Симеон II: Само баща ми се опълчи на Хитлер!

У нас има късопаметни и промити мозъци, смята бившият премиер
13 мар 2019 12:10, Нели Христова
308
Симеон II: Само баща ми се опълчи на Хитлер!
Снимка: Булфото

"Само баща ми като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер“, написа цар Симеон II в специално изявление на сайта си.  Той бе провокиран от критиките по негов адрес, тъй като не присъства на възпоменанието, посветено на спасяването на българските евреи, което се проведе в неделя в София.

Оказва се, че той е обиден, че името на  цар Борис ІІІ често е забравяно, когато се говори за спасяването на българските евреи.

"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци, пише Симеон II. -  Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на царя?

При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система.

В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме късопаметни деде, помним какви ни причини. Вервай ми!
195
1
 
4
 
! Отговори
нн преди 5 години
Кой отрови Борис III? Хитлер не му е простил.
194
1
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
"....той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер" - съгласен! Скоро, ако пак не се опълчим, ще трябва да отидем на Източния Фронт за война с Русия - нещо, което Цар Борис III също съумя да предотврати на времето, за разлика от Румъния, Унгария и други държави.
193
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не се опълчи. Допусна да бъдем окупирани от немската армия без съпротива. Не се предаде, а стана съюзник на Нацистка Германия, за да запази поста си и да не го свалят. Да не говоря пък колко други се опълчиха, че да казва единствения... Гърция, Сърбия, Полша...
192
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От учебника по история ми е известно, че ако не е била БПЦ, православните свещеници, видни общественици и народът не е бил окупирал влаковите линии, българските евреи са били вече натоварени на вагоните за лагерите на смъртта. Все пак е добре, че Борис се е вслушал в гласа на народа. Но заслугата далеч не е само негова.
191
0
 
4
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
А някой замислял ли се е ЗАЩО нацистите са решили да избиват евреи?Да не би Хитлер да е бил измамен от първоначалните си спонсори, които желаят голяма война?
190
6
 
4
 
! Отговори
мен преди 5 години
никви евреи не са горени или обгазявани, депортирали са ги към палестина и са им давали пари за земя и немски трактори. защо нашите са ги скатали моем само да гадаем ама като видиш синчето, бащицата едва ли е имал топки да се отваря на фюрера.
189
2
 
4
 
! Отговори
1234567 преди 5 години
До Анонимен...снабдявал партизаните с дрехи, храна...---Като са имали такова снабдяване, тогава защо партизаните са нападали и грабели мандри? Моето разбиране е, че собствениците на мандри са били честни хора, разчитащи на своя труд. Или незачитането на хората обработващи земя и отглеждащи *** си е било традиция на комунистите още преди 09/1944.
188
8
 
7
 
! Отговори
кой знае преди 5 години
Ако смъртта от цироза се счита за отровителство,сигурно е така!
187
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ,да и пропуснах,че и Георги Димитров е бил отровен и не умира от естествена смърт.
186
5
 
4
 
! Отговори
айде айде преди 5 години
Ако ДС утре обяви монархия,сичкото булгаристанец ще се юрне да цалива цар Моню де му падне колкото може повече!
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До точно такаТова от някой фантастичен роман на Азимов ли го прочете,хаха?След малко преди края и след края на ВСВ са изтровени много хора,както на изток,така и на запад,включително и немци с целите си семейства,включително и Сталин, включително и цар Борис 3. Почерка е един и същ,измират хора както от западна,така и от източна Европа.
184
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоооу!Симеон две на кого е цар ве?Нали уж сме република!Пък и си имаме вече вожд Винету ли.....Ташунко сапа ли къв беше там!?
183
4
 
15
 
! Отговори
ПРОДАДЕ СЕ И ТОЙ преди 5 години
ДЕДОТО ОДАВНА СЕ ПРОДАДЕ НА КОМУНИСТИТЕ КАТО ПРИЕ УНИЗИТЕЛНАТА ТИТЛА ЗА ЕДИН ЦАР "МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ", ЗА ДА СИ ВЪРНЕ ИМОТИТЕ. СРАМ! СРАМ!
182
7
 
4
 
! Отговори
точно така преди 5 години
До VХитлер направо е мразел цар Борис!А Сталин много го е харесвал,и е пратил хора от НКВД да го пазят!Но мръсника Хитлер успява да го отрови!А Георги Димитров направо черна завист го е загризала дето Сталин предпочита царя пред него,"героя от Лайпциг!И се е пропил от мъка!Между другото класика го е казал:"В тресавището на простотията и умния се дави!"Да си жив и здрав!
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Александър Йорданов е роден през 1952г. А виновникът от Ястребино е осъден и растрелян седмица след престъплението си от ''фашистите''.
180
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслугата на цар Борис 3 е ,че отказва да изпраща войска на страната на Хитлер срещу Русия.Няколко години преди ВСВ,България преживява няколко жестоки,кървави войни и никой не е искал война,но заслугата е на целия български народ,защото много хора са се борили срещу Хитлеризма в България,възниква и партизанско движение.
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Форума е пълен с лоботомици...
178
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста народ за преглед при психиатър виждам:-)
177
6
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Разочарован съм от Симеон като премиер,но тук е напълно прав и съм съгласен с него.