я търсят.Естествено не 20 а 10000 пъти се пуска, за ефективност.