Преди четири години COVID настъпи: Каква е статистиката днес?

Вирусът отне живота на 38 738 българи
8 мар 2024 20:21, Нели Христова
153
Преди четири години COVID настъпи: Каква е статистиката днес?
Снимка: БГНЕС

38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха с COVID-19 през последните четири години. На 8 март 2020 г., точно преди четири години, у нас беше регистриран първият случай на коронавирус. Първите заразени бяха жена от Габрово и мъж от Плевен. Дни по-късно болестта стигна и до София.

Коронавирусът взе и първите си жертви, загинаха и първите лекари, а в страната бе обявено извънредно положение.

За първи път в историята бяха затворени едновременно ресторанти, училища, детски градини, молове, фитнеси в цялата страна. Няколко дни след това затвориха и паркове, а край областните градове бяха въведени контролно-пропускателни пунктове, за да се ограничат пътуванията.

През май 2020 г. "извънредното положение" бе заменено от "извънредна епидемична обстановка".

Първите ваксини пък стигнаха в България през декември 2020 г
. и бяха посрещнати като лъч надежда в борбата със световната пандемия.

Въпреки че у нас са били осигурени значителни средства за предотвратяване на разпространението и за лечението на COVID-19, както и достатъчно ваксини, заболеваемостта и смъртността от заболяването в България са сред най-високите в света. Това е заключението в доклада на Сметната палата след извършен одит за изпълнението на мерките в здравеопазването за периода от 1 февруари 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Според доклада за високата заболеваемост и смъртност допринася липсата на ефективна ваксинационна кампания. Независимо от достатъчните количества и възможности за свободен избор на ваксина имунизираното население е само около 30%

Интересът към ваксините не бе висок от самото начало. След публикации, че поставянето на "АстраЗенека", предизвиква тромбози, хората масово отказаха да се имунизират. Твърденията бяха опровергани от учените, но кратката забрана за поставянето ѝ засили недоверието към нея.

През пролетта на 2022 г. извънредната епидемична обстановка бе отменена, а заедно с това интересът към ваксините почти изцяло умря. Към днешна дата на ден се имунизират между 10 и 35-има души.

През последните 4 години България премина през 5 големи вълни на пандемията.

Те бяха причинени от различни варианти.

"Делта" бе най-инфекциозен и зарази най-голям брой хора. Един инфектиран заразяваше средно 6-7 души

В сравнение алфа-вариантът поразяваше два пъти и половина повече, отколкото първоначалният щам от Ухан. А делта-вариантът заразяваше два пъти и половина повече от алфа. По време на вълната, предизвикана от делта, бе регистрирана и най-високата смъртност.

Най-честото обяснение на здравни експерти и лекари за високата смъртност е, че населението ни е застаряващо, с много хронични заболявания. В допълнение 95% от починалите не са имунизирани.

В края на 2021 г. се появи и омикрон. Той протече по-леко в сравнение с делта, но също натовари болниците.

На 10 ноември миналата година отпадна ковид карантината, след както депутатите гласуваха промени в Закона за здравето.

Здравните власти предложиха отпадането на изолацията заради ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, които позволяват премахването на ограниченията.

Личните лекари пък настояваха за това месеци по-рано, защото коронавирусът се превръща в обикновено респираторно заболяване, което всяка зима ще се завръща. А и може да се лекува и да се профилактира с ваксини.

В момента дневно Единният информационен портал регистрира между петима и 45-има нови заразени

Хората обаче почти не се тестват - всеки ден се правят по 1000-1500 теста, което е в пъти по-малко в сравнение с преди година.

Все още обаче ефектите от т.нар. дълъг ковид не са изследвани. У нас не се прави статистика колко души страдат от него. Според проучване болните, които са постъпили в болница от дълъг ковид, са по-склонни да имат увреждания на основни органи впоследствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ваксинирахте ли се по 10 пъти?! Хайде, има останали ваксини!
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най големия въпрос е как путин ликвидира ковид като с вълшебна пръчица
18
0
 
14
 
! Отговори
Герен преди 2 месеца
СМЕТКАТА Е ТУЛУПИС И РАЗНИТЕ МУ ЩАБОВЕ СЪПАРТИЙЦИ КРАДОХА ОТ БОЛКАТА СТРАХОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ. ТО НЕ БЕШЕ ОТ ВАКСИНИ МАСКИ СТУДИЯ.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има вируси и винаги е имсло обаче напоследък са болни от някакъв вирус дето не се пизитивира от тестовете Какъв е Ангел Кунчев да каже ха ха ама надали ще каже щот и той не знай
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пишете за пръскането от самолети!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 10 Антиваксър.... Ти ми напомни за срещата преди няколко месеца на Киро Брейка като гостуваше на Крум Савов в телевизията на Слави Трифонов. И там Киро Брейка точно това попита Крум Савов: Кой ще се извини на Мангъров? На мен за тази простoтия кйорона вируса??? Даже и ти се ваксинира( говори за Крум Савов). И Крум Савов казва: Да признавам си, ваксинирах се което беше моя грешка.
14
0
 
5
 
! Отговори
До киро ноф преди 2 месеца
Кво шмъркаш?
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статистиката днес е , .... милиарди в сметките на Урсула и подобните и , а зомбираните духат супата !
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
4 години лъжа с активното участие на медиите! Това е престъплението на века и всички участници ще горят в ада. Стискам палци да стане по- бързо.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идва денгата!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ковид" настъпи, защото политиците ни създадоха хаус и истерия и убиха хиляди!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпросите са много за вярващите в ковид дори има и такъв защо не вкараха спутник ами оставиха бая хора да умрат докато не пуснаха другите
8
1
 
14
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
теорията на коспирацията, кат започна пландемията, беше, че, ще затварят хората по домовете и едва ли не насила, ще ги ваксинират, кат поприключи ковида, ще започне война, кат поприключи войната, ще дойдат извънземните... Да видим...===)))
7
1
 
13
 
! Отговори
Кукунела Пасквила: преди 2 месеца
"Що кинти натоварих през златното време на ковиТ пЛандемията...След като Путин уби ковиТ,пиша антируска пропагандни научнофантастични съчинения с драматично-неолибера3тично съдържание по 100 гривни парчето! След приключване на войната в Укрия ще получа нови инструкции относно "екоклиматичния трансатлантически преход",естествено с двойно увеличение на грантовете,поради изключителната важност и междугалактическо значение на тематиката...Може да ме повишат до ми$$ирка в босфор тв! "
6
4
 
30
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 месеца
Кой ще се извини на Мангъров за тази измислица? Човекът ви казваше от 4 години че трябва да преболедувате тази глупост та да имате естествен имунитет. Аз го преболедувах и нарочно след това съм ходил на срещи със заразени да видя дали това е истина. Поне с 5-6 човека заразени с короната съм бил на метър разстояние. Втори път не ме хвана. Кой ще се извини на Мангъров? А кой ще обеси Бай Шиле, Витанов, оня другия скааапаняк Мутафчийски и поне още 10 такивяа като тях които ни плашеха поне 3 години?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статистиката е много лъжа и много измама ако руската ваксина беше фалшива щяха да са измрели всички
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Помним щаба, псевдо-генералите, затворените паркове, маските, облъчването по телевизията, КПП-тата, ограничаване на граждански права и измислените мерки.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КовиТ измамата е измамата на века мутафчиев и кунчев ни втълпяваха по 5 дози вече бяха опианени в глупоста си от измамата ковит ковита е като катебе която се замени от войната в украйна
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В погребалните агенции казват че толкова работа колко са имали този януари и февруари не са имали от бума на ковида
1
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много повече бяха болните, даже в момента това дето уж му викате грип и сте болни по 10-12 дни си е ковид и има остатъчни последици