Проф. Кожухарова: Коронавирусът се връща, грехота е да не използваме ваксините

Ще се срещаме с вируса като с грипа, каза епидемиологът
5 юли 2021 13:38, Ния Христова
383
Основната цел на новосъздаденият от Министерството на здравеопазването Обществен съвет е да насърчи ваксинацията срещу COVID-19. В Съвета влизат лекари, здравни медиатори, представители на различни религиозни общности, актьори, певци, журналисти и др.
 
"Може би по-рано трябваше да бъде създаден, защото е засегнато цялото общество и почти всички хора имат мнение по медицинските въпроси. Обществото трябва да реши иска ли да се предпази от заболяването или непреболедувалите ще изчакат да преболедуват, поемайки определени рискове. Съветът е разнороден и идеята е всеки да направи каквото може в неговата област. Хората от Съвета са убедени в ползата от ваксините и това е много важно".
 
Това каза епидемиологът и съветник на здравния министър д-р Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя припомни, че докато нямаше ваксини, хората питаха защо липсват. В момента, в който се появиха, интересът към ваксинирането спадна.
 
Епидемиологът изтъкна, че възможностите са да преболедуваш или да се ваксинираш. При малък процент заболяването протича тежко и може да завърши зле, алармира тя. 
 
От думите й стана ясно, че процентът на ваксинираните лекари в България не е достатъчно висок.
 
"Този вирус очевидно няма да изчезне от нашето общество. Както се срещаме с грипа всеки сезон, така ще го срещаме и този вирус. В началото на пандемията част от лекарите бяха изплашени от вируса. Ваксината ни дава шанс да не се страхуваме. Налага се да се адаптираме към ситуацията, което няма да бъде ново за нас", каза още проф. Кожухарова.
 
Според нея би изглеждало добре участието в Обществения съвет на социолози от университетските среди, които да направят проучвания. 
 
"В момента естествен имунитет почти не се изгражда, много малко хора го изграждат. През есента вирусите се връщат в човешкото общество, ще се върне и коронавирусът", изтъкна тя и се съгласи с мнението на здравния министър, че е измамно спокойствието спрямо COVID-19 през летните месеци.
 
"Трябва да престане българският народ да се притеснява. Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как", каза още гостът в студиото и добави, че всеки човек има поставени по около 10-15 ваксини през живота си.
 
Тя не конкретизира какво е количеството ваксини у нас с изтичащ срок на годност, но посочи, че това е проблем и в световен мащаб.
 
"Всички, които сме се презапасили, така се получава. Израел обаче има собствен договор с производителя - в момента преговарят част от ваксините да бъдат предоставени на други държави. Ние сме в ЕС и договорите са сключени от ЕК, която осигурява предостатъчни количества ваксини. Не е лесна процедурата по дарение, трябва да имаме разрешение от ЕК. Грехота е ваксините да не се използват", коментира проф. Кожухарова.
 
"Бих се обърнала към родителите. Вашите деца се върнаха, за да се ваксинират, а вие какво правите и защо ги оставяте да се притесняват за вас?!", отбеляза тя.
 
Епидемиологът увери, че страната ни разполага с достатъчно ваксини в срок, които са осигурени по сключените договори. По думите ѝ ваксината дава голямо чувство за свобода.
 
"Към момента не се предвижда затягане на мерките", обяви проф. Кожухарова.
 
Според нея финансовото стимулиране на хората да се ваксинират няма да бъде работещ модел у нас. Тя не смята и че ваучерите биха стимулирали гражданите. Разчита се много на помощта на здравните медиатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 308 - браво, промиха мозъците на младите хора, вменяват им чувство на вина, използват всякакви долни психологически трикове за да ги принудят - а плоскоглавите безмозъчници отстрани пляскат с ръчички... Малии кеф
273
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса не е смъртоносен за болшинството хора на Земята, но тези, които не са имали среща с него сами да преценят, дали рискуват повече с ваксината или без нея. Въпрос на късмет.
272
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много младежи се ваксинират от страх да не донесат вируса на родителите си и да ги уморят. С такова чувство за вина как биха живели! А възрастните нехаят. Чакат да видят какво ща стане и се надяват да им се размине. Децата определено са по-отговорни от родителите си тука.
271
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А, видяхте ли си белите конци :)? Написах три точки по-долу, които биха ме накарали да приема ваксината. Прости и разумни точки. Аз доказах, че не съм антиваксър. А вие?Блъскате минуси, ама не се аргументирате. Защо? Защото не можете. И сега си тръгвам щастлив, че сами си го набихте отзад.
270
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никоя държава нямаше да си съсипва икономиката и народа, ако нямаше реална опасност от този вирус." - Ако написаното от теб беше вярно, то досега в човешката история нямаше да има нито една война, защото войната обикновено води до съсипване на икономиката и народа, дори и тогава, когато си победител. Много повърхностно разглеждаш проблема. За да осъзнаете какво се случва в момента, трябва да сте наясно с много неща - автоматизация, CO2 и стремежа за намаляването му, бъдещия базов доход и т.н.
269
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли кое е най-хубавото от цялата тази история с Ковид. Тук мисля, че повечето ще сме на едно мнение, без значение дали сме антиваксъри или не. Хубавото е, че на всички започна да ни пука за живота и здравето на останалите, даже на милиардерите... или поне така разправят... :) ... странен феномен...
268
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът неведнъж е приемал много неща свише,а по късно ги е отричал" Най много престъпления са извършени в името на закона."
267
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никоя държава нямаше да си съсипва икономиката и народа, ако нямаше реална опасност от този вирус. Виждате какво става навсякъде. А в България, пък са и най-много жертвите. Ваксината осигурява антитела , а не предпазва от заразяване. Всеки с имунитет от боледуване или ваксина може да е вирусоносител за кратко време и да зарази други хора.
266
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е една -мислещите ,разумни, интелигентни хора никога няма да се ваксинират защото 1.това не са ваксини.2. това е химич. смес с РНК и ГМО продукти 3.Бил Гейтс е финансиста известен сатанист3. Луи Пастьор ще се обърне в гроба ако види тези неща4.Тези смеси са на изпит. срок5.Щом има такава пропаганда значи работата е гнила6.Щом се покриват случаите на умрели от това нещо работата смъ-рди7.Щом Кириакис е взела 4млн долара подкупи.Ваксърите са умствено осакатени
265
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Антиваксърите първо да помислят, какво биха направили, ако вируса убие някой от семейството им..." - Ваксърите преди да се ваксинират е хубаво да помислят, какво ще правят, ако ваксата убие тях или някой от семейството им. Всички имаме една и съща цел. Да сме живи и здрави. Ние антиваксърите смятаме, че това ще стане без ваксина, а ваксърите мислят обратно. Антиваксърите приемаме различната гледна точка, защото сме достатъчно широкоскроени, но ваксърите не можете, защото сте тесногръди и така..
264
8
 
22
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Напускам ви, малки уикед проваксърчета, за разлика от вас имам истинска работа. В заключение:Бих си сложил ваксината, ако 1. предпазва от пренасяне на вируса (доказано не го прави), 2. е доказано безвредна по отношение на фертилността и канцерогенността (изследвания, които не са правени изобщо), 3. производителите носят отговорност за последствията (няма такава опция). Това не ме прави антиваксър, а човек със здрав разум. Продуктите, които се предлагат в момента, не са ваксини, а кръпки.
263
3
 
8
 
! Отговори
До 298 преди 2 години
Подобни твърдения от хора, търсещи и анализиращи информация от сериозни изчточници аз не съм прочел/чул. По-скоро си мисля, че се спускат за да се дискредитират нежелаещие да се ваксинират. Подчертавам НЕЖЕЛАЕЩИ а не анти.
262
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой иска да убие масово хора може да го направи по много други начини и без ваксини. Във всяка храна или лекарство може да има някакъв бацил, вирус или химически елемент, който на по-късен етап да убие човек.Някой дава ли гаранция за това, което е в храните? Абсолютна глупост е тази истерия срещу ваксините. Значи вируса е по-малко опасен, така ли? Вече 7 мои познати не са между живите от него.
261
3
 
8
 
! Отговори
Несторов преди 2 години
България-страната на всичколозите и разбирачите.
260
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ваксините се животоспасяващи защо не се приемат закони,които да ги направят задължителни,а все по ръба вървят.Нека този,който не се ваксинира бъде обвинен в престъпление.Уж е много опасно,а ваксинирането е пожелателно.Нещата не са такива ,каквито ни ги представят.
259
2
 
12
 
! Отговори
До 288 преди 2 години
Опроверган аргумент, по-долу има проваксърски аргумент (при това напълно реален), че и ваксиниран си пренася вируса. Така, че и ваксиниран може да зарази член от семейството си.
258
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново няма антиваксъри, а разумни хора. Починаха хора, да, до голяма степен поради грешното лечение в болниците. Протоколът е направен за разрушаване на имунната система на човека. Кой организъм може да поеме 6-7 антибиотика за седмица венозно и да оцелее? Хората починаха от липса на лечение от други болести и ги написаха ковид. тази измама е в цял свят. Едва ли има 3000 реално починали от усложнения от самия ковид?
257
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо естествения имунитет въобще не се допуска, че би могъл да се пребори с вируса и само ваксините могат? Не се намери някой да дава съвети как да си укрепваме имунитета-собствения. Всички говорят само за ваксини, и изкуствени начини да се предпазим. Ми тия сертификати след няколко месеца ще трябва да се подновят и ще падне ново бодене. Ще слушаме за вакснации до края на живота си.
256
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
От друга страна вие, няколкото промити мозъка (или платени безработни нехранимайковци), днес се разцепихте от обиди, умотворения без никаква аргументация, плюене и натиск. Ми няма да ви клекнем! Няма да ви се нагъзим. Това е.
255
7
 
12
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До Анонимен 282Първо, не са антиваксъри, а хомо сапиенс. Второ мерките са в зависимост от заплахата. Вируса не е по-опасен за здрав организъм от хилядите други. А с ваксината насила си вкарваш допълнителен риск, пък бил той и незначителен.