Атина си иска от Лондон фризовете от Партенона

Сега артефактите се намират в Британския музей
27 юни 2018 12:30, Елка Василева
36
Атина си иска от Лондон фризовете от Партенона
Снимка: Reuters

Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се намират в Британския музей, заяви в Лондон гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, предаде Ройтерс.

Гръцкият премиер бе вчера на първото си официално посещение в Лондон, откакто бе избран през 2015 г. Той изтъкна, че въпросът за мраморите има за гърците особено етическо значение. Премиерът е повдигнал темата и в разговора си с британския министър-председател Тереза Мей.

"Мраморите принадлежат на световното културно наследство, но тяхното място е в Партенона", каза пред репортери Ципрас.

От 1983 г. Гърция иска да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, отнесени през 1803 г. от британския дипломат в Османската империя лорд Елджин. Гърция засили през 2009 г. кампанията си в тази насока, след като отвори нов музей в подножието на Акропола, пише БТА.

Великобритания устоява досега на натиска за връщането на мраморите, а така също и на скъпоценности от други държави като Нигерия и Етиопия, позовавайки се на законодателството си, което не позволява на музеите да се разпореждат трайно с колекциите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разменяме артефакта ББ срещу евангелието на Иван Александър, откраднато в ХХ век.
33
0
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
А пък столицата на днешна Европа - Брюксел е построена с цената на 10 тина милиона избити, стотици хиляди осакатени и изнасилени конгоанци - зверство, което е трудно дори да си представим! Ето това са западняците, едни лицемери, които си мислят, че другите народи съществуват, за да ги обслужват....но, историята не съди победителите!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говедарите и те така плячкосаха цяля Западна Европа като откриха втория вронт. В Германия са товарили стотоици кораби с откраднато от нацистките трезори...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли,че аристократите(крале) както на англичаните,така и на французите са се клели в старобългарски книги,когато са всъпвали във власт и това е самата истина!Проверете да видите!А пък колко награбено има от Русияяяяя,леле-мале!С кораби.А преди около 20-25г. полицаите взеха книга на Екатерина Велика от мой познат и повече не му я върнаха.А как беше попаднала в него пък е пълна мистерия.
30
1
 
8
 
! Отговори
saki преди 6 години
Най ми е смешно ,като почнат да дават предавания за археологически разкопки в Англия. Ровят ,ровят и накрая извадят някой дребен скелет и почват да го обявяват ,за велик и могъщ викингски крал, висок 2 метра ,който убивал по 100 варварина наведнъж и бил много жесток. Друго освен малкия скелет.....нищо, най много някоя малка глинена купа от която е ял. И докато те изравят ,умрели от глад дребни скандинавски селяни , тука са се изграждали крепости и църкви, по византийски модел.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че ще ги иска. Всеки, който е запознат с историята, знае как са били отмъкнати и да не говорим, че по време на това си действие, част от английските кораби потъват, а с тях и голяма част от историческото наследство. Рижави дъждовници
28
0
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
България има също да си взема артефакти оттам, както и от Виена и Москва, България има да си събира артефакти, от цял свят. Но, в настоящият етап е най-важно, че сме съхранили, най-древният артефакт, а именно Бойко Бехар!
27
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
А ние Паисиевата "История славнобългарска".Славянобългарската ви я подаряваме,да си сложите във витрина.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни занимавайте с прокаженият албион и с подмолните византийци
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Великобритания устоява досега на натиска за връщането на мраморите, а така също и на скъпоценности от други държави като Нигерия и Етиопия,""Великата" британска империя е нищо повече от фабрика за джебчии и обирджии на чужда история. Дори диамантът на кралската им корона е краден от законният й индийски собственик.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А има ли някой препис на Манасиевата хроника, който да се намира в България!?"Само тя да е. По-добре някой да каже има ли старобългарска книга, която да се намира в България? Всичките са по чуждите музеи и библиотеки.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Башка Лудте мразят всички и помежду си се мразят но се обединяват да мразят когато видят някой друг, особено някой щастлив и добър човек, породата им такава като ***
22
0
 
25
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Англичаните са длъжници на половината свят!Културни и исторически артефакти са заграбвани със столетия! Време е да връщат откраднатото! Откраднатото, не купеното!Да не говорим, как манипулират историята. В британският музей, липсва информация за България от средновековието. Тук имало някаква си Византия и някакви племена. За България, нито дума!Много ни мразят!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да връщат всичко накрадено. Ние за компенсация може да им върнем английския език, а те на нас парите са курсове по английски.
20
2
 
7
 
! Отговори
има разлика преди 6 години
До Анонимен 14А ти знаеш ли какво е цивилизация?Ако смяташ,че къпането по 10 пъти на ден,бръсненето на краката и откровената ****ра*стия са знак за цивилизованост,определено си в грешка!Прочети повечко за тях,няма да сбъркаш!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се замислиш, какво велико има произведено във великобритания, освен в названието и. Само заграбено и един Шекспир,, който се оказва измислен автор с исползвано закодирано име в библията, за когото се е прикривал друг или други автори. Само са грабили с късмета, че живеят на остров.
18
2
 
16
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЧИСТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГРАБЕЖА НА КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ КАТО АНГЛИЯ.......
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако те станат център на света е време да полетим и заселим Марс .Просто на земята ще е нетърпимо ,виждате в какво превърнаха Лондон .Смрад.
16
1
 
14
 
! Отговори
чоека преди 6 години
Половината планета са окрали, вие тука за едни камънаци ги занимавате, срамота.
15
18
 
1
 
! Отговори
dmx преди 6 години
До АнонименНе се пъхай при господарските раси, кривокраки балканецо. Историята ще отсъди кой кой е. Азия става абсолютен център на света, не разбираш ли.