Диктатори в модата: Валентино Гаравани

Одри Хепбърн е сред първите му клиентки
13 фев 2016 12:11, Криси Табачка
0
Диктатори в модата: Валентино Гаравани
Снимка: Reuters

Валентино Клементе Лудовико Гаравани е роден във Вогера, Италия, на 11 май 1932 година. Той започва да работи в модната индустрия на съвсем ранна възраст като чирак при местни дизайнери, включително и за леля си Роса.

Официалното му обучение се провежда в Париж Екол де Боз-Ар. Валентино придобива своя професионален старт в ателиетата на Жан Десес и Ги Ларош. През 1960 година, Валентино напуска Париж, за да отвори модна къща в Рим. Моделът, по който създава своята марка, е вдъхновен от натрупания опит и примера на големите дизайнери в Париж.

Още с първите си ревюта, Валентино Гаравани бързо започва да се утвърждава и става разпознаваем със своите червени рокли в нюанс, който става световноизвестен като „Valentino red“. През 1960 година, Валентино среща Джианкарло Джиамети в Рим. Джиамети, студент по архитектура, бързо се превръща в партньор на Валентино както професионално, така и интимно.

Заедно, двамата развиват Valentino SpA в разпознаваема марка из целия свят. Световният дебют на Валентино настъпва през 1962 година във Флоренция. Проведеното ревю затвърждава репутацията на дизайнера и привлича вниманието на високите слоеве на аристокрацията от всички точки на света. Само след няколко години, дизайнерските решения на Валентино се превръщат във връх на италианската висша мода.

През 1967 година, Валентино получава престижната модна награда Neiman Marcus, а сред клиентите му се открояват имена като Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди. Интересът на Кенеди е провокиран от възхищението ѝ за няколко силуета на Valentino, които вижда върху свои приятелки.

През 1964 година, Кенеди поръчва шест рокли в черно и бяло, които носи в годината след убийството на съпруга си, президентът Джон Ф. Кенеди. От този момент нататък, Жаклин се превръща в клиент и приятел на дизайнера, свързвайки името Valentino със своя статус в модния свят. Валентино Гаравани е и създателят на сватбената рокля на Жаклин Кенеди за брака ѝ с гръцкия магнат Аристотел Онасис през 1968 година.
Докато установява силни връзки с Флоренция и Рим, Валентино прекарва голямата част от 70-те години в Ню Йорк. Освен с Жаклин Кенеди, дизайнерът създава силно приятелство и с Анди Уорхол.

Личен живот

Валентино и Джианкарло Джиамети поддържат домове из целия свят, включително вили в Испания, Франция и Швейцария. Тези къщи са пълни с произведения на изкуството, което двамата прецизно колекционират. Дизайнерът е голям почитател на кучета, особено на тези от порода „Мопс“, от които притежава много.

Късна кариера и пенсиониране

През 1998 година, Валентино и Джиамети продават компанията си за близо $300 милиона на италианския конгломерат HdP. През 2002 година, HdP продават марката на Marzotto Apparel. Самият Валентино Гаравани остава активно ангажиран с компанията през промените около собствениците.

Дизайнерът обявява през 2007 година, че ще представи последното си ревю висша мода през януари, същата година. Събитието, обозначаващо пенсионирането на Валентино Гаравани, се състоя в музей Роден в Париж. Участие в него взимат легендарни модели като Наоми Кембъл, Клаудия Шифър и Ева Херцигова, всяка от които е работила с Валентино през някакъв етап на своята кариера.

Най-интересните факти за живота и творчеството на Валентино Гаравани можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари