Най-скъпо струващите грешки в историята на човечеството

Да не купиш Google за $1 млн., да откажеш на Дж.К. Роулинг
38
Най-скъпо струващите грешки в историята на човечеството
Снимка: Reuters, архив

От британското издание "Индипендънт" събраха някои от най-големите гафове в историята. Ето някои от тях:

10. Да откажеш на Дж.К. Роулинг

Издателствата, които връщат на Роулинг ръкописа на първата част на "Хари Потър", са 12 на брой. Най-накрая от "Блуумсбъри" се съгласяват да отпечатат бъдещата класика след съвет от 8-годишната Алис, дъщеря на собственика.

Днес книгите за момчето-магьосник са преведени на повече от 60 езика. Огромен беше и успехът на филмовите им екранизации, а състоянието на Роулинг надхвърля 1 млрд. долара.

 9. Да не купиш Google за 1 млн. долара

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин за малко не продават компанията си през 1999 г. Тогава те искат за търсачката 1 млн. долара от изпълнителния директор на корпорацията "Excite" Джордж Бел. След като Бел не проявява интерес, Пейдж и Брин свалят цената на 750 000 долара. Тази тяхна оферта също е отказана.

Днес Google е доста повече от търсачка и се оценява на 365 млрд. долара.

8. Да не застреляш Хитлер

В началото на Първата световна война британецът Хенри Танди, който ще се превърне в най-отличавания редник на Кралството за цялата война, открива ранения, невъоръжен и никому неизвестен германски ефрейтор Адолф Хитлер в един окоп. Танди решава да го пощади.

 7. Да ядосаш Чингиз Хан

Прочутият владетел на Монголската империя поискал да започне дипломатически и търговски отношения с Ала Ад-Дин Мухамед, шахът на съседната Хорезмия (територии в днешен Ирак, Иран, Афганистан). Предложението било отказано, а изпратеният монголски дипломат бил обезглавен. Чингиз хан не останал доволен и изпратил 200 000 войници, които в крайна сметка слагат край на Хорезмийската империя.

 6. Отказ на стойност 19 млрд. долара

През 2009 г. Facebook отказва да наеме програмистите Брайън Актън и Ян Кум, след като провежда интервюта с двамата.

Няколко години по-късно компанията на Марк Зукърбърг плаща 19 млрд. за чат приложението WhatsApp, което Актън и Кум създават, след като не са наети от социалната мрежа.

5. Случайна грешка за 50 млн. долара

Тази година френските държавни железници SNCF похарчиха 15 млрд. долара за нови влакове. Оказа се обаче, че мотрисите са несъвместими с междурелсието на 1300 перона в страната. Решението на проблема ще струва още 50 млн. долара.

4. Да избереш „Брайън Пуул енд Дъ Тремелоус" пред "Бийтълс"

През 1962 г. звукозаписният лейбъл „Decca" търси перспективни групи. Прослушани са две банди, от които компанията избира световно непознатите и днес "Брайън Пуул и Дъ Тремелоус". Групата, сметната за нетолкова добра, е 4-членна рокбанда от Ливърпул, наречена "Бийтълс".

3. Изпусната буква коства 9 млн. глоба

През 2009 г. британското правителство е осъдено на 9 млн. паунда обезщетение след фамозна чиновническа грешка. Небрежният служител изпуска едно „s" в името на компания, заради което тя бива включена в списъка за ликвидации.

Договорите на 250 служители на 124-годишната уелска фирма „Taylor and Sons" са прекратени, след като тя е объркана за подалата заявление за банкрут "Taylor and Son".

2. Изгарянето на Александрийската библиотека
 

Актът, на който дължим изчезването на много информация за древния свят, е приписван на исторически фигури като Юлий Цезар, Аврелий и мюсюлманския халиф Умар. Тъй като лидерите са живели с разлика от столетия помежду си, историците говорят за поне няколко нападения срещу съкровищницата на писмени свидетелства.

1. Битката при Крансебес от 1788 г.

Данните за това сражение са спорни, но 59 години след него А. Грос-Хофингер пише как австро-унгарската армия губи 10 000 души в битка със… себе си. Според неговия разказ батальон на отблъскващите османското нашествие австрийци закупил алкохол от пътуващи ромски търговци. Когато останалата част от пехотата разбрала за това, избухнала кавга, която някои от бойците помислили за турска засада. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Баничарка преди 8 години
До АнонименМоже и да са имали само ризата на гърба си ( *** милиардери ), но сега имат много повече ризи, още повече имоти, изкупиха най - добре развиващите се фирми за кибернетични технологии, притежават изключително много офиси и дейта центрове по целият свят.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
готина списка
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата грешка на "българите" е, че вярват, че имперска Русия/СССР при положение, че два пъти ги е завладявала/окупирала, видиш ли ги била "освободила" от турско и фашистко робство ?! В първия случай са воювали с османците за контрол на Задунаявская губерния, във втория прегазват суверенна България, като единствените загинали при "освобождението" са 50-тина умрели от алкохолно натравяне.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смЕх Точно.Тези които финансираха Ленин и създадоха СССР,финансираха Хитлер и създадоха Райха. После накараха слугите си да се сбият.Като им станаха ненужни,ги замениха с една изкукала бабичка и едно комплексирано джудже,което е в мокрите сънища и мисли на много прикрити хомовци. После ще намерят други на тяхно място.Господарят си остава винаги господар,слугата винаги слуга.
13
7
 
10
 
! Отговори
до 18ия руснак преди 8 години
(брин) емигрирали са като е бил на 6. Ако беше съветски възпитаник, щеше да се въргаля пиян в някоя руска канавка и нямаше да има google.Роден е 1973, емигрирали са 1979. Така че сам може да се сетиш какво е мнението на семейство Брин за СССР и ***?
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа тези "кухи милиардери като собствениците на Гугъл" дължиш развитието на човечеството до това ниво на което е в момента, както и възможността да си цъкаш на смартфона докато си вършиш работата в тоалентата. Помисли пак кой е кухия.
11
2
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Ако Брин и Пейдж бяха продали Гугъл, най-вероятно Гугъл нямаше да е това, което е днес. Всяко от описаните "грешни" бизнес решения може би са спомогнали за успеха на засегнатите. Кой знае дали щяхме да чуем за "Битълс" ако ги бяха поели "Decca", дали Актън и Кум щяха да създадат WhatsApp или щяха да бъдат удавени в корпоративната система на Facebook... Както са казали хората - всяко зло, за добро!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До атанасЕдна финансова борсова криза от типа на тази от 1929г. направи от такива кухи милиардери като собствениците на Гугъл бедняци които имат като собственост само ризата на гърба си .Преди 10 г. ипотечната криза в САЩ остави на улицата стотици хиляди .....а ти седи и чакай утре някой за интернет търсачка да ти плати толкова колкото е брутния национален вътрешен продукт на страна като Гърция плюс 100 млрд отгоре .
9
2
 
10
 
! Отговори
Най-скъпата преди 8 години
За България грешка в новата история ще излезе първото избиране на неграмотна тиква за премиер. За последвалите фалшификации не говоря.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин за малко не продават компанията си през 1999 г. Тогава те искат за търсачката 1 млн. долара. Днес Google е доста повече от търсачка и се оценява на 365 млрд. долара.Нали пазарът такова най-добрият регулатор такова, живеем днес в евроатланцизъм, пазарен капитализъм, цените се регулират от пазара, просперитет евроатлантически....
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-скъпо струващите грешки в историята на човечеството"Отчетете и Дядо Мраз или Дядо Коледа или там както му викате. Тоя пич от 1000 години раздава подаръци по света без да взима нищо. Кофти инвестиция и негов си проблем.
6
2
 
4
 
! Отговори
ПИФ преди 8 години
Интересно ми беше, но някои неща не пасват говорейки за 9 или 50 милиона, а самата класация не е грам напасната и просто нахвърляна, така че можеше и без точките.
5
10
 
5
 
! Отговори
Италиянеца преди 8 години
Аз работим за 1000 евро на месец а изкарваме с колегата на шефа по близо 500 000 евро на година. Най-скъпо струващите грешки в историята ми. Това ако не е грешка ама ни няама в класацията. Какви са тия *** статий
4
7
 
11
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До 1 А ти си поредния ретроград, който не осъзнава, че в днешно време най-ценните ресурси са времето и информацията. Google струва точно толкова, колкото са описали, а вероятно и повече, защото Google помага за развитието на целия бизнес по света и за по-бързия и качествен достъп до информация. Това не са виртуални пари, всезнайко, а реални активи!
3
3
 
6
 
! Отговори
Даа преди 8 години
Много скъпа грешка е и владеенето на БЪЛГАРИЯ... доказали са го няколко импврии във времето. Но на много сегашни кандидат узурпатори не им увира - факт.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Деца да правят магии и да редят гнусни заклинания ...не случайно са и отказвали на тази психичноболна -до като някакво юдеомасонско издателство не е решило че това е идеално пособие за промиване мозъка на подрастващите и подмяна на ценностите !Вместо басните на Екзюпери -нека децата четата как се варят жаби и правят магии ....да не говорим ,че от чисто литературна гледна точка -книгите на Роулинг са примитивни и написани като за бавноразвиващи.
1
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Google -струвал 360 млрд. ...... виртуални пари също както и самата търсачка -ако речат един ден да "осребрят" реалната стойност -тези милиарди ще се свият само до стойността на сървърите ! Всичко друго е вятър или балон под налягане който един ден ще се пукне и собствениците на акции с тях ще могат единствено да се забършат.Това е същността на така прехвалената американска икономика ,пари от нищо и за нищо !!