"Омикрон" поразявал повече гърлото, не белите дробове

Вирус, който се размножава добре в гърлото е по-заразен
85
"Омикрон" поразявал повече гърлото, не белите дробове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече нови проучвания сочат, че по-заразният вариант „Омикрон“ атакува и заразява клетките в горните дихателни пътища и гърлото, отколкото белите дробове. Това обяснява защо новият вариант е толкова заразен, информира bTV.

Общо шест проучвания, четири от които публикувани след Бъдни вечер, установяват, че „Омикрон“ не нанася поражения на белите дробове подобно на предишните варианти на коронавируса.
Резултатът от всички тези мутации прави „Омикрон“ значително по-различен от всички предишни варианти. Данните показват, че той се размножава значително по-лесно в гърлото“, коментира проф. Дийнан Пили, професор по вирусология в Университетския колеж в Лондон.

Вирус, който се размножава добре в гърлото е по-заразен, докато този, който „вирее“ по-добре в белите дробове е по-опасен.

Учени по молекулярна вирусология от университета в Ливърпул установили с експерименти с мишки, че „Омикрон“ причинява значително по-леко заболяване. Не само това – то протичало много по-кратко и животните се възстановявали по-бързо, което съвпада с клиничните данни от държавите, в които „Омикрон“ се разпространява в обществото.

Подобни резултати установяват и учени от университет в Белгия.

Друго проучване от Южна Африка в тази посока сочи, че при откриването на „Омикрон“ слюнчените тестове дават по-добри резултати, отколкото PCR и назалните антигенни тестове, именно защото новият вариант се размножава най-вече в гърлото.
Друго проучване установява, че „Омикрон“ навлиза в тялото ни и ни инфектира по съвсем различен начин от вече познатите, като така успява да избяга от имунитета на ваксините. При поставянето на бустерна доза защитата се възстановява частично.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест настинка. Айде отваряйте, палете сертификатите и да си върви живота.
52
0
 
0
 
! Отговори
Баба ми от Гецово !! преди 2 години
Баба ми наблюдавайки мишките в мазето устови, че Омикрон е просто обичайна настинка позната още от времената на пра- пра-баба ми!!!
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учени по молекулярна вирусология от университета в Ливърпул установили с експерименти с мишки,. . . . . . . . Разбрахте ли бе МИШОЦИ, че сте опитните мишки? Те ви го казват директно, фронтално, опитните мишоци си мислят а-а не! Т ъ п, п о - т ъ п, опитен мишок!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учени по молекулярна вирусология от университета в Ливърпул установили с експерименти с мишки,. . . . . . . . Разбрахте ли бе МИШОЦИ, че сте опитните мишки? Те ви го казват директно, фронтално, опитните мишоци си мислят а-а не! ***, по-***, опитен мишок!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно както Мангъров обясни, че повечето заразени са безсимптомни и не остават в къщи да се лекуват, а го разнасят! Има ли такива, които като имат леки болки в гърлото остават път дни да се лекуват? Глупости на търкалета
48
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
.....NE ne si prava Kamelia ! Poraziava predimno sadarjimoto na cherepnite vi kutii ! Ne sluchaino Co Vid -19 v Belarus be obiaveno za psihichno zaboliavane !!!
47
0
 
9
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Май, не е това целта.
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С няколко думи - тестове само със слюнка, никакво бъркане в носа. Ваксините са излишни, дори и с бустер имаш само частична защита. Ясно. Закриване пандемията. Обявете грипна ваканция на децата за 10 дни и ще се справим както винаги с грипната вълна. Всяка година сме имали такава. Поетапното заразяване е полезно както за хората, така и за здравната система. Поетапно, не всички юрош в един и същ момент, и не всички под ключ. Приложите старите методи, описани са в стотици книги.
45
3
 
39
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Учени от института Роберт Кох-Германия доказаха че Омикрон няма как да порази мозъка на ваксинирате, защото само хора без мозък биха си набили една експериментална ваксина четири пъти за една година!
44
1
 
20
 
! Отговори
Внимание, внимание преди 2 години
Предлагам КПП да има през 500 метра, с танк, хеликоптер, РПГ, бесилка, мутри с бухалки. Дронове да патрулират и да стрелят, тъй, за тренировка. Не излизайте, не излизайте, не излизайте. Защо? Медиите да обяснят. Затворете паркове и стадиони. Пак медиите да обяснят защо.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да е по-слаб от предишните, да го изкараме всички и да се спре вече! Защото иде икономическа криза
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бря имало 12 болни каза Кунчев ,да се очаква затваряне с кпп ли )гадовете от ЕС имали с много хиляди ,но на 80 %ваксинация )с по три дози ,ние тук 12 човека с 28 %ваксинирани )излиза че еврогеьовете лъжат в броя ,защото вероятно ваксините са ментета Кунчев ,целта да плашат народа да не протестират в ЕС )
41
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако за болно гърло ще ми плащат болнични си е ок. Ама стига циркове със сертификати. Веднага да бъдат премахнати тия хартиики и да си живеем що годе нормално до наближаващата хиперинфлация.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува!
39
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрочем установиха ли как се появи по нашите земи. Разни чистачи наа тоалетни ли го докараха или ваксинирани англичани на ски в Банско. Само питам. Щото от моят джоб се взимат пари за борбата с ковида и ми е чудно защо трябва да плащам за удоволствието на чужденците да карат ски у нас.
38
2
 
26
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
Айде бе, че той също като сезонният грип цъ цъ цъ......време е за четвърта игла, че иначе ще ни трябват чували!!!
37
1
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Ей, тъй не дойде един вирус дето да порази ия и да е навирен по няколко часа на ден!
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редовно се ваксинирам ...Първо, три мастики ... След това биричка на макс ..
35
2
 
28
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Значи съм го прекарал.Имах три дни дращене в гърлото.Това беше .
34
5
 
43
 
! Отговори
Два въпроса: преди 2 години
1. Ако поведението му е различно и заобикаля ваксината, защо по дяволите да си набиваме трета?2. Не е ли време да си признаят, че това е различен вирус и пЛандемията свърши?