Гърците избраха "десните". Какви промени ще настъпят?

Народът търси алтернатива и нови каузи
8 юли 2019 09:24,
18

Дясноцентристката "Нова демокрация" спечели очаквано предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията получава между 38% и 42% от гласовете. Досега управляващата лява партия "Сириза" печели между 26,5 и 30,5%.

На базата на предварителните данни "Нова демокрация" ще има абсолютно мнозинство в парламента.

Доверието на гърците към левите партии обаче отбеляза голям срив. През изминалите 4 години Ципрас направи неща, които никой не успя между двете спасителни програми, обясни политологът Георги Киряков. Според него за 9 месеца Алексис Ципрас от крайноляв популист е успял да стане умерен държавник.

Още по темата

"Виждаме как народът търси алтернативи - пак малко популистки алтернативи, но по-скоро в културно историческия ареал, защита на традиционни ценности, каузи, светини. Нормално е Ципрас да загуби частично влиянието си, тъй като той не е част от това течение", посочи Киряков.

Той подчерта още, че не Ципрас, а международните кредитори са в основата на реформатa в Гърция, както и че реформите са наложени отвън.

Икономистът Даниел Василев заяви, че през 2017 г. именно чрез случващото се в Гърция сме станали свидетели на радикално вдигане на данъци, с което южната ни съседка е станала световен шампион.

"Това е генезисът на сегашните резултати от изборите. Хората разбраха, че те ще трябва да понесат проблемите от онова, което политиците им поднасят. Спасителният план е колосален политически компромис", обясни той.

След вота в Гърция предстоят доста промени в министерските постове, заяви икономистът и университетски преподавател доц. Йоким Каламарис пред Bulgaria ON AIR.

"Сириза" нямаше капацитет да обслужи подобно правителство. Не става дума за чистка, а за нормализиране на процесите в страната, която продължава да плаща тези неясни кредити", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: избориГърцияпартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 8 много обичате орехите нали?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен10 а вие сте???!!! ако нямаха море тогава е пълен ***
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците си мечтаят, че ще харчат пари и ще си почиват. Да ама не! Те ако нямаха море щяха да са най бедната държава в ЕС, ама имат много море и печелят от него.
9
2
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Баце го боли фара! Никой не го е ощавил. Не плаща самолетите от собствения си джоб. Ощавиха нас! И още ни щавят. Под най-различна форма. Гърция и Турция са НАТО-вски държави отдавна, но за всяка база там им се плаща. За нас както винаги остава дългото лозе с двата ореха!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще настъпят промени към още повече сиртакита и гуляи. Студено узо и калмари и 800 евро минимална пенсия. Пък при Баце затягаме коланите 10 години. И не забравяйте, че САЩ ще даде на малаките колко бяха самолета подарък. Пък Баце го ощавиха
7
4
 
4
 
! Отговори
Зорба преди 4 години
Къде ще иде Мицотакис?! Чаталчето на врата е сложено от кредиторите. А на тях им е все тая дали новия се казва Мицотакис,Казандзакис или Папатакис. Пак трактори ще блокират, ще палят коли...и нови избори догодина.
6
8
 
7
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Хе-хе, поредното доказателство, че лява партия не изкарва дълго и й бият шута.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ги мислете гърците, мислете мутроландия как да спасите, иначе и малкото останали хора ще я напуснат
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тия дето печелят са същите, които са взимали кредитите. Явно гърците са същите о.вце като нас щом пак си ги избират. Освен това тия Мицутакис са като монарси. Тоя е поредния от клана. Не знам защо се водят партия, а не динсатия или клан.
3
11
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Гърците ще се оправят, техните политици независимо от коя партия са мислят за народа и държавата. При нас нещата са много по различни, вече 10 години един *** от Банкя ни обяснява как живеем добре и просперираме, а ние се топим и продължаваме да напускаме тази страна. *** които гласувахте за ГЕРБ как ще ви се отрази новото увеличение на ток и всичко останало ?
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, давай сега пак на кредитите от МВФ. Ципрас излезе голям ***, че почна да се пазари с големите и накрая нищо не направи, защото му врътнаха кранчето.
1
14
 
14
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Ще се сетят гърците, че леваците държава не оправят, а съсипват. Лошото е, че после бързо ще го забравят.