Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт

Няма ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет
13 сеп 2021 14:45, Елка Василева
126
Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт
Снимка: архив, БГНЕС

За всички налични ваксини срещу COVID-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт, каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата", която се състоя в БАН.

Проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза. За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор.

Още по темата

За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова.

Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може "да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори не за вариант, а за щам".

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца. Тя заяви в отговор на този въпрос, че "няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет". Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани, съобщи проф. Радостина Александрова.

На въпроса могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че "във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки".

Темата, която вълнува всички, е свързана с COVID-19 и децата. Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна, каза проф. Александрова. Тя обяви, че "няма данни към момента, че "Делта" вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата".

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски призова в края на дискусията да вярваме в научните и в здравните институции, от които да получим информация за ползите от ваксините.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гpyx!
16
0
 
2
 
! Отговори
До Любо питен преди 2 години
Абсолючно нямаш да...кое не е ясно?
15
2
 
26
 
! Отговори
До Любо питен преди 2 години
Имунитет придобит след преболедуване не е политкоректен и даването на сведения за него са в нарушение на системата, говорещите за естествено придобит имунитет трябва да бъдат отритнати от праволинейното общество, защото само подкопават вярата на хората в силата на магическата отвара.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожо скъсайте си дипломата нищо не пазят справка много имунизиран Израел масово боледува и мре. Не случайно производителите никакви гаранции не поемат с тях а карат глупаците сами да си носят отговорност боцкайки се. Не случайно в Унгария е забранено по заповед на Орбан каквото и да е боцкане на децата щото водят точно до безплодие.Ай сиктер от *** купени доктори
13
1
 
13
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
Зо до любопитен: аз и сега имам чудовищно количество антитела. Значи нямам нужда от ваксина.
12
0
 
8
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
Как ще разберем, че на даден индивид имунитета срещу КОВИД е намалял и трябва да ме се постави бустерна доза?
11
3
 
8
 
! Отговори
До Любо питен преди 2 години
Като установиш,чрез тест количеството на антителата си...примерно.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е новата религия и нов кръстоносен поход. Вярвайте в науката, ако не ще последвате съдбата на Христос!
9
0
 
11
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
Как ще разберем какъв имунен отговор е дала имунната система на даден индивид, за да изберем трета или бустерна доза да му поставим?
8
1
 
28
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
А имунитета след преболедуван КОВИД пази ли от усложнения и смърт?
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия ваксини! Отвратихте ни от тях! По-скоро ще пия рициново масло и течен парафин отколкото да се бода с вашите експерименти!
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В краткосрочен план може и да е вярно. А в дълосрочна перспектива, да кажем след 5-10 г?Ясно, че за старците е все едно, но младите (под 50!) не са в рисковата група на ковида.
5
12
 
6
 
! Отговори
До анонимен 1 преди 2 години
Ами както конспиративните ви ТИКВИ, бълнуваха,че не се умира от Ковид,а със Ковид...така,ще ви кажа и аз-няма умрели от ваксина,а с ваксина!
4
2
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Бустерната доза не е трета доза въпреки, че е трета доза но трябва да се знае, че не е трета доза.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В няма и 15:00 часа това е 18-тата новина. Няма да се кастрирам.
2
0
 
27
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
"няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет"Само онези дето бяха уж против тетанус в Кения, нали?Гнусна манипулаторка е лелята, трупа лоша карма връз децата си.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ Е ВЯРНО! Кажи го на близките на жертвите. Ама очи в очи.!