Маймунската шарка ще стигне и до България

Само 30% от българите са напълно ваксинирани срещу COVID-19
69
Маймунската шарка ще стигне и до България
Снимка: НЦЗПБ

Маймунската шарка (вариола) ще стигне и до България, прогнозира пред bTV доц. Любомира Гломб.

„Някаква инфекциозна болест, където и да е по света, означава, че рано или късно ще дойде в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни болести е в готовност да посрещне първия случай. Няма да го посрещнем с радост“, добави вирусологът.

Още по темата

По думите ѝ контролът е в ръцете единствено на епидемичните служби.

„Първо, човек, който има симптоми, е добре да каже на лекар и той да прецени какво е това. За момента това, което е известно от вече над 2000 случая по света, не е тежко заболяване. Минава с елементарни средства, има лекарство, което е позволено за употреба при болестта, но за момента не е нужно“, обясни доц. Гломб.

„За съжаление, броят на ваксинираните хора (със завършен ваксинационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този показател сме на срамно ниско ниво. Това е положението и трябва да се справяме с обстоятелствата. За година и половина, откакто сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дълготраен, но те предпазват от тежко протичане, влизане в болница, интензивно отделение и смърт. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с пълен имунизационен статус“, заяви доц. Гломб.
По думите ѝ високият процент новозарзени през последните дни се дължи на това, че се правят малко COVID тестове.

„За щастие това, което виждаме, е, че в болниците няма натоварване“, добави вирусологът.

Доц. Гломб добави, че от есента ще има нови ваксини.

„Работи се по комбинирана грип-COVID-19 ваксина, така че апликацията да е само една за удобство на пациента“, каза още тя.

Тя обясни, че се работи и по бивалентна ваксина.

„Омикрон“ ни показа, че не бива да лягаме на лаврите за колективният имунитет. Той бързо избледнява, не бива да лягаме на лаврите, че „аз съм преболедувал, затова няма да ме хване. Защото независимо, че общо инфекцията протича по-леко, това не е така за хората от рисковите групи“, добави вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в тая статия как така тая изведнъж спря да говори за маймунска шарка и другата половина на текста говори само за ковид и изведнъж забрави, че въобще дори е споменавала "маймунска шарка" тая смрад
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нема да посрещаш първия случай с радост, моя тлъс хо й ще го поемеш с много голяма радост, ГЛОМБ ТАКЪВ
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И повярвай ми, ситуацията не е в ръцете на "епидемичните власти" въобще ;)
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер! Може ли да каже кой ще е първата жертва като така прогнозира? Айде, тя тая е пълен бо-***, никога нищо не познава и постоянно говори пълни болонии, но все пак бих искал да знам кой тя прогнозира, че ще бъде първия заразен
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква маймунска шарка е това след като заразява хора? Още една измама, още една лъжа с цел масово изтребване и убиване на човешката раса... Дори и хората с половин мозъчна клетка не биха тръгнали подир такава глупост
50
1
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
След този гей парад, нищо чудно!
49
1
 
6
 
! Отговори
Теодоро преди 2 години
Маймунската шарка първо и последно ще стигне тъй да знаете,доцентката тромб,и после до вашата редакцийка..тъй да знаете
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко само, че тази шарка не е смъртоносна... в комбинация с кромид факсините би била чудесно решение за отърваване наведнъж от зомбитата и пееедерите.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, номера с леко по лекото разпространение го научихме вече, не вървите.
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Работи се по комбинирана грип-COVID-19 ваксина, така че апликацията да е само една за удобство на пациента, каза още тя."________Ясно, значи и от противогрипните ваксини ще ни откажете.
45
2
 
18
 
! Отговори
8654 преди 2 години
След криворазбираната свободия и натрисане на из*вра*те*ни практики и шествия, съвсем нормално да дофтаса и у нас
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек американците свършиха парите от ковид ваксините. Толкова милиарда наляха в Украйна и сега пак искат да точат пари от ЕС за поредната нова глупост като двете им фармацевтични компании създадат нова комбинирана ваксина. Боже! Няма ли Господ за тези, че да ги затрие от лицето на земята
43
1
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
До Анонимен: "Маймунската шарка не е вариола, вариолата е изкоренена."==>>Доц.Гломб не ги знае тези неща, тя е само доцент. За да ги знаеш трябва да си академик и то поне на 2-3 академии.
42
2
 
14
 
! Отговори
аа преди 2 години
пожелаваме на гломба да падне първа жертва в боя
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква ваксина няма да си слагам! В отлично здраве съм благодарение на здравословния начин на живот, който водя от години. За 10 години не съм боледувал нито веднъж от вирусна инфекция и това може да се проследи в здравното ми досие. Същевременно виждам как мои познати, ваксинирани млади хора с по три дози в момента са тежко болни в болница. А някои от тях, които бяха със заболявания внезапно починаха. Така, че Америка да вземе да намери друг източник на финанси за войната в Украйна!
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След мощния гей парад изобщо не се учудвам
39
1
 
23
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Боц Боц Гейтс, хареса това.
38
1
 
18
 
! Отговори
елито преди 2 години
Колумб пак ли ти! Айде замълчете поне за малко и оставете хората да се чудят как да изкарат месеца заради инфлацията.После се маймунете колкото искате.
37
3
 
26
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Добре де плащат и за подобни *** интервюта, ****туцията е най-древната професия, ама се излагате вече. 2000 случая за 4 месеца по целия свят - ГОЛЯМ ПРАЗ! Срамно било че не сме били набодени, ами напротив то тов ани държи живи и здрави. Я вижте Германия и Италия колко повече се борят и до сега имат ядове, а ние не. Аз и жената сме рискови групи и по-лека настинка никога през живота си не сме карали. Приятели се набодоха и вместо за ден им мина за 4 дена, че се хвалят че било леко :)))
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вариола?!? Тая продължава с глупостите и лъжите.