Звездният ни рожденик: Симеон Дянков на 45

Вижте любопитни факти за живота на бившия ни финансов министър
13 юли 2015 07:09,
36

Снимка: Булфото

На днешния 13 юли своя рожден ден празнува финансистът Симеон Дянков, който става на 45 години. Бившият ни финансов министър е роден в София през 1970 г.

В първия кабинет на Бойко Борисов Дянков бе вицепремиер и министър на финансите. Една от най-известните му реплики, докато беше във властта, бе оприличаването на бюджета за 2010 г. като "постна пица".

Вицепремиерът предизвика коментари и с репликата си за БАН: "Президентът като говори за наука, той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там, събират заплати".

През май 2012 г. Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като за първи път от създаването на банката през 1991 г. за председател е избран представител на бивша социалистическа страна. През юни 2012 г. е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка.

Любопитни факти за живота на Симеон Дянков

Симеон Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч.

Неговият прапрадядо Михо Минков-Гълъба е бил търговец от чорбаджйски род и депутат.

Учи международни икономически отношения в УНСС, във Виенския университет и в университет в Берлин.

Доктор е по икономика от Мичиганския университет.

През 1995 г. постъпва на работа в Световната банка, където достига до поста главен икономист на вицепрезидентското поделение "Финансов и частен сектор", което работи по развиващата се световна финансова криза.

Неговата съпруга Керълайн Фройнд също е икономист в Световната банка, съветник е в икономическия екип на правителството на американския президент Барак Обама.

Той има две деца - Андрей и Марко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, този с камъни трябва да го бие народа.
19
0
 
11
 
! Отговори
Варна преди 8 години
***
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Симеон Варуфакис.
17
3
 
6
 
! Отговори
Изтрещял преди 8 години
Честно казано,Дянков направи това, което нахлузиха на гърците.Не съм сигурен, дали гръцкия вариант не е по-добър.Защото нашата клептокрация е същата като гръцката-*** и не плаща.Дянков свърши черната работа и го отсвириха, за да може клептоманите да си разиграят кобилката.Ако, след тази фиеста, гърците отстранят кърлежите и си оправят държавата, ние ще гледаме като телета.Така е.Нашата МНОГОЛИКА сириза извади червените бабички срещу "протестантите" и натисна България обратно в ***..КОЙ..КОЙ
16
7
 
10
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 8 години
Дянков е пич. Само той може да вдигне адреналина на заспалия българин
15
11
 
4
 
! Отговори
до 19 (Позитано) преди 8 години
Наглостта на някои червени *** минава всякакви граници! Държавата ни беше фалирала, това в факт, както е факт, че правителстеото на ГЕРБ спаси страната ни, закрепо я финансово, даже се построиха стотици км магистрали, София напълно се обнови, сдоби се и с метро, пак св събраха парички в хазната, вече имаше комунистите какво да крадат и БСП организира гражданските бунтове заради големите сметки на тока, които умишлено ги завишиха чрез по-голем период на отчитане сле новата година и успяха да
14
4
 
26
 
! Отговори
Луцофер преди 8 години
,,Звезден" ??? Шегувте се, нали ?
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв звезден рожденик бре ? ....
12
8
 
20
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Изобщо няма да се занимавам с платени ***. Има си справка на фиска за всяка година в нета. 2009 мандата е поет от ГЕРБ. Финансов министър е Дянков. От 2009 до 2011 фиска изчезва даже Борисов казва, че пенсионерите са изяли фиска и. тн.. Доходите са замразени. Малките фирми фалират.. хора остават без доходи и се самозапалват. После идва Орешарски и иска да тегли 1 милиард но умните и красивите го свалят а Боце изтегля 16...
11
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма звезда да - маша за съсипването на България
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая изглежда по-възрастен. Злобата и лошотията състаряват човека.
9
12
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Какви 11 милиарда резерв бе? Не говори глупости ! Хазната беше на Минус 500 000 000 лв!!! Това беше практически фалит!!!!!!!
8
21
 
10
 
! Отговори
Икономиста преди 8 години
Дянков е номер едно! Министърът постигнал най-големите икономически параметри в целия Евросъюз от основаването му! Прасе от кладенчова вода обаче не разбира..........
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що нашите Позитански тролчета да не би да не са се продали на Путин?! Човека гледа да изкара пари щото до като беше в БГ получаваше символична заплата 3 години а напусна работата си с годишна заплата няколко милиона $, но байганьовците ( и то червените най-вече ) този жест не могат да го оценят!
6
2
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
10 милиарда фискален резерв се стопи на 4. Милиард и половина от здравната каса бяха прехвърлени в бюджета. Държавата не плащаше ДДС на фирмите и т.нт всичко това по времето на великия икономист Дянков.
5
6
 
22
 
! Отговори
За какво до № 6 преди 8 години
За какво да благодарим на Дянков? За неговата пица..и за разходките на любовницата му до Китай? За това че ще срива Русия по ***, а после се нареди да ближе подметки? За гладуващи и самозапалващи се от глад българи ...или за печалбите на неговия патрон? За цинизма и безочието с което ни убеждаваха да слушаме, защото иначе ще станем като Гърция...в която минималната пенсия е колкото нашата максимална? За какво другарю?
4
13
 
11
 
! Отговори
Крайно Десен преди 8 години
***! Продаде се на *** за шепа злато!
3
24
 
20
 
! Отговори
Благодарим ти Дянков преди 8 години
Ами истината е, че Дянков ни спаси от фалита до който ни докара некадърното и крадливо управление на комунистическо-турското правителство! Неговата рестрикционна финансова политика ни извади от кризата, това е факт и само глупаците не го признават! Нито един лев заеми, никакви популистки допълнителни пари за Нова Година за пенсионерите и ред други правилни стъпки, които се направиха, а в същото време Испания, Италия изтеглиха стотици милиарди заради световната иконом. криза!
2
17
 
6
 
! Отговори
от карлуково преди 8 години
До анонимен 1Отпуската свърши,прибирай се!
1
15
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Няма коментари за най-великият бъргарски финансист изкарал ни от кризата..........