Знаете ли, че... Дядо Коледа е роден през 270 г.пр.н.е.?

Според легендата той живее на Северния полюс с г-жа Коледа
25 дек 2016 14:53, Михаела Лазарова
17
Знаете ли, че... Дядо Коледа е роден през 270 г.пр.н.е.?
Снимка: Reuters

Той има бяла брада, червен костюм, винаги е усмихнат и малки и големи го очакват в края на всяка година. Дядо Коледа е най-обичаният старец, който се отбива и при онези, които не са били особено послушни през годината. Чували сме какви ли не истории за него.

Като деца силно вярвахме в образа му, а като възрастни ни се иска приказните истории да не са мит, а да има и мъничко истина в тях. Днес от рубриката на Az-jenata.bg  „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко малко известни факти за Дядо Коледа.
Дядо Коледа има много имена. В САЩ често е наричан St. Nick или Kris Kringle. В Англия го наричат Father Christmas, в Швейцария – Christkindli, във Франция – Pere Noel, Babbo Natale в Италия и Weihnachtsmann в Германия.

Дядо Коледа невинаги е минавал и минава през комина. През 1841 година, търговец на име Паркинсън наел човек от улицата, за да се облече като белобрадия старец и да се качи на комина на неговия универсален магазин. На хората толкова им харесала тази картина, че започнали да разказват истории, а следващите илюстрации на Дядо Коледа били как той влиза през комина. Така се е родил митът, че той влиза тайно, за да остави подаръците.

Знаете ли, че култът към Дядо Коледа е стар и води началото си от древността? Той включва много традиции – християнски и езически, скандинавски, холандски, немски и английски.

Историята за шейната теглена от осемте елена е запазена в едно стихотворение посветено на Свети Никола. Негов автор е Климент Мур, публикувано е на 23 декември 1823 година. В „Twas the Night Before Christmas“ се споменава, че шейната на Дядо Коледа е теглена от осем елена. Към осемте летящи елена, малко по-късно се присъединява и любимия на всички Рудолф. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Milka преди 7 години
Да, дааааа... и един мармот завива шоколад в станиол...
9
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Дядо Коледа е измислен от Кока-кола, а това, за което се говори в статията е дядо Мраз, който го има от около преди 25 века. Доста механично се прехвърлят характеристиките на Дядо Мраз към Дядо Коледа.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма психоза с тези празници , които в крайна сметка се превръщат в повод за харчене на пари .
7
0
 
3
 
! Отговори
стига с тоя дядо преди 7 години
Прекалявате с тоя дядо - по медиите,по улиците,в училища и градини - Стигаааа!!!Празнуваме Рождество Христово !!!Учете децата на Христянската Вяра ,ценности и добродетели !
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли как е на турски Санта Клаус? На турски е Ноел Баба!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1.Това не е рекламният образ на Кока Кола, а самият "оригинал " Дядо Коледа в Лапландия в къщата си. Онзи от кока кола е с КЪС КОЖУХ С КОЛАН! А истинският е с дълъг до земята кожух и дълга бяла брада. Домът на Дядо Коледа е в Лапландия, а руснаците взеха неговия образ и го кръстиха Дед Мороз (дядо Мраз )и "прикачиха" към него персонаж от руските приказки Снегурочка. Истинският Коледа няма снежанки асистентки. 2.Санта няма нищо общо със сатана, означава СВЕТИЯ, СВЕТЕЦ. 3.Коледа е ден за честване на Рождество Христово -безспорно. А дядо Коледа е по-скоро приказен герой който носи подаръци, прав
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санта клаус е сатан клаус и е скритото име на сатаната целящ да заменим Христос с него. Колко от вас се сетиха за Христос ядейки пържоли и колко пеазнуваха дядо коледа
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щеше да е добре да бъде просто мил старец раздаващ щастие, а не рекламно лице на Кока Кола от 30-те...
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свети Николай е прототипа--САНТА КЛАУС- СЕНТ НИКОЛАУС- роден е доста по късно от 2 век преди Христа дал пари на бедни семейства спасил няколко деца от проституция разбил носа на сводника и Набил вода4а на Ариянската Ерес --а това на снимката е Рекламен образ от Кока кола
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вие знаете ли, че е бил измислен като рекламно лице на кока колата да е рекламира.