Съветът на Европа загрижен за транссексуалните: Те са шокиращо дискриминирани

Призовава държавите за бързо правно признаване на пола
14 мар 2024 20:15, Петър Бойчев
114
Съветът на Европа загрижен за транссексуалните: Те са шокиращо дискриминирани
Снимка БГНЕС

Държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица, пише в публикуван доклад на Съвета на Европа, цитиран от ДПА.

"Държавите имат основната отговорност да премахнат бариерите, с които се сблъскват транссексуалните лица при упражняването на човешките си правила", заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович по повод публикуването на новия доклад, озаглавен "Човешките права и половата идентичност и изразяване".

Въпреки увеличената видимост на транссексуалните хора и постигнатият значителен прогрес в Европа, има „шокиращо високи равнища на дискриминация, насилие и несигурност, които транссексуалните хора изпитват в ежедневието си", заяви Миятович.

Сред основните препоръки Съветът призовава държавите да осигурят на транссексуалните лица „ефективен и освободен от стигма достъп до специфично насочени към тях здравни услуги" без да е необходимо да предоставят специализирана психологическа оценка.

Допълнително половата идентичност и половото изразяване трябва да бъдат изрично признати за „забранена форма на дискриминация в антидискриминационното законодателство", се посочва в доклада.

Според Съвета на Европа всеки, който може с достоверност да демонстрира страх от преследване като транссексуален, трябва да получи възможността да бъде признат за бежанец. В затворите правилното място за лишаване от свобода трябва да се преценява според случая.

Процедурите за правно признаване на пола трябва да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно и трябва да бъдат открити за малолетни „с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта и най-добрите му интереси и в най-добрия случай без произволни ограничения на възрастта", препоръчва Съветът.

Всички хора трябва да използват санитарни възли „по достоен и сигурен начин, според половата си идентичност, ако те са разделени по полов признак", пише в доклада.

Съветът на Европа е създаден през 1949 г., за да защитава демокрацията, човешките права и върховенството на закона на континента. Той е независим от Европейския съюз и има повече членове от него, включвайки почти всички страни в Европа, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
27
 
! Отговори
един преди 2 месеца
Независимо как се обличат, гримират, държат и т.н хромозомите не могат да се променят. Едните винаги ще имат ХХ, а другите ХY. Това е
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Черни арапи са в сънищата им.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама тия не знаят ли че арабелите които скоро ще са основната част от Европа хич не ги харесват тия трансформъри,да обяснят първо на тях,това!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съединители от цяла Европа съединявайте се.
10
1
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
В този европарламент 75% от депутатите са гейове, очаква се в новия да са до 98% тогава ще се направят и промените, ако не могат имаме партия която ще им помогне и тя си носи името: ПП и ДеСеиБе....
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на мен правата ми са нарушени, но Европа не взема мерки.
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да се пънат накрая като отидат на лекар или са при гинеколог или при уролог
7
0
 
23
 
! Отговори
: преди 2 месеца
Въпреки всяческото налагане , викаш , джендърите не станаха мили на хората , еми да.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 6. И аз не ги разбирам. Транседикво си значи момента на преход от едно в друго. Тия пермаментно ли са трансформират или вече са трансформированувани не е ясно.
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избройте нарушените им права поне един път де.
4
2
 
40
 
! Отговори
от БАН преди 2 месеца
Вече е очевидно, че има конспирация, която тече с пълна сила. Не може едно общество, което иска да надделее над Китай, Русия и всички останали, и да пребъде, да се занимава с откровени олигофрении! Ясно е, че мача е свирен и Европа в лагера на анихилираните, все пак дълго време беше трън в очите на ***. Явно се се разбрали да се местят в Китай и Русия, а Европата да стане развъдник на смугли питекантропи и гейове. Познайте като останат само такива кой на кого ще сбе мамата.
3
1
 
34
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Избираме една държава-Нидерландия или Белгия събираме всички треторазрядни и Загрижините, без право да излизат от резервации!След половин година територията ще се самоочисти!
2
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не си пият редовно хапчетата в Брюксел,мозъка им е на пихтия!И като се яви пред мен,мъж преоблечен като жена,как трябва да го възприема,като съвсем наред или яко изтрещел тип!?
1
5
 
40
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Путин с удоволствие ще ги приеме - с широко отворени врати в лагерите в Сибир.