Витанов: Омикрон е вече тук, но няма да ни развали празниците

Проблемите от него ще са през февруари, коментира математикът
27 дек 2021 09:48, Елка Василева
154
Витанов: Омикрон е вече тук, но няма да ни развали празниците
Снимка: архив, БГНЕС

„Омикрон е вече тук, но няма да ни развали празниците”. Това заяви проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Още по темата

„Има две организации, които си имат системи за наблюдение и тези системи ви казват дали е тук, или не е”, поясни Витанов.

Той прогнозира, че ако Омикрон бъде засечен от НЦЗПБ около Йордановден и Ивановден, 2-3 седмици по-късно ще е доминантен.

„От 14-ти – 15-ти ще започнат да растат случаите. Проблемите ни по същество ще дойдат през февруари”, каза Витанов.

Според него първите, които ще изпитат ударите на тази пета вълна, ще са личните лекари.

„Те ще са и главните герои в нея. Очаква се да има много случаи, но не толкова тежки”, обясни Витанов.

Бизнесът ще усети COVID вълната, защото част от служителите му ще са в болнични, предупреди Витанов. Очаква се смъртността от варианта Омикрон да е няколко пъти по-ниска - най-много 1% или 50-60 случая дневно.

„Очаква се смъртността да е няколко пъти по-ниска. При 5000 случая се очаква 50-60 смъртни случая, тоест най-много 1%”, обясни математикът.

Той предупреди, че трябва да се пазим. „Човек ще го изкара по-лекичко, но не е ясно къде ще ви удари след 5-6 месеца”, каза Витанов

Вероятността да се заразите при този вариант е 4 на 1000, а текущата е 1,5 на 1000, обясни Витанов защо много бързо този щам става доминантен. Затова хората трябва да се пазят с вече обявените мерки - дистанция, маски, дезинфекция, ваксинация. Математикът не очаква драматичен обрат на заразата до края на януари.   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кога хрема и болки в гърлото е могла да ни развали празниците??? ако разни смо-та-няци спрат и да се тестват няма и да разберем, че го е имало
94
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 2 години
В медицината врачуване и предположения не работят! Там се опираме на факти и изследвания!
93
0
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
До Reptile Не защитавай един дебело платен м...алоум...ник,момче! Болестите не четат учебници и прогнози за тяхното идване не може да стане!
92
3
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 2 години
Такаа, поредните тъпоумни добичета са излезли на паша и коментират неща, които изобщо не разбират, но имат висока вътрешна убеденост, че разбират и неустоимо желание да се изокат по темата. Омразата към Витанов е доказателство за скотщината на тоз народец. Човека нищо лошо не ви казва, само прогнози, а моделите му работят с точност над 80% - изключително високо!Чета, че имало грешка в изчисленията, има грешка във всяка прогноза, но важното е КОЛКО, е, неговата е доста малка!
91
4
 
8
 
! Отговори
За последните преди 2 години
месец-два, "прогнозите" и изказа на проф.Ан Витанов се сринаха до равнището на селска вражалица/врачка. Но няма как, "звезден час" и звездни пари брани. Ако трябва и ромАнски акцинт ще си добави.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излизам от къщата и гората, излизам, не искам, не искам, не искам, аз игри не играя, ако изобщо сте забелязали, още по-малко, когато не разбирам нищо и с хора, които винаги печелят и никога не губят. Оставете българите да си изберат какво предпочитат и искат, да се съберат и гласуват какво желаят. Само искам мост, мост, мост, мост, моля ви! Не издържам психически, тежко ми е, много ми е тежко, излизам от това, излизам, излизам, нямам сили, излизам, край!
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа, когато забележат, че крайно десни или крайно леви или ултранацистки партии започват да набират скорост, веднага ги неутрализират и свиват до минимум или ги премахват, защото вече имат натрупан опит с такива партии и са се опарили през годините с подобни партии, довели до жертви и катастрофи, докато държавите от изток са по-наивни и нямат опит и по-лесно ги подлъгват. Забранете такива партии,вредни са за хората, в България фашизъм и нацизъм не трябва да има,нито някакви ултраси, точка!
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха ха добре.. а камбоджа кога ще дойде .. ?какво казва Бил и Мелинда ГейТС А СЗО и фармацията какво викат? ГОСПОДИ ПРОСТИ ИМ! ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ!
87
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
оКови-19....
86
2
 
13
 
! Отговори
фори преди 2 години
След министъра на разклатеното българско здравеопазване Виткова,тези пишман професори,доктори,врачки и математици,този Витанов изцяло е наследил дарбата на Виткова,явно от вито дърво *** не става,ама от вита глава и математически модел съвсем не става!Весели празници сънародници!
85
2
 
19
 
! Отговори
Snorky преди 2 години
Прочетох увлекателната статия на този математик-доктор-врачка....и той вече не знае какъв е. Пълнят гушите на подобни субекти, които са съгласни да внасят паника у хората.
84
1
 
7
 
! Отговори
ОПИТ преди 2 години
Да допълня - в статистиката ще има повече умрели , отколкото заразени .
83
0
 
8
 
! Отговори
ОПИТ преди 2 години
Витанов маа като жена без мъж .От 23 декември до днес 27 декември , няма отворени лаборатории за тест .Болниците също не правят тестове . Утре също е почивен ден .Истинската картина ще е на 12 януари .
82
3
 
4
 
! Отговори
Оффматематик преди 2 години
Ако математика дава точни изчисления в живота тогава не би трябвало човек да греши а това не е възможно.Точни изчисления не съществуват.
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гроздомицин, Сливонаксин и Уискинартан с Шопскосалактин и люточушкоктин.
80
1
 
8
 
! Отговори
Витанов Простамола преди 2 години
Предозира лекарството за простата и почват оптимистичните прогнози изсмукани от нищото. Физика по течности и газове се прави на математик.
79
1
 
9
 
! Отговори
Демек преди 2 години
Не го бива Омикроня
78
1
 
9
 
! Отговори
Nchcdgbk преди 2 години
Липсва ми снимката на този колос на научната мисъл! Толкова ме развеселява брадавичестата му физиономия
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете звездичките, за да получите линка. Гледайте филма ПЛАНДЕМИК с български субтитри. http***s://plande***mics***eries.***com/plan***demic-bulgarian-subtitles-български-субтитри/
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас дойде като дядо коледа дойде ! Аз го чаках след 12.01.2022г.