Какво ли са сторили в Къртожабене, че да им викат така...

Куриозите с имената на населените места в България
17 ное 2010 16:30,
111
Какво ли са сторили в Къртожабене, че да им викат така...
Снимка: Булфото

Страна „като една човешка длан“, а имената за селата явно са малко.

Оказва се, че 1200 села в България си делят 495 имена. Например Александрово, Изгрев и Ново село са имена на по осем села в страната.

По шест населени места стоят зад имената Бенковски, Зорница и Лясково.
Орешец пък е име на две села във Видинско и на още три в други райони на страната. Има и други шест двойки села с еднакви имена в една и съща област, но те нямат адаши в други области.

При градовете определено има по-голямо разнообразие – само Бяла, Варненско и Бяла, Русенско, се повтарят. Е, има и едно село Бяла, в Сливенска област.  

Имената на други градове имат далеч повече повторения сред селата – примерно градовете Белица и Николаево са адаши с по пет села.

И ако е ясно защо толкова много населени места се казват Ново село или Орешец, с какво ли са се прочули хората от Вещица или Къртожабене, че така да нарекат селата им...

За с. Къртипъня може да се предполага, че има връзка с изкъртването на някакъв пън, но е любопитно къде са тъпкали лещата в Тъпчилещово.

Името Краводер е ясно, макар и не особено благозвучно, чудно обаче откъде са се взели камилите в с. Камилски дол.

Справка в Националния регистър на населените места, направена от БТА, показва, че у нас доста села носят имената на други държави. Например на четири места в България има Косово и на две – Черна гора.

На наша територия има и един Бутан и един Оман. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
Bjala slivensko e grad ot 15 20 god. ima selo Maisko Stara reka Kipilovo Jeravna Val4i dol Zai4are Strelci Elenovo Div djadovo i kup o6te
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази статия много развеселява аудиторията :)
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пропуснали сте с. Мишеморков хан /някъде в Габровско/ :)))
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има едно село в Сливенско, което е единствено в цяла България, поне аз не знам да има друго село с такова име - казва се Драгоданово и това село никога не си е сменяло името, даже и по времето на турското робство.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дубровник също идва от "дуб"/"дъб", както и много други славянски градове.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е вярно, Дупница идва от "дъб", на старославянски "дуб". Но с течение на времето "б" се обеззвучава и затова днешното име на Дупница е такова. Няма нищо общо с "дупка". В днешна Словакия, например, има град Дубница.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От дядо,лека му пръст бях чул за една местност-"Серидол"Типично по шопски хахах
96
0
 
2
 
! Отговори
osemshest преди 13 години
Както и град Гурково- има го в София, Варна и Стара Загора :)
95
0
 
6
 
! Отговори
габровец преди 13 години
с.Торбалъжи между Габрово и Трявна но на мен повече ме кефят---с.Цинга близо до Дряновския манастир и Гъзурници----махала част от Габрово....нивите са били на много стръмно място и булките се навеждали мнооого......
94
1
 
5
 
! Отговори
Stenli преди 13 години
Dupnica e ot dupka, zashtoto grada se namira kato v dupka.
93
2
 
11
 
! Отговори
С. Георгиева преди 13 години
Давам кратко пояснение за името на село Къртожабене. През деветнадесети век няколко семейства се заселили на мястото, където днес се намира селото. Тъй като се чудели какво име да му дадат, решили най-възрастните да тръгнат на път и да го нарекат на това, което срещнат най-напред. А това били една жаба и една къртица!Що се отнася до селото, по-точно селцето, то се намира само на десетина километра от Плевен, в началото на много живописен каньон. Препоръчвам го като туристическа дестинация!
92
1
 
2
 
! Отговори
an преди 13 години
ZA TEZI KOTO SA RODENI SLED 90 GODINA. DUPNICA SE KAZVA6E -STANKE DIMITROV. NO SLED KATO DOIDOHA FA6ISTITE NA VLAST, I VARNAHA TOVA IME DUPNICA. PREDI 1878 GODINA SEE KAZVALA DUBNICA.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изобщо не е чудно откъде са се взели камилите в Камилски дол. През 19, а и в началото на 20 век по нашите земи са минавали кервани с камили. Дори Йовков ги споменава в някои от разказите си, ама кой да чете - нали е по-лесно да се правим на духовити...
90
0
 
6
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Ккато знаем Михайловград, сините "анти-комунисти" го прекръстиха на МонтанаИмаше идея да се върне старото име Фердинанд, ама не е републиканскоИмаше искане да си остане истинското българско име Кутловица - ама било много селскоВиж Монтана, като щата Монтана в САЩ, така по-градско, по западно, по цивилизационно ...Сега на жените от Монтана им викали монтанки, като една порода крави, или направо мутанки
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е вярно,само със Гърция имаме граница,бил съм граничар там!На Капитан-Андреево се срещат трите граници!!!
88
1
 
1
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
Така ще запазят и традицията да я кръщават на телесни части... Щото каквото и да се казва за дъбница и прочие, Дупница си произхожда точно от дупе!
87
1
 
10
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Дупница щели да я прекръстят на известната местна певица Сашка ВасеваНо за да се запази характерната звучност, новото име щяло да бъде - Цицница
86
0
 
8
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Преди едно столетие в Тополовград и Ивайловград са се отглеждали камилиДа ... наши родни, български камилиТа ,,, един камилски керван е бил застигнат от страшен студ в един дол, покрай сегашната ни южна граница, и всички животни измрелиОттам селото носи и името " Камилски дол "
85
5
 
4
 
! Отговори
Ески Джумая преди 13 години
Горна Джумая,подкрепям те! И нашето име искам да върнат - Ески Джумая,че Търговище звучи хептен на влашки. Надявам се да ни подкрепят и колегите от Търново-Сеймен, Пашмакли и Кавакли!
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в далечнато минало Дупница е наричана Сребърната долина - също така днес в Дупница има квартал Бешико останало име от турско време - преведено означава Детска люлка