Официално: 12 потвърдени случая на Омикрон у нас

Седем от тях нямат ваксини
Обновена: 2 яну 2022 16:35 | 2 яну 2022 15:50, Камелия Цветанова
309
Официално: 12 потвърдени случая на Омикрон у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наличието на варианта на COVID-19 Омикрон е потвърдено в България, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

„До момента са потвърдени 12 случая - 9 мъже и 3 жени. Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма, за щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция”, каза той, цитиран от Нова телевизия.

"Много трудно намерихме контакти с тези хора, защото заради празниците са си изключили телефоните", допълни доц. Кунчев. Колегите от СРЗИ са положили усилия днес и са се свързали с тях: данни за пътуване в чужбина има само един от тях, който преди два дни се е върнал от Великобритания. Другите заразени не са излизали от страната.

Общо 275 проби са направени в последното секвениране, събрани са от 41 лечебни заведения, от 21 области в страната. Тези проби с Омиклон съставляват 4.4% от всички положителни. Останалите 95.6% са по познатия вариант Делта.

"Една от характеристиките на Омикрон е бързото заразяване, второто - надяваме се да се потвърди и в България - по-лекото протичане, така че може да очакваме засягане на по-голям брой хора4, каза още доц. Кунчев.

В следващите дни ще бъдат обсъдени санитарните мерки в страната. Ще се направи и още един преглед на мерките, за да може да сме в синхрон с останалите колеги от ЕС, допълни главният инспектор.

Двете неща, които са най-важни, са вече изпълнени: за групата с най-високорисковото развитие на усложнения - хората над 65 години, има решение на МС за мотивирането им при ваксинация; и другото - съкратихме интервала за бустерната доза. Не че може да се правят генерални изводи за тези нови 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза, затова продължаваме да считаме, че пълната имунизация плюс бустер доза осигуряват най-доброто ниво на защита, без, разбира се, да е 100 процентова.

Показателно е, че нито един от тях няма необходимост от хоспитализация, което значи, че клиничното протичане е по-леко, но можем да очакваме както във Великобритания, например, удвояване на случаите да става на всеки 2-3 дни, което значи, че ще засегне много хора. Здравната система ще бъде пак ангажирана много, но може да се стигне до ситуация, в която предприятия с непрекъсваем режим на работа ще имат 10-15-20% заболели работници в болници, и това да затрудни работата на предприятията, предупреди още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
2
 
! Отговори
Вива преди 2 години
Нищо съществено не се прави на летище София. Проверките са бутафорни. Няма спрян, изолиран, непуснат в странана. Омикрон е донесен от гастърбайтерите българи, които по Коледа се завърнаха да се облажат с родна сланина и пръжки, а не си стояха в Великобритания, Франция, Германия и др. Защо не спряха потока на границите предварително, не се взеха мерки, а сега ще страдам наравно с неразумни те ***, които ходят без маски. В транспорта, като направиш забележка на такъв, нали та на бой. Докога?
242
2
 
8
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Хайде Кунчо да си удря бустера, че да го прихваща Омикрона и да разказва после.
241
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 281 Кое е железно ве ? Железна е статистиката която може да се манипулира както си поискат. Е боже още не вярвам, че има толкова кухи хора които си мислят, че някой се е загрижил за тях. И за това ще им бие по 3-10 дози. Овци които си мислят, че науката ги пази....Нали тия учени са на заплатка при "богопомазаните". Прочети поне на Клаус Шваб книгата в която той пише "Кризата с пандемията Covid-19 създава възможности и условия за извършването на Великото зануляване" .Амън от оФце
240
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спадът на вълната с Делта варианта спря около 20 декември 2021, следователно Омикрон се е появил в България преди това, може би около 8 декември, но досега не го бяха засекли.
239
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според скритата и общата смъртност отново България е на първо място в Европа. Ваксинираните държави са с най-ниска скрита смъртност. Разберете, ваксините ви спасяват. Не вярвайте на никакви лъжливи заплахи за ранни и късни последствия. Фактите са железни!
238
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вълната на неваксинираните от Делта преля в Омикрон.
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас всичко идва със закъснение. Делтата дойде 4 месеца по-късно от останалата Европа. Ама дойде! И омикрона ще дойде.
236
4
 
13
 
! Отговори
До Додо преди 2 години
КУНЧЕВ И РАДКА НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА АДЕ СИНДРОМ ОТ ВАКСИНИТЕ. ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТ. А Киро ще вкарва в затвора ВАКСИНАТОРИ, ЧИИТО ВАКСИНИРАНИ ПАЦИЕНТИ ВЛИЗАТ В БОЛНИЦА И УМИРАТ. ЧЕСТИТО НА ВАКСИНАТОРИТЕ!
235
4
 
18
 
! Отговори
Додо преди 2 години
В Германия по данни на Кох Институт, излязъл с Omicron Data за 30 декември: 71% от немците са "напълно ваксинирани", 3% са частично ваксинирани и 26% са неваксинирани. Неваксинираните представят общо 186 случая от диагностицираните с Омикрон на 30 декември (от 26% от населението), а ваксинираните - 4020 дневни случая за 30 декември (от 71% от населението). Това означава, че напълно ваксинираните се заразяват с Омикрон 8,12 ПЪТИ повече. Математиката не лъже. Омикрон е резултат от ADE Syndrome.
234
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чух, че освен хрема, главоболие, болки в мускулите и отпадналост, страшна била и липсата на самочувствие сред заболелите. Ваксинирайте се! Ще кихате по-тихо, но пък с високо самочувствие!
233
4
 
11
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Класически куМчев.
232
3
 
11
 
! Отговори
о свещенна простота преди 2 години
Заради празниците са изключили телефоните си.СпрЕли са си НЕТЯ.Спрели са си токО водата и дишането.Абе тоя и...т след карантината съвсем еизтрЕщЕл.
231
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** ами затворете Границите и Летищата и няма един заразен с Омикрон да има , нали се тества на Летищата от къде е дошъл Омикрон от Космоса ли? По-вероятно Омикрон се разпространява умишлено защото Мерките са просто смешни
230
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Явно засега има само предположения за Омикрон и нищо доказано освен по-бързо то му разпространение
229
6
 
14
 
! Отговори
Пенчо питанката преди 2 години
Абе,много странно как се появиха първите случаи на Омикрон точно сега?!?Много възпитан този вирус- остави народа да се напразнува едно хубаво и чак тогава се появи у нас...Че по въпроса се лъже е ясно,но бумерангът лети с бясна сила към главите на управляващите.Случаите са най-вероятно вече няколко хиляди и ще нарастват лавинообразно до главозамайващи цифри.
228
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 7 не ваксинирани и 5 ваксинирани и никой от всичките 12 няма нужда от болнично лечение. Ваксините работят. Хахахааа.
227
3
 
7
 
! Отговори
сс преди 2 години
И още 1200 непотвърдени. Няма страшно. Набързо ще ни превземе както навсякъде другаде.
226
1
 
9
 
! Отговори
! преди 2 години
само един е пътувал, а другите 11 къде са се заразили
225
3
 
26
 
! Отговори
Луд с граната преди 2 години
Алооо Кунчев, брадатеее, отменяй зеления сертификат да не те отменя тебе!
224
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
знаем си понеделник кунчеф вторник бай шиле ако се появи симидчийката значи е сряда и жената на чубайа и радка пирадка