Доц. Гломб: Препоръката вече е бустер да се прави след три месеца

Не се ваксинираме и затова имаме висока смъртност, заяви тя
21 дек 2021 22:04, Александър Попов
133

"Като вирусолог съм привърженик на строгите мерки. Но те имат своето икономическо и социално отражение. Апелирам за мъдро решение от всички. Знаем как да се предпазим - за ваксините, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да намери разумния компромис за запазване на живота в нормални граници, за да оцелеем икономически", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че Омикрон се разпространява много по-бързо, а голяма част от заразените го преболедуват сравнително леко.

"Когато много хора боледуват, неминуемо се качва и броят на смъртните случаи. В Европа процентът на починалите е сравнително малък, но у нас виждаме, че COVID-19 убива по два-три автобуса хора дневно. Това се дължи основно на ниския процент ваксинирани", смята вирусологът.

Заради Омикрон в много европейски страни намалиха периода за поставяне на бустерна доза. Ако преди беше прието тя да се прилага 6 месеца след пълния цикъл на имунизация, в момента препоръката е това да се прави след 3 месеца.

"При бустерната доза ефективността се вдига на 80%. Няколко клинични проучвания показаха, че когато се кръстосат ваксините се получава по-добра ефективност. Опитът от други ваксини е показал, че тридозовият режим е по-успешен", заяви доц. Гломб.

И уточни, че честотата на нежеланите реакции не се променя, когато за подсилваща се използва ваксина, която е различна от първата поставена.

Според доц. Гломб родителите не трябва да се притесняват от нежелани реакции при ваксините за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: коронавирусдоц Гломб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото в Швеция вече вместо QR-код на телефона може да ви сложат по едно чипче подкожно. Бих посъветвал всички ваксинирани да не чакат и да се поинтересуват дали в Бг вече се предлага тази услуга. Все пак може да ви падне батерията на телефона и тогава как ще докажете, че сте ваксинирани? Преди това обаче да си посипете главите с пепел, публично да си признаете, че сте ид_ио_ти, които вярват на глупости, а не на умните хора, които ви предупреждавахме много отдавна за това и чак тогава...
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"евтаназирам" ... Грешно съм го написал по-долу. Извинявам се... :)
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"COVID-19 убива по два-три автобуса хора дневно. Това се дължи основно на ниския процент ваксинирани ." А това ,че сме с много хронично болни ,че доболничната помощ / профилактика я няма ,че сме застаряваща нация ? Не е ли това причината за многото смъртни случаи ? --- "Доц. Гломб: Препоръката вече е бустер да се прави след три месеца " А след три месеца ,препоръката ще е бустер да се прави след месец .
86
0
 
6
 
! Отговори
Марги-неваксинирана преди 2 години
Я, за по-сигурно, сутрин, обед и вечер на гладно! Какво ни пречи, нали са безвредни ваксини?!
85
0
 
12
 
! Отговори
ъъъъ преди 2 години
Вие тези ваксини започнахте да ги раздавате като сиренето в бакалията - на око. Да смятам ли, че като се появи омега вариантът, препоръката ще е да се слага нова доза на всеки 3 седмици? Я малко по-сериозно!
84
0
 
12
 
! Отговори
ваксинирана с 2 дози преди 2 години
Какво значи препоръчва се на 6 месеца, на 3 месеца...Втората ми доза беше поставена през април, вчера си изследвам антитела - и са ми много над необходимите за сертификат 150...Защо да си форсирам пак имунната система? Не може да се говори "по принцип", след като всеки човек реагира различно и е в различен имунен статус след ваксината. Необходим е "протокол", който да описва индувидуален подход, другото е фармацефтичен лобизъм.
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много страшно ще стане когато след няколко години се разбере че тия препарати са билимного вредни за човешкото здраве и са предизвикали редица болести
82
1
 
15
 
! Отговори
БАЙ ШИЛЕ преди 2 години
Който иска да се боде по три пъти на ден и да си живее в болницата аз тука си стоя при козичките пия си млекце и хич не го знам докторя какъв е не съм го виждал и не ми трябваВесели празници и помнете здрав дух здраво тяло А тия кукумявки на телевизора не ги слушайте Бог да ви пази
81
1
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Тоя свят е в световна парична лудост.За пари ще погубят човешката цивилизация.Все едно да сечеш клона,на който седиш.Ами ако след 6 месеца се окаже,че трябва да се ваксинираме всеки месец- каква е тази медицина? За две години в световен мащаб нищо свястно не успяха да направят.Опити безкрай.Докога.?
80
1
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
А няма ли предложение направо по един авокад да има всеки и де кога завърне - прас бус терче ,а ?! Пфу !Отврат сте всички ,които С НАТИСКАНЕ И ПРИНУДА ИСКАТЕ ДА ПОКРИЕТЕ възнагражденията си от производителите !!! Няма да ви се дадем !!! Искаме РЕАЛНА статис тика КОЛКО ЗДРАВИ ЧОВЕКА НО ИНЖЕКТИРАНи СА ПОЧИНАЛИ - това толкова ли е мало важно,че никой нищо не съобщава за явление ,което все повече се шири ?!
79
1
 
33
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
На 3 месеца!?!?!?!? Психопати!
78
3
 
19
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
До Анонимен 111 --- Колега, пресилил си извода, поне ако вярваме на официалната статистика, се забелязва лека полза от експерименталните течности, но разликата им с познатите ни от миналото истински ваксини е като от земята до небето. Освен това статистика и избори без лъжи няма, информация за вредата от убожданията също няма(не ни я дават) така че уболите се са членове на религиозна секта вярващи в телевизора.
77
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази като говори, вярва ли си?
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С този повехнал и болнав вид, тръгнала да ни дава здравни съвети. Докторе, първо излекувай себе си. Не случайно има такава приказка. Все едно плешив доктор, да дава съвети как да се сдобием с разкошна буйна коса завинаги.
75
1
 
21
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 години
Колкото повече толкова повече. Не издребнявайте, какви 3 месеца, то всеки месец има нов вариант. Ако искате да сте защитени по 3 пъти на ден убождане с еликсира.
74
1
 
18
 
! Отговори
На три буустера преди 2 години
Бууустерче и дюза тест за Бломб всяка сутрин !!!
73
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Справката от днес: 79,5 на сто от далите положителна проба през последното денонощие не са били имунизирани(20.5% са имунизирани). 85,14% от влезлите за лечение в болница също са неваксинирани(14.86% са ваксинирани). 85,94% от починали за деня нямат ваксинация(14.06% са ваксинирани). Спрямо процента на ваксинираните, данните недвусмислено показват, че ваксаните се разболяват и *** точно толкова, колкото и неваксаните. Пита се в задачата - защо въобще да се бодем?
72
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напомня ми някаква бездушна, безчувствена парцалена кукла, която си слага дебел макиаж, за да има поне някакъв цвят на мъртвешките си бузи и очи.
71
0
 
28
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Според мен със ставането и бустерна доза а скоро и преди лягане
70
0
 
22
 
! Отговори
H2 преди 2 години
Чудех се какво означава ГЛОМБ ? Google ни казва че е американси проект за бомбандиране с дронове от 1941 г