Затлъстяването увеличава риска и от рак на стомаха

Наднорменото тегло е свързано с поне 13 вида рак
12
Затлъстяването увеличава риска и от рак на стомаха
Снимка: Pixabay

Ново проучване показва, че поддържането на здравословно тегло може да е важно за намаляване на риска от рак на стомашно-чревния тракт, съобщава ЮПИ.

Изследването допълва доказателствата, че наднорменото тегло и увеличаването на теглото в зряла възраст увеличават риска от рак на дебелото черво и други видове рак на стомашно-чревния тракт (СЧТ).

“Във време, когато процентът на затлъстяване се увеличава в световен мащаб, а 70% от населението само на САЩ е с наднормено тегло или затлъстяване, разбирането на връзката между затлъстяването и дългосрочния риск от заболявания, като например рак, е от решаващо значение за подобряване на общественото здраве”, казва научният ръководител на изследването Холи Луманс-Кроп, епидемиолог в Центъра за комплексни изследвания на рака към Държавния университет в Охайо, Кълъмбъс.

“Нашето проучване показва, че наднорменото тегло или затлъстяването през няколко етапа от живота може да увеличи риска от рак на стомашно-чревния тракт в по-късна зряла възраст”, допълва тя в прессъобщение на университета.

Индексът на телесната маса (ИТМ), който достига нива за затлъстяване или наднормено тегло в ранна, средна и късна зряла възраст, увеличава риска от рак на стомашно-чревния тракт. Честата употреба на аспирин не е променила този повишен риск при хората с наднормено тегло и затлъстяване, установи още проучването.

По данни на Националния институт по рака на САЩ затлъстяването и наднорменото тегло са свързани с поне 13 вида рак.

За целите на новото проучване изследователите оценяват предварително събрани данни от повече от 131 000 пациенти, включени в многоцентровото проучване за скрининг за рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците между 1993 и 2001 г. Участниците са били на възраст от 55 до 74 години по време на записването.

Според изследователите мастните клетки могат да предизвикат възпалителна реакция и да насърчат дисфункция на имунните клетки. Това може да доведе до сърдечносъдови заболявания като инсулт, метаболитни състояния като диабет тип 2 и някои видове рак.

Изследователите са използвали 20-годишна възраст като дефиниция за ранна зряла възраст, 50 години за средна
възраст и 55 или повече години за по-късна зряла възраст. Те отбелязват също така колко често участниците са приемали аспирин или продукти, съдържащи аспирин.

Проучването, публикувано онлайн в “Джърнъл ъв американ медикъл асошиейшън”, е проследило участниците в продължение на 13 години или до 31 декември 2009 г., в зависимост от това кое от двете събития настъпи по-рано.
“Смятаме, че резултатите от това проучване подчертават необходимостта от по-добро разбиране на основните механизми на средствата за превенция на рака, както и на това кой може да има или да няма полза от тяхната употреба. Областта на прецизната превенция е все още сравнително нова, но е вълнуващ път за изследване на профилактиката на рака”, каза Луманс-Кроп. /БТА,  Христо Кьосев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ракзатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Килограмите идват от плюскане и можеш да отслабнеш ако ядеш по-малко, а ядеш повече не щото ЕС, Байдън и Путин ти слагат химия в храната, а щот плющиш сандвичи, чипсове и всякъв друг шит, аман от ***
11
0
 
5
 
! Отговори
От де ви изравят бе? преди 1 година
До и те така Само в ЕС има химия. Викаш в Китай и Русия само чисто ядат, а?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога Мъск или Путин ще измислят лекарство за рака вместо Кинжал, Тесла, Сарма?
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебелите ще отслабнем, но слабите ще изчезнете.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 Не знаех,че българските мандри дето слагат химия го правят под диктовката на Ес,но щом казваш е така. Аз мислех,че бай *** просто е решил да забогатее по-бързо
7
7
 
13
 
! Отговори
и те така преди 1 година
химията която ядем и пием до това води . да благодарим на великия ес дето ни наложи да ядем сирене от палми , прясно месо от нова зеландия, франция ,,,, и не развалящите се гумени домати от нидерландия !
6
0
 
4
 
! Отговори
Педалската преди 1 година
Шамшалска организация не ни е нужна
5
0
 
3
 
! Отговори
Така преди 1 година
Че чупката
4
0
 
2
 
! Отговори
Е преди 1 година
И ние искаме да живеем
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една закономерност, която е голяма гавра от страна на природата - ако човек обича живота и му се живее, хваща рак още преди 50 и или умира бързо, или минава през лечение, което е ад. Ако обаче човек вече иска да се махне от белия свят, каквото и да яде и колкото и да затлъстява, каквито и молби да отправя, ще е здрав на бик. Не е честно хич.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е от затлъстяването а от химията в храната
1
0
 
17
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Чърчил 100 кила а живя 100 години :)))