Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази

Няма пострадали германски, френски, австралийски войници
8 яну 2020 17:00, Елка Василева
91
Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази
Снимка: БГНЕС

Германското правителство осъди иранския удар с балистични ракети срещу бази в Ирак, в които са настанени американски войски, предаде ДПА.

Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия" и подчерта, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия за успокояване на ситуацията. Тя добави, че този неин призив е пряко насочен най-вече към Техеран.

Крамп-Каренбауер съобщи, че няма пострадали германски войници при снощната иранска атака. Германското министерство на отбраната смята да инициира среща на 13-те страни участнички в международната военна коалиция в региона за обсъждане на последните събития там.

Говорител на френската армия каза, че няма пострадали френски военни при иранските удари, предаде Ройтерс.

Според говорител на френското правителство страната не възнамерява да изтегля 160-те си войници, разположени в Ирак.

Още по темата

Британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс, също осъди иранското нападение срещу иракски бази, в които са разположени сили на коалицията, и призова Техеран "да не повтаря подобни безразсъдни и опасни атаки, а да се стреми към деескалация".

Шведската външна министърка Ан Линде призова "всички въвлечени страни да направят стъпка назад към деескалация на конфликта и да започнат диалог", предаде ДПА.

Агенцията цитира военни източници от скандинавски държави, според които няма съобщения за пострадали техни войници при ударите.

Дания има около 130 войници в Ирак, а Норвегия и Швеция - по около 70. Те са част от мисията за обучение на иракската армия в борбата й срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че войници от неговата страна са разположени близо да атакуваните от Иран иракски бази, но всички те са "в безопасност".

Австралия "внимателно следи събитията в Ирак", каза Морисън. Той добави, че е дал нареждане на командирите на австралийските отбранителни сили "да предприемат всички необходими действия за защита" на австралийския военен и дипломатически персонал в Ирак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ИранИракСолеймани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което научих от статията е, че в тези бази имало отвен американци и други неканени. ВСИЧКИ ТИЯ НОСИТЕЛИ НА ЗНАМЕНИТАТА АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ КАКВО ПРАВЯТ ТАМ. Това са малките агресори, сателитите на големия агресор. Като им казват да си ходят те отговарят - НЯМА ДА СИ ТРЪГНЕМ И ТОВА Е. Нищо повече от обикновен империализъм.
64
0
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Изтока и и ние ги осъждаме тези удари.Ама,какво правят 16г там Американците.Какво доставиха "демокрацията" от която в Ирак загинаха над 1млн души .Та,ако го нямаше там,ракети,нямаше да хвърчат натам!!!
63
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
нас нормалният свят какво ни интересува запада?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът подкрепя удари, осъжда удари, подкрепя удари, осъжда удари.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп може да разбира от бизнес, но по военните въпроси е гола вода. Лошото е, че и в дипломацията е като дървар. Ако не се спре, следващ мандат няма да има!
60
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Путин одобрява смехотворните ирански "удари". Иран също не ги одобрява защото не успя да уцели нищо. Координатите на ГЛОННАС се оказаха дълбоко погрешни.
59
1
 
11
 
! Отговори
ВЕРНО Е! преди 4 години
Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази, НО срещу американските в Ирак - смята че са си го заслужили!
58
1
 
8
 
! Отговори
Adam преди 4 години
жалко че нема загинали западни терористи:)
57
4
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
И за Крим ли призоваваш?... и т.н.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това сме го виждали 1991. Не е за гледане.
55
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До доктораСтига ве.Развали ми деня
54
0
 
2
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Гледах пряко изявлението на Тръмп по повод Иран(приключи преди около 5 минути) по СИ Ен Ен Няма да има удар по Иран а само допълнителни санкций Точните му думи бяха:имаме най-модерните оръжия и най-мощната армия в света но не бива винаги да я използваме Каза ое че САЩ са енергийно независими и нямат нужда от нефта на близкия изток Каза също че ще прикани страните от НАТО да се инволвират повече в близкия изток Няма жертви на ракетната атака. Говори и за възможна ножа ядрена сделка
53
1
 
28
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Вън всички чужди окупатори от Ирак.....какъв го дирите там нещастници
52
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът е колония на САщ още от 1945 г. Цифром и словом 75 години или с повече от 30 години от съветската доминация. Да, но някой ще каже: "Те имат свобода на словото." Да, и овцата има право да врещи преди да я заколят бавно и с *** нож...
51
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква агресия бе смешници.Имаше уникална провокация от страна на организации спонсорирани от Иран срещу посолството на САЩ в Багдад?!!!Кой започна пръв.Като видяха дебелият край заквичаха как Америка ги напада.
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази-----------Първо:- не бяха иракски , а хАмерикански воени бази на иракска територия - разликата е съществена!Второ:- Къде беше супер скъпата и супер прехвалена "Пейтриът" та не можа да прехване нито една иранска ракета!? (Май опашката за С-400, Панцер и Тор ще расте)Трето:- Е, кво друго могат "Пуделчетата"!-)))))))
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът да се занимава с усмиряването на подпалвача на войни САЩ, а не да съди Иран, че се защитава от американската агресия.
48
6
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Боби Иран има ли ракети дето да мятат до Варна
47
4
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До Т.ШакДано не ни светнат буквално:)
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те само съдят отстрани, мишоци. По добре да си мълчат. И без това на баба меркел не и стигала работната ръка, тъкмо ще си набави нова