Една доза от новата ваксина пази от Ковид и неимунизираните

За останалите трябва да са изминали 3 месеца от предната ваксина
26 сеп 2023 14:58, Стела Стоянова
49
Една доза от новата ваксина пази от Ковид  и неимунизираните
Снимка БГНЕС, архив

Всеки до момента, който е бил или не е бил ваксиниран, може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант на COVID.

Условието за тези, които са предходно ваксинирани, е да са изминали три месеца от предходна доза“, заяви д-р Кремена Пармакова от дирекция „Опазване на общественото здраве“ в МЗ по време на семинар за ваксините и ваксинопрофилактиката.

От сряда, 27 септември, започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г. „Приоритетно ще бъдат имунизирани хората над 65 години, имунокомпрометираните лица, бременните жени и медицинският персонал“, обясни зам.-здравният министър доц. Михаил Околийски.

Също от сряда, 27 септември, започва и кампанията за имунизиране на пенсионерите срещу грип, като за възрастните над 65 години противогрипната ваксина ще е безплатна и ще може да се постави при личния лекар. Според медиците имунизацията срещу коронавирус и грип може да се направи и едновременно – по една инжекция във всяка ръка. Тази година са осигурени 370 544 ваксини срещу грип, като през следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, а целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група. За първи път този сезон ще има и безплатна имунизация срещу пневмококова инфекция, отново за лица на и над 65 години.

Министерството на здравеопазването създаде нов специализиран сайт за имунизациите в България, който бе представен по време на семинара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ваксинаКовид-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Хайде преди 7 месеца
започнаха отново да ни зарибяват!Защото сега има нови ваксини и трябва да се разпродадат..!Не се засрамиха тия!
39
2
 
5
 
! Отговори
gg преди 7 месеца
Баща ми се ваксинираше против грип преди години понеже им беше безплатно в работата. И после прекарваше цяла зима полу болен. Докато не спря да се ваксинира.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Една доза от новата ваксина пази от Ковид и неимунизираните " Е след като си сложил тази една доза ,как така си не имунизиран ?
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"...може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант на COVID." Значи нито ще се зарази ,нито ще се разболее ???? Така ли да разбираме - Напълно защитен .
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Препарата се прилага задължително след освидетелстване.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Срещу фалшив вирус и една доза нищо помага.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още викат на експерименталките "ваксини". хи хи хи
33
1
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 7 месеца
Това дава РЯДКО ЩАСТИЕ ЗА ПЕЧАЛБИ С БОНУСИ. Инсулт, Тромбози, Инфаркт, Турбо Рак и др.
32
1
 
2
 
! Отговори
Фълшебната доза преди 7 месеца
Фълшебната доза за предишния вариянт, пази даже неимунизираните срещу новите Пирола, Ерис и FL. Офсе вашта ИМУНИЗАЦИЯ пази и нормарните хора, Но от вас. Просто фокус-мокус и всеки без НОФАТА (одавна вече морално остаряла бустерна?) се оказва неваксиниран дори с 4 стари буйстера в ръката. Гениялна рекламна стратегия.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А от констипация пази ли?
30
1
 
5
 
! Отговори
Баче Кики преди 7 месеца
Забелязвате ли как го представят "доза", както преди 3 години го казахме с повечето НЕистерясали колеги, че ще "ъпдейтват" периодично, пробваха ви с 2ра доза, 3та доза, както ще пробват да затворят октомври и съдейки по спрелтаците из моловете и парковете с маска на лицето, ще им се получи да затворят.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моля, вземете си поредната ваксина, която предпазва. Само 130 евро. Кво му плащаш?
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман от простотии! Това с ваксините стана като с джендърите - никой не се интересува от тях, но непрекъснато ни информират кви са - що са. Ха живейте си там по здраво и престанете да досаждате! ХОРАТА ИМАТ АКЪЛ И МИСЛЯТ! ( поне тези, които могат)
27
0
 
3
 
! Отговори
ото преди 7 месеца
До Анонимен Теб какво ти влиза че ги ядеш ,,някой да те пита-погражданени ***!!!!
26
15
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
До коментар. Глу.пости. Пълна лъжа. Ваксината е предпазила милиони, за разлика от няколко десетки, които са надраскали лъжите си.
25
1
 
13
 
! Отговори
Айдеее преди 7 месеца
да е хаирлия , днеска 459 утре 1459 . Тоа сайт мноо ги обича тия цифри . У цел свет спреа с таа тъпотия , тия не спреа да броят . Така или иначе че ме фанете за сертификато , барем кажете на ората кога връщат маските. Знам ,чв вече са ви уведомили , тея дек ви фръгат яденьето
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то и за първата казваха, че една ваксина и ще сме предпазени. От тогава набиха по още 5 бустера и за всеки казваха така.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия новите ваксини кой ги произвежда? Пфайзер или Модерна? И защо са само 80 000, Урсула не можа ли да купи повече?
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки до момента, който е бил или не е бил ваксиниран, може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант на COVID.------------------------- Ама от кого се приема, че е защитен?? Вирусът какво мисли по въпроса?
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Кой е производителя на новата супер ваксина само не видях в статията или на сляпо предлагат ваксинация?