95 убити журналисти само за една година

Най-смъртоносна за новинарите е била 2006 година
3 май 2019 16:20,
11
95 убити журналисти само за една година
Снимка: Reuters

През 2018 година са убити 95 журналисти по време на работа, сочат данните на Международната федерация на журналистите.

От организацията са категорични, че в решаващи фактори за трагичната статистика са се превърнали растящата нетолерантност към отразяването на новините, популизма, както и корупцията и престъпността. Те „допринасят за създаването на среда, в която повече журналисти биват убивани за отразяване на събитията в техните общности, градове и страни, отколкото при отразяване на случващото се във военни зони“.

През изминалата година най-голямо внимание получи смъртта на саудитския журналист и интелектуалец Джамал Хашоги, който беше убит  в саудитското консулсто в Истанбул, а случаят предизвика дипломатическа криза между Рияд и останалия свят. Саудитска арабия остава в челните позиции на списъка с държавите, които погазват свободата на словото. Другата държава, в която се наблюдава честа смърт на журналисти, докато вършат своята работа, е Афганистан - само за една година там са убити 16 новинари.

Най-смъртносна за журналистите година пък е била 2006г., когато са убити 155 души. Тази статистика включва всеки, който под някаква форма работи за медийна организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В мракобесния колхозен ке *** са най-много убитите
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от които - агенти под прикритие.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не са безсмъртни както им се иска. То хиляди са убивани и без да са с тази професия..
7
1
 
2
 
! Отговори
Поговорка преди 5 години
Да би,малко лъгало,не би дърво изяло!
6
0
 
3
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Само да отбележа, че това наистина са журналисти каквито у нас се броят на пръсти така, че ще успокоя тукашните драскачи никой не убива слугите си просто ги наритва и, ако не слушкат ги маха от хранилката.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето например тук се толерират едни патладжанови индивиди , и всеки втори коментар е изтрит или залостен със звездички. И после се чудят защо ги трепят ' СВОБОДТА НА СЛОВОТО" .Лъжат, мамят и насаждат фалшиви новини с цел, собствена изгода. А в България са същите менти като управляващите.
4
3
 
5
 
! Отговори
Teo преди 5 години
"Саудитска арабия остава в челните позиции на списъка с държавите, които погазват свободата на словото."... но за това пък е главен отговорник за правата на човека в ООН. Ти да видиш ... стандарт и морални устои.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите вече не ходят в зони на конфликти, където е докарана демокрацията чрез граждански конфликти. Ходят в Китай, Русия, Куба.Висят пред парламента и министерствата, когато вече няма никой след работно време и това е техният пряк репортаж.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От преяждане с олигарски пари и пари от еврофондове.
1
1
 
8
 
! Отговори
Селтака преди 5 години
Само 95 са убитите за 1 година? Малко са тая каста трябва да измре! Отиват да отразяват катастрофа със смъртни случаи и питат някой от пострадалите: "Как се чувставате?". И после защо стават боищата!