Първата домакиня загори-тенджера се е проявила на територията на Дания, като е залепила за гледжосания съд сирене, което е издало отвратителна миризма, пише в. "Дейли мейл".
Откритието е било направено при разкопки в Силкеборг на полуострова Ютланд. На дъното на глинения съд археолозите открили загоряла жълтеникава субстанция, като разсеяната домакинята е направила неуспешен опит да сготви кафяво карамелизирано сирене. След като сътворила кулинарната беля, жената изхвърлила целия съд, заедно със загорялото му съдържание.
Готварският фал датира от бронзовата епоха. Първите опити за правене на сирене датират отпреди 8 хиляди години. Археолози се натъкнаха в Полша на находки от неолита - съдове с дупки, свидетелстващи за отделянето на суроватката.
И в датския съд домакинята се е постарала да направи някакъв вид топено сирене, но опитът и е бил толкова неуспешен, че тя го изхвърлила. В скандинавските страни и най-вече в Норвегия и до ден днешен много е ценено карамелизираното кафяво сирене Бруност, изготвено от суроватка.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.