Наднорменото тегло води до тежко изкарване на коронавирус

Затлъстяването е рисков фактор за много болести
12 окт 2021 13:46, Петя Славова
40
Наднорменото тегло води до тежко изкарване на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много болести на съвременния човек. Затлъстяването е пряко свързано с атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт. Това са сред най-важните причина за смърт в света.

Все по-често в данните за починали пациенти с COVID-19 има такива със затлъстяване, предава Bulgaria ON AIR.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко протичане на такива. Влияе върху белодробната функция по много начини, които са свързани с механични и възпалителни фактори. Затова хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми и прогресираща дихателна недостатъчност в по-висока степен, информират от Националния център по обществено здраве и анализи.

Натрупаните доказателства показват, че сред пациентите, които развиват тежък Ковид-19, процентът на тези със затлъстяване е по-висок. Липсва обаче точна информация относно глобалното разпространение на затлъстяването при лица с COVID-19.

Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за инвазивна механична вентилация, а затлъстяването е рисков фактор за хоспитализация и смърт, особено сред възрастни под 65 г.

През последната година редица мета-анализи показват, че пациентите със затлъстяване имат значително повишен риск от инфекция с COVID-19, по-чести хоспитализации, по-голяма нужда от механична вентилация, по-често биват приемани в интензивни отделения и има по-висока смъртност спрямо пациенти с нормално тегло.

Затова и хората със затлъстяване се сред рисковите групи, за които е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
Jonsy преди 2 години
До АнонименАбе не знам доста спортисти изкарах ковид и си играят на най високо ниво, а не са развалини.... така че изглежда има значение в какво състояние те заварва вируса....
12
4
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Ти сигурно си доцент, написал си няколко научни труда и вземаш по 100-200 лв за преглед. Виждам, че много знаеш, разбираш ги нещата, май?!
11
2
 
5
 
! Отговори
трол антиваксър преди 2 години
Няма такова нещо , поредната опорка на Бил Гец и междупланетния заговор срещу най умните и красиви.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Ковидът нищо не уврежда, освен да сгъстява кръвта. Всички болести, които му отчитат са недиагностицирани, но съществували вече в тялото болестни процеси. Застрашени са всички сърдечно-съдови, защото кръвта им е гъста и преди ковида. Мерките трябва да ги вземи всеки за себе си, а не - управляващи, кунчевци или лекари.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята пралеля на 84 години, но тежи около 150 кг. Едвам се придвижва с ***. Хвана я Ковид още през 2020 г., но нищо и нямаше. Мина без усложнения.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната измишльотина, само и само да се ваксинират хората.Ще се ваксинирам тогава, когато доктора поеме отговорност за поставената ваксина.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление Ковид не подбира по килцата. НО уврежда сърцето, черния дроб, бъбреците и масово предизвиква диабет при преболедували, защото уврежда и панкреаса. Отделно са масово рапортуваните тромбози и пневмонии. Не си правете майтап с тази гадост, за да не си направи той майтап с вас. Последиците са за цял живот. А това , че "умните" управляващи не искат да предприемат никакви мерки дано им излезе през носа!
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хората над 65 години не са МАСОВО с наднормено тегло а са изключения. За тези над 70 години са крайна рядкост. За 80 няма и да споменавам. Са си погледнете списъкът с починалите и тогава ги говорете тия врели не кипели. Спрете с тая психоза. Няма да се ваксинираме с бъркочите на Биг Фарма мафията.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това и без да сме учени го забелязахме по ежедневните списъци на починалите. Изводът ваксинирайте се, обаче едва ли е правилният. Правилният би трябвало да бъде гладувайте.
4
6
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Звуча ти гадна :) Бъди поне малко грамотен
3
4
 
14
 
! Отговори
Любо преди 2 години
Тренирам по 5-6 пъти в седмицата тежки олимпийски щанги , храня се добре , излизам , виждам се с хора... Няма КОВИД...Приятели бохеми дето се дезинфекцират с ракия , изкараха го по 2 пъти , а някои и тежко. Още когато започнаха да пълнят количките Март 2020-та с тоалетна хартия, боб , леща и захар , ми беше ясно , че първи ще си заминат чревоугодниците и тези с дебелашките клишета от 20 век " мъж под 100 кила или е болен или беден ", еми аре брат , седи си болен тогава като си 120.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пеевски, борисов и радев както и фънки, не виждам да го карат тежко, не само те, доста са шишковците с наднормено, ни един болен
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да ми цункате дебелите уши! Не съм се разболявала от години, всичките ми изследвания са в златни грааници, ЗА РАЗЛИКА от всичките ми кльощави приятелки, които не спират да карат всички грипове със седмици и да мрънят, че им е студено и на 35+ градуса