21 милиона тона пластмаса задушават Атлантическия океан

Те са достатъчни да заредят напълно 1000 контейнеровоза
19 авг 2020 17:45, Нели Христова
14
21 милиона тона пластмаса задушават Атлантическия океан
Снимка: БГНЕС

Изследване, проведено от Националния център по океанография на Обединеното кралство, провери пластовете от горните 200 м от океана по време на изследователска експедиция в Атлантическия океан.

Такова количество пластмаса – 21 милиона тона, би било достатъчно за пълно зареждане на почти 1000 контейнеровоза, пресмятат експертите. Резултатите са публикувани в списанието Nature Communications.

Д-р Катсия Паборцава от Националния център по океанография, която ръководи изследването, заяви, че чрез измерване на масата на много малки пластмасови частици в горните 5% от океана, тя и нейните колеги биха могли да преценят “натоварването с пластмаса в целия Атлантически океан” което е “много по-голямо” от предходната цифра.

„Преди това не успяхме да оценим количеството пластмаса, което намерихме в океана, в съответствие с количеството, което смятахме, че се намира там“, каза тя.

“Това е така, защото не измервахме най-малките частици.”

По време на експедицията си – от Обединеното кралство до Фолклендските острови, тя и нейните колеги откриха до 7000 частици на кубически метър морска вода.

На фона на пандемията на коронавирус, някои екологични групи съобщиха, че маските за лице за еднократна употреба вече са един от най-често срещаните артикули от пластмасови отпадъци.

Сузана Бликли от благотворителното дружество Morecambe Bay Partnership, базирано в Камбрия, което координира почистването на плажа, каза пред BBC News: „Сега намираме повече маски за еднократна употреба, отколкото пластмасови торбички“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Важното е, че сме в ес и не ползваме стъклени бутилки и бурканчета и хартиени кесии, а купуваме по 100 грама индивидуално опаковани.Бащите и дядовците ще се смеят на такъв "прогрес".ПП. освен на тези от селата, дето си мечтаят за лидл и мляко.
11
8
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
И какво от това - атлантическия океан е огромен.Може да плаваш из него с векове и да не забележиш частица пластмаса.А и пластмасата идва от природата и се връща при нея.Тъй че никакво замърсяване няма реално.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога ще дойде денят да разберем,че живеем на едно място и от нас зависи,качеството на живота ни,не да хвърлиш *** в реката и тя да го отнесе по-надолу,а ти да си мислиш,че при теб е чисто,ами по-нагоре по реката ако има още един като тебе.Човечеството ,като индивиди,все още не мисли за общата заобикаляща среда,като за лично пространство,а и много от хуманоидите са просто консуматори на храна,удоволствия и продукти,без отношение към средата,която ги заобикаля и от която произхождаме
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задушени пластмасови атлантици.
8
1
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
като има *** българи, така ще е и в българия
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фотограф!Снимал е шедьовърът на Малевич.
6
1
 
1
 
! Отговори
Фотограф! преди 3 години
Снимката към статията е страхотна! Димитър Кьосмарлиев ли я е направил?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази информация за пръв път я чух от устата на руския президент Владимир Путин преди няколко години. Тогава той каза, че в Атлантическия и в Тихия океани съществуват острови от пластмаса с големина, сравнима с територията на Франция. Тези му думи останаха без каквато и да е реакция от световните медии. Глас в пустиня.
4
5
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Като е населена с такива като теб каква да е???
3
3
 
6
 
! Отговори
Канцерогенният облак преди 3 години
Що не я изгорят в българските тецове край населени места?
2
3
 
2
 
! Отговори
Почистване на океана преди 3 години
Има няколко проекта един който подпомогнах преди време в мисля кик стартър беше платформата. Общо взето все с частни финансирания се прави нещо за да се почисти океана! Никое световно правителство не ми е известно да е отпуснало пари за почистване на голямото петно от пластмасов *** в международните води тихия океан!
1
4
 
7
 
! Отговори
xaджиreйов преди 3 години
Оставка на Борисов и Гешев