Коронавирусът като музика с... Дарт Вейдър

Учени са "превели" новата структура на протеина в тонове
24 апр 2020 03:00, Петя Славова
8
Коронавирусът като музика с... Дарт Вейдър
Снимка: БГНЕС

От звънка хармония, когато вирусът обезоръжава клетките, до сблъсъци и буря, докато се възпроизвежда. Така американски учени са "превели" новата структура на протеина на коронавируса на музикален език, за да бъде разгадан по-добре патогенът.

Дарт Вейдър е един от най-популярните герои в социалните мрежи, които агитират за носенето на маски.

Професор Маркус Бюлер от Масачузетския технологичен институт и неговият екип използваха изкуствен интелект, за да трансформират модел на протеиновата структура на SARS-CoV-2, както формално се нарича вирусът, в мелодия на класическа музикална композиция.

Изследователите дадоха на всяка аминокиселина – градивните елементи на протеина, име на нота. След това алгоритъмът преобразува тези ноти в музика.

Бюлер смята, че музиката дава възможност на хората да разберат протеина по по-интуитивен начин.

"За да видите нещо с очите си, ще ви трябват много и различни изображения, много увеличени образи, докато с ушите си можете да чуете музиката само за няколко секунди", каза Бюлер.

Композицията е с времетраене от близо 1 час и 50 минути и е качена на уебсайта на SoundCloud.

Първата ѝ част е описана от няколко слушатели на SoundCloud като „успокояваща“ и „красива“. Бюлер каза, че това отразява лекотата на шиповете на протеина, с която те проникват в човешката клетка, което го прави толкова заразен.

"Много е лесно да се излъже клетката, за да отвори вратите си, да бъде заразена и да започне да се размножава", обясни Бюлер, цитиран от БГНЕС.

Докато вирусът се мултиплицира и протеинът му се свързва с повече клетки, музиката става бурна и драматична. Потребител на SoundCloud отбелязва, че този раздел показва момента, в който коронавирусът предизвиква треска.

Други описват частта като "страшна" и "тъжна". Бюлер смята, че музиката може да помогне на изследователите да проектират антитела. Изследователите биха могли да вземат музикален контрапункт към мелодията и ритъма на вируса и, като използват отново изкуствен интелект, да се опитат да намерят антитела, които да противодействат на вируса.

Бързото разпространение на коронавируса, който причинява COVID-19, създаде необходимостта „да отворим мозъка си за други начини за обработка на информация“, каза Бюлер.

“Традиционният подход, при който се произвеждат различни протеини и се правят многократно повтаряще се клинични изпитания, може да отнеме няколко години. Ние не можем да си позволим този лукс“, категоричен е Бюлер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И накрая завършва с един реквием
5
0
 
1
 
! Отговори
до Таню преди 4 години
Влизаш в сайта даден в статията и в търсене изписваш името Markus J. Buehler
4
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 4 години
То, пък, и дадения линк щото баца...
3
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
има горен.Добър е за всеки загубен лев и за срината икономика
2
2
 
2
 
! Отговори
КОВИД19 преди 4 години
КОВИД-19 = ККП (Китайска Комунистическа Партия) Остра Вирусна Инфекция на Дробовете 1984 (Диктат като в Романа)!
1
0
 
6
 
! Отговори
None преди 4 години
Ако беше побликувала и линк да чуем мелодията равна нямеше да имаш