СЗО решава за край на извънредното положение заради COVID-19

Това може да се отрази на финансирането за борба със заболяването
4 май 2023 17:30, Стела Стоянова
28
СЗО решава за край на извънредното положение заради COVID-19
Снимка БГНЕС

Комисия от здравни експерти от цял свят се събира днес, за да реши дали COVID-19 все още трябва да бъде част от категорията на извънредни здравни ситуации, съгласно правилата на Световната здравна организация (СЗО). Това е статут, заради който пандемията все така остава във фокуса на международното внимание, предаде Ройтерс.

СЗО за първи път издаде във връзка с COVID-19 най-високата степен на тревога на 30 януари 2020 г. и оттогава на всеки три месеца се провеждат заседания на експертна група. Въпреки това редица държави, в това число и САЩ, неотдавна започнаха да отменят вътрешното си извънредно положение. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че се надява международното извънредно положение във връзка с COVID-19 да приключи тази година. Все още обаче няма консенсус относно начина, по който комисията може да се произнесе за това, заявиха пред агенцията съветници на СЗО и външни експерти.

"Възможно е извънредната ситуация да приключи, но е от решаващо значение да се съобщи, че COVID-19 продължава да бъде сложно предизвикателство за общественото здраве", заяви професор Марион Купманс, нидерландска вирусоложка, която участва в комисията на СЗО. Тя отказа да даде повече подробности преди обсъжданията, които са поверителни.

Един от източниците, близък до преговорите, съобщава, че изваждането на COVID-19 от категорията "извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение" може да повлияе на глобалното финансиране за борба със заболяването или на усилията за сътрудничество. Друг източник заяви, че поради непредсказуемостта на вируса на този етап е трудно да се направи оценка.

От своя страна други експерти твърдят, че трябва да се премине към живот с COVID-19 като постоянна заплаха за здравето, подобно на ХИВ и туберколозата. "Всички извънредни ситуации трябва да приключат", заяви Лорънс Гостин, професор по право в Джорджтаунския университет в САЩ, който следи отблизо дейността на СЗО, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО е компания. Фирма. Същото като Кока Кола. Само че едното продава швепс, а другото "здравеопазване".
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мангъров беше ПРАВ.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия ще решават съдбата на хората. Само хабят парите на хорара.
15
2
 
20
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
Медицината се доказа и затвърди като рекламен агент на фармация, смехотворната СЗО се доказа стократно като фалшивата "здравна" организация която е, а всъщност мощен проводник на злонамерени икономически интереси. Науката и здравеопазването бяха върнати поколения назад. Доверие - унищожено, ваксинология - размазана като авторитет. Думата "експерт" трайно остава като символ на лъжа и безсъвестна пропаганда.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как няма да има край? Като такава нямаше. А лекарите се превърнаха в дистрибутори на лекарства.
13
3
 
18
 
! Отговори
Ментафчийски преди 1 година
Какво да правя сега чувалите бе? Че и президент не станах.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некъдърници!
11
1
 
21
 
! Отговори
Такаааа преди 1 година
Да очакваме сега следващата п(Л)андемия ли, м?!?
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво СЗО,браво! А сега да изплатим и свръх поръчките на ваксини,но за наша сметка ,нали?
9
1
 
29
 
! Отговори
Баце Борисов преди 1 година
Заповядвам над 60 години да ходят на пазар от 4 до 6 сутринта, над 70 години да ходят в мола от 3 до 5 сутринта, над 80 години да ходят на кино от април до юни. Сега отивам на стадиона. Да влезне Барекова, Бенатова ли беше
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе фарма-феновете, сега какво ще правите като отпадне разрешението за употреба на експерименталките по спешност??? Как ще се сдобавате със следващите дози.. бустери де?
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-джбре бройте парите на кварталните аптеки, които станаха милионери от вашето безкрайно пазаруване на антибиотици , имуностимуланти , хранителни добавки, вместо да броите парите на учените и големите производители и откриватели. Те са инвестирали в технологии. А кварталните ви аптекари са просто търговци.
6
1
 
25
 
! Отговори
Тулуп преди 1 година
Експеримента е почти успешен
5
2
 
29
 
! Отговори
Бийте Бустери преди 1 година
че ЮдеюСемитите от Пфайзер - Имат Нужда от Вашите Пари - Нямат Насищане на Шекели!
4
1
 
34
 
! Отговори
Файзер преди 1 година
Махнете ковид от списъка за извънредни ситуации, но го оставете в списъка на болестите с постоянна заплаха за здравето в световен мащаб. Все пак ваксините трябва да харчат, няма да стоим бедни и гладни, я!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са печалбите на биг фарма за периода на пландемията? В същото време доведоха до забавяне на веригите за доставки и доведоха до инфлация.
2
1
 
25
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 1 година
КОВИД е Реален - Време за Пролетен Бустер!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези защо се излагат и не са го отменили вече? Нали беше за две седмици се връщаме към норалното?