Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?

Каква е покупателната сила на 100 евро в различни страни?
27 юни 2019 11:40, Елка Василева
58
Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?
Снимка: архив, Reuters

Който изкарва пари в Австрия или в Германия, получава за тях много повече, ако ги похарчи в България например, където 100 евро имат покупателната сила на 213. Но не всичко в страната е по-евтино, отколкото другаде в ЕС.

В източната част на Европа и в класическите средиземноморски курортни дестинации човек получава повече за същите пари, при това съвсем буквално, пише австрийският "Кронен Цайтунг" и дава конкретни примери.

100 австрийки евро например имат в Турция покупателната сила на 231 евро, а в България де факто са равни на 213 евро.

Най-скъпо си остава в Швейцария, в северните европейски страни и в някои отвъдокеански земи. В Швейцария 100 австрийски евро се равняват едва на 73 евро, в Дания - на 78 евро, а в Швеция - на 88 евро, пише Дойче веле.

И още числа

Много по-изгодно, но не толкова, колкото в България, е в следните европейски страни: в Румъния 100 евро имат покупателната сила на 191 евро, в Унгария - на 169, в Чехия - на 166, в Полша и в Хърватия - на 159, а в Гърция - на 131 евро.

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2019/06/20/hranata-v-rumyniia-i-polsha-po-evtina-ot-tazi-v-bylgariia.414031
 

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Специално за германците ваканционното време предлага възможност да похарчат по-малко пари, отколкото вкъщи - заради различията в стандарта, пише германският "Ди Велт" и обобщава: Най-общо казано, ваканцията на север е доста по-скъпа, на изток - значително по-евтина.

От старите държави-членки на Европейския съюз има само три, в които е по-евтино, отколкото в Германия - Гърция (с 16 процента), Португалия (с 13 процента) и Испания (с 8 процента).

На другия полюс са скандинавските страни, сред които най-скъпо е в Дания - с 38 на сто повече от средното европейско равнище. Още по-скъпо е извън пределите на Европейския съюз - Исландия води с цени, надхвърлящи със 156 процента средноевропейските.

Най-изгодно е в България

В България за германците е най-изгодно - там цените са двойно по-ниски от средните в ЕС, пише "Ди Велт" и добавя: "А който търси още по-евтино, ще трябва да излезе извън пределите на Европейския съюз: в Турция 1 германско евро се "умножава" до 2,44 - не на последно място благодарение на слабата турска лира".

Изданието цитира икономиста Кристоф Шрьодер, според когото цените на стоки като лаптопи и фотоапарати, които в повечето случаи не са произведени на място, варират съвсем малко. "В България те струват само с 6 процента по-малко, отколкото е средното ниво за Европа. И само с 4 процента по-малко в сравнение с цените, които плащат благосъстоятелните граждани на Люксембург", посочва Шрьодер.

Това обяснява и защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи, отколкото в България, пише "Ди Велт" и добавя, че в Германия относително евтини са и алкохолът и цигарите.

За сметка на това германците плащат сравнително много за ползването на обществен транспорт - цените надхвърлят с 19 процента средните за ЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
27
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи и дрехите и храните и бензина и тока и обувките са в ДЕСЕТКИ ДОРИ СТОТИЦИ ПЪТИ ПО СКЪПО В България отколкото в Германия! Когато вземаш чисто 470лв. заплата и трябва да платиш 100-160лв за обувки, то това са над 33% от заплатата! Не вярвам в Германия да има обувки за обикновен човек дето да струват 1000-2000евро! Така, че НЯМА ДА МЕ ЛЪЖЕТЕ! Същото е и при бензина и тока и дрехите и всичко!
28
1
 
8
 
! Отговори
до Авторката преди 4 години
Освен да копираш от сайта на Дойче веле нещо друго умееш ли?
27
12
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Мда, платен е постът. Аз съм програмист на ръководна позиция, обиколил и живят по цял свят. Заплатата и малкият ми бизнес са предостатъчни, за да взимам пари за постове из интернет. Аз говоря с факти, които и ти можеш да провериш по всяко време в интернет. Има ги. Но явно си от хората, за които съм споменал- мрънкачи, на които държавата им е цял живот виновна за всичко. Спрете са укривате данъци, взимайки заплати в плик и да крадете ежедневно и ще сте по-добре. Аз плащам до стотинка всичко.
26
7
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Господа,пазара в Германия е много по голям от България.Неможе така механично да се сравняват цените.Всичко в Европа което е с цена в Евро,в Америка е същата сума ,но в долари,защото пазара е безкраен...Нормално е дори да е малко по евтино в Германия.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всичко е по-скъпо защото търговците са тарикати а тези които трябва да ги санкционират не работят, а на глупавия българин явно не му пука или го е страх да нададе глас защото е офцЪ.
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за австралийския долар бях чувал, но за австрийското евро не бях.
23
1
 
10
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
До АнонименКолко пъти съм се опитвал да обяснявам тези неща на познати и приятели ,но без успех.И вече съм се отказал.Най-интересното е че тези който имат високи доходи най се оплакват.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата идва от африканския стандарт, който ни осигурява потъналата в корупция власт.
21
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покупателната сила е 213 евро, НО само за ограничен брой стоки и услуги. Ако гледаме PLI, то покупателната сила у нас е 5-6 пъти НАД средната за ЕС. Защо? ЕС = високи заплати = високи цени на услугите = нисък PLI. У нас- е по-различно. НО, ако вземем PLI на база средната работна заплата, не сме толкова по-зле от ЕС. А, като се има предвид, че средната заплата е много повече от официалните данни, заради заплатите в плик, нещата не стоят зле. Ама *** обича да се оплаква, но не и да се развива.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10В Бг при соца не пазарувахме с долари. И не се мерихме с долара. За какво ни пишеш за долара преди 30год?Защо не сравниш сега МРЗ със заплатите в ЕС?
19
2
 
7
 
! Отговори
deja vu преди 4 години
Има дрехи и дрехи и цени, на британците не -им пука какво как и колко дълго го носят всеки бритиш *** може да носи адидас анцуг даже и бездомницте _===#&
18
1
 
26
 
! Отговори
А Бг заплатите?! преди 4 години
В Германия не само дрехите и обувките им са по- евтини с оглед на заплатите в Германия. Там и храната им е по- евтина с оглед на техните заплати.И коя умна глава е тръгнала да сравнява заплати от Германия и Австрия с цени на храни, стоки и услуги в Бг? И излиза с умното заключение, че в Бг било по- добре???В БГ НЕ ПОЛУЧАВАМЕ АВСТРИЙСКА ИЛИ ГЕРМАНСКА ЗАПЛАТА!
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
б.лгаристан е една жалка празна територия
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 лв. Естествена кожа!!!! Няма ало не съм на телефона. Вие за колко закупите вашите?
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен11Колко здрави всекидневни обувки ти трябват?Ако ще качваш еверест - и 160 е не ти стигат.Аз лично нося обувките по 2 месеца и хвърлям. За 60 лв са перфектни даже за тая цел.Ти твоите добри и здрави обувки по 10 години ли ги носиш? И за ко?Ще те надживеят.
14
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия в момента е много по скьпо отколкото в Бьлгария! Тьй че, на преписвачите им пожелавам на следващото преписване на ЕU статии да си отварят очите като преписват!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама сме стабилни, според Главния Тиkвeниk!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НаблюдателЕ ти що мислиш, че ако произвеждаме собствени фотоапарати ще са по евтини?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама сме стабилни, според Главния ***!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 хаха смях за 60 лева добри и здрави обувки. Алооооо