Маймунският Б вирус взе първа жертва - ветеринар от Пекин

Близките му засега са в безопасност
20 юли 2021 09:22, Петя Славова
60
Маймунският Б вирус взе първа жертва - ветеринар от Пекин
Снимка: БГНЕС

Ветеринарен лекар в Пекин е потвърден като първия случай в Китай на заразен и починал човека с маймунски Б вирус (BV), близките му контакти засега са в безопасност, съобщава "Глобал таймс".

53-годишният ветеринар, който работи в институция, изследваща нечовекоподобни примати, показва ранни симптоми на гадене и повръщане, месец след дисекция на две мъртви маймуни в началото на март, разкрива китайския Център за контрол и превенция на заболяванията. Ветеринарът е потърсил лечение в няколко болници и в крайна сметка е починал на 27 май.

Преди този случай в Китай не е имало фатални или дори клинично очевидни BV инфекции, като по този начин случаят с ветеринарен лекар отбелязва първия случай на инфекция при хора с BV, идентифициран в Китай.

Изследователите са събрали цереброспинална течност на ветеринарния лекар през април и са я идентифицирали като положителна за BV, но пробите от близките му контакти предполагат отрицателни резултати за вируса.

Вирусът, първоначално изолиран през 1932 г., е ензоотичен алфахерпесвирус в макаци от рода Macaca. Може да се предава чрез директен контакт и обмен на телесни секрети и има смъртност от 70% до 80%.

Предполага се че BV при маймуните може да представлява потенциална заплаха за професионални работници. Необходимо е да се елиминира BV по време на развитието на специфични патогени-свободни резус колонии и да се засили наблюдението в лабораторни макаци и професионални работници в Китай.

Маймунксият Б вирус се предава точно както вирусът на херпес симплекс (HSV) при хората, според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Подобно на коронавируса, първите симптоми на маймунския Б вирус са грипоподобни, които включват треска и студени тръпки, мускулни болки, умора, главоболие. Симптомите могат да варират между един ден и три седмици.

Докато заболяването се влошава, вирусът може да доведе до подуване на мозъка и гръбначния мозък, което води до неврологични и възпалителни симптоми, проблеми с мускулната координация, мозъчни увреждания и тежки увреждания на нервната система в крайна сметка водят до смърт, пише "Монитор".

Смята се, че този вирус е заразил само 50 души до 2020 г., от които 21 са починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
май-май не са китайците, а супербогатите психопати, те могат в която си поискат държава да подхвърлят отровните си лабораторни оръжийца-всякви вируси, холери, чуми, СПИН, коронки п прочие гадости. Тея психопати са тотално изперкали.Господи Боже мой, слез и си прибери вересиите на земята! Амин. Но не моята воля, а твоята Господи да се изпълни...Амин...
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега това ли измислиха китайците..докога ще ги търпим.хубаво казваше Тръмп .че трябва да понесат отговорност за толкова смърти по човечеството.
45
1
 
5
 
! Отговори
Брюксел преди 2 години
По-важни са гейправата! ... и Китай е виновен, че не ни е предупредил!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Херпес се предава при целувка... Той целувал ли е мъртвата мамуна или е обменял други течности с нея?
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ си играят с огъня, китайците не прощават за разлика от заспалите руснаци, от пентагона ще остане 5то ъгълен кратер
42
3
 
11
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Абе тоя Китай развъдник на смърт ли е?Какво се случва там ?Първо ковид,сега маймунски вирус.Аз не проумявам какъва е тая свинщина по пазарите им,Как може да се храниш с кучета, плъхове ,прилепи и всякакви други гадости.Имам чувството,че нарочно го правят да се освободят от възрастните.хора
41
3
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Пак Китай ... Нарочно ли го правят ?!
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пще не сме се оправили с това, дето ни го лепнаха от прилепите и вече ни готвят нова изненада....
39
0
 
8
 
! Отговори
Аз съм Дядо Ванго преди 2 години
На всеки няколко години се опитват да измислят нов вирус, който да покоси планетата, но все се провалят. Това говори красноречиво какви некадърници са елитите, защото имат неограничено финансиране и възможности, но не познават нищо друго освен провал. Ще минат на стария тертип с предизвикването на световна война, а и вече има достатъчно атомни бомби да се затрие повечето планета. След края на войната ще излязат от бункерите си с частните си армий и ще наложат новия ред. И пак ще се провалят.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мамуни ви направиха.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е споко, ако сами не се прочистим, то природата ще го направи вместо нас
36
1
 
5
 
! Отговори
Неслучаен милиардер преди 2 години
До 21 случаен минаващ:Напълно съм съгласен с теб, може би плана е повечето депресирани и черногледи хора като теб да се намалят и да останат тези, които не търпят в себе си такива самоубийствени програми.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът най-после победи заразения през 1932г. Все му казвахме да се ваксинира, а той - найн та найн!
34
0
 
19
 
! Отговори
Урко преди 2 години
Планетата на маймуните 2022 Очаквайте скоро по кината после пред кината
33
1
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Петя, жалка си, имаше такъв филм с маймунски вирус..
32
0
 
13
 
! Отговори
Тестват ни преди 2 години
на ид иотоустойчивост!............И какви са си са симптомите? Гол червен з ..ик?Видеха вече, че прилепският не се харчи и решиха да пробутват май м унски ;)Мейд ин Чайна, форевър!
31
0
 
14
 
! Отговори
Конспиративно преди 2 години
Това следващият етап от избиването на човеците ли е? Хаквате маймунско рнк, което прави организма по-лесен за атакуване от маймунски болести и после пускате такава болест. Тя покосява всички и остават само тия с човешкото рнк. После следва нова чистка с друга гадост и така докато останат 1 милиард на Земята.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е а кажете сега, не си ли просят революция?
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Маймунският вирус взе първа жертва" по-нататък в статията "в Китай" иначе си го имало от 90 години. И имал 70-80 процента смъртност, ама от 50 човека заразени през годините, 21 починали. Абе редактор нямате ли си в тоя вестник?
28
1
 
26
 
! Отговори
хеха преди 2 години
Сега и с маймунския вирус ли ще ни затваряте ?