Ръст на цените на храните на едро, какво поскъпна?

Според експерти е рано да се каже дали има трайна тенденция
Обновена: 1 мар 2021 21:07 | 1 мар 2021 21:04, Веселина Йорданова
12

Разлика в цените на основните храни на едро в различните области на страната. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През февруари поскъпването на храните е в две поредни седмици.

0,7 на сто е поскъпването на някои от основните храни за последната седмица на февруари. Седмичната равносметка показва, че от 34-те наблюдавани хранителни продукти, поскъпналите са 23, поевтинелите са 10, а без промяна на цената е само един.

Цените на 10 продукта се съпоставят във всички области на страната. Най-голяма е разликата от 3,81 лева при кравето сирене. А при яйцата е най-малка - 8 стотинки, предаде Bulgaria ON AIR.

Според експерти е рано да се каже дали има трайна тенденция за повишаване на цените на стоките.

"Има един принцип в икономиката, че там, където има ефект от мащаба, винаги тенденцията е за по-ниски цени. Най-логичното нещо е, ако говорим за големите супермаркети, цените да са най-ниски в София - там, където логистиката позволява по-ниски надценки. И обратно - колкото в по-малки селища отивате, е нормално магазините да стават по-малки и с по-големи надценки", каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

Конкуренцията също е от водещите фактори за разлика в цените.

"При цените на едро, конкуренцията е много по-различна, отколкото в супермаркетите, защото на някои места може да има по един или два склада, и на практика да няма добра конкуренция", допълни той.

Търговци на едро обясняват разликата с това, че някои градове зареждат от София, а други от Пловдив. Трети пък сами внасят стоката си от други държави.

"Колегата вкарва директно стока от Гърция, той си е вносител. Аз не мога да продам на неговите цени. Аз ако купя някаква стока, той ще продаде с 10-20 стотинки под моята цена", коментира търговецът на едро Величка.

Колкото по-дълга е веригата на доставка, толкова по-скъп става и транспортът.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ценихранипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Мислете му гражданятаа ! Гладни жа одите ! Отзад паяжина ша фанете ! Ний на селу сме си добре.Нек ни викате,че сме прозти селяни.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жалко с мешно крадливо недоразумение мухобойко
10
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Добре е ,че все пак храна има! Какво ще стане ,ако рафтовете в магазините се изпразнят ? Или цената на консерва стигне цената на златото ? Някой замислял ли се е над това ?
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то не може да печаташ трилиони, после да ги раздаваш на държавните лакеи и да няма инфлация - това са хора които не са направили дори един домат...
8
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Хванали са ни в капан! Дори и да не искаме ще купуваме това което ни предлагат,и на цена каквато ни кажат.Трябва да се яде ! Тези които имат връзка със село и отглеждат някакви животни и зеленчуци са по добре.Но масата от населението живее в градовете.Имаме ли избор?
7
5
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ЗАради пандемията логистиката и производството на храни е сринато очаква ни глад ,предупреждавах за това преди месеци ,по данни на самото ООН над 30 милиона са заплашени от гладна смърт !Тотални сриване на икономиката и доставките зануляване на населението ще става страшно !Затова ни готвят скакалци и ГМО лабораторни заместители на истинската храна !
6
2
 
11
 
! Отговори
Абее преди 3 години
Храните в България преливат от всевъзможни Е-та, палмово мазнини и какво ли не друго, но за проверяващите това не е проблем. Цените са като за първокачествен продукт ама получаваш последно качество. В Румъния, Сърбия, Турция, Гърция навсякъде храните са по евтини и в пъти по-качествени.никой не ни е виновен. Просто трябва да спрем да купуваме за известно време некачественте храни и ако на търговци и производители не им дойде акъла са фалират. Дано да разрешат внос на храни от Турция. Идеални са!
5
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
олиото и хляба поскъпнаха осезателно месото не се знае от къде е и на колкогодини е каимата от какъв материал е направена млякото е осн храна на пенсионеритекоито нямат зъби а цените са вече непосилни
4
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Питам ??? ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ ?
3
2
 
19
 
! Отговори
91609 преди 3 години
Пазарувам по цени на дребно и наблюдавам трайна тенденция към все по-скъпо, по-некачествено, по-безвкусно. Експертите явно не пазаруват,щом не могат да определят тенденцията. Сигурно я карат на фотосинтеза...
2
1
 
20
 
! Отговори
SS преди 3 години
Казах ли ви ? Идват лоши години ! Не харчете пари за глупости! Очаквайте и неочакваното!
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фсичко и тва е.