БНБ отново покачи основния лихвен процент, скача до 3,29%

Той расте от октомври миналата година
Обновена: 1 авг 2023 08:20 | 1 авг 2023 08:20, Камелия Цветанова
23
БНБ отново покачи основния лихвен процент, скача до  3,29%
Снимка: БГНЕС

От 1 август основният лихвен процент се увеличава на  3,29 на сто, съобщи БНБ.

Основната лихва започна да расте от октомври миналата година, когато се покачи от нула процента до 0,49 на сто. От

1 ноември 2022 г. лихвата беше увеличена на 0,59 на сто, а от 1 декември 2022 година - на 1,30 на сто.

От началото на 2023 г. основният лихвен процент продължава да расте всеки месец. От първи януари той стана 1,42 на сто, през февруари се покачи до 1,82 на сто, през март беше 2,17 на сто, през април - 2,47 на сто, през май - 2,77 на сто, през юни - 2,96 на сто, през юли - 3,12 на сто.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: БНБлихва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
БНБинвестВприрода преди 9 месеца
ВСЕКИ ПОЛИТИК МОЖЕ ДА ЗАСАДИ 100 ШИРОКОЛИСТНИ ФИДАНКИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНИЯ КЛИМАТ
22
0
 
2
 
! Отговори
БНБинвестВгений преди 9 месеца
Време е да зарежем смрадливия петрол и да си караме автомобилите с вода по технологията на световният български гений Илия Вълков ЮЛ БРАУН
21
0
 
0
 
! Отговори
Жиката преди 9 месеца
Банките се ослушват и не вдигат лихвата по депозитите,макар да има 8-10% инфлация. Това са западни банки,западни магазини ,дето преди ни учеха на икономика.
20
0
 
1
 
! Отговори
Feldsera преди 9 месеца
До do 6Az mislya che tvoite pari ot biznesa ti se vlagat v sistata banka kideto si dogovoril 1,6 % za 15 godini kakto posocvas/sledovatelno si izpolzvas tvoite spbsteveni pari/...bankite ne sa tolkova glupavi,,,,sigurno tozi dogovor si napravil predi mnogo godini i ne sa ti ostanali mnogo godini do kraya mu....Interesnoto e sega dali ste moje da pravis tozi za teb hubav dogovor??
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БНБ определи основния лихвен процент (ОЛП) от 3,29% за август 2023. БНБ няма право да кредитира банките освен в изключителни случаи, така че този ОЛП не влияе пряко на процентите на кредитите на банките, вкл. и за ипотечните кредити. Възможно е процента за даден кредит да е базиран на ОЛП, но банките отдавна не прилагат този метод.
18
3
 
1
 
! Отговори
DO 15 преди 9 месеца
Няма такава Банка , в България , с 3% лихва за ЕДНА ГОДИНА .
17
3
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 9 месеца
До тоя долу дето сменя лизинга и банките.Смяната им е доста скъпо удоволствие, обикновено се прави като не ти дават нов кредит, а таксите на големи суми са от порядъка 5 % от сумата на главницата.Така че тези лакърдии са за пред блока , като се видите с другите инвеститори.Отделно фиксирана лихва за ипотека с период 15+ дават ако кредита е двойно обезпечен.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 9 месеца
Как реши, че не вдигат?! В моята банка лихвата по депозитите ми е 3% на година. Преди 2 години беше кръгла нула.
15
1
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 9 месеца
Банките защо не вдигат % по депозитите ?
14
8
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 9 месеца
Честно казано и аз имам подобен инвестиционен портофейл и не разбирам какво се правиш на интересен. Към днешен момент ипотека с 1.6% лихва носи доста дивиденти, защото наемите в София скочиха доста. При всички условия пасивният доход от един наем е сериозен. А не малко хора дават по 30-40 имота под наем, защото имат активен доход и авоари, с които да обезпечат ипотеките. Пляскахте ми минусите като ви казах за Биткойна- лично написах в днес.бг как купувам 100 като беше 200$ броя.
13
7
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 9 месеца
Коментар, написан от човек със сериозен доход, знаещ как да управлява финансите си- личи си. При мен пострада единствено лизингът на двата ни нови автомобила. Леко покачване на вноската. Разбира се, сменихме моментално лизинговата компания. Иначе да- и моите ипотеки са с фиксирани лихви, всеки кадърен с добър доход има адекватни условия.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 9 - праим ти еваларка браточка! Ти си построил зрелия комунизъм в условията на средновековен капитализъм. Според мен, даже слагаш в джоба и Уорън Бъфет с тези гениални инвестиционни стратегии. Дерзай и успех! Карай си ламбото и не ни мисли нас, простите вложители в банките. Остави ни на собствената ни неграмотност.
11
2
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Робовладелците се държат здраво в корупционните им схеми и практики . Важното е , че репресивния апарат е отлично заплатен така , че да може да воюва срещу робите . Робовладелците вече разполагат и с нови попълнения от охранители , които да не позволяват на робите дори да се замислят за нещо странично от робските им задължения .
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледай да не се доиграеш.. инвеститоре..
9
7
 
7
 
! Отговори
do 6 преди 9 месеца
Мне, не си познал. Ипотеките ми са с ФИКСИРАНА 1.6% лихва за 15 години. Имам активи да ги погася на момента, ама няма смисъл, защото пасивният ми доход многокрадно надминава вноските. А да не говорим, че няма и смисъл при тази ниска лихва, при положение, че първият инвестиционен фонд с нисък риск ми носи 3.5% доходност, а тезъ със среден- 5.5 и нагоре :) П2П кредитирането и то. Но такива лихви не се дават на бачкатори, а на хора със сериозен светъл доход.
8
2
 
5
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Опинка. Шофьора на баничарка и келнерката с хапартаментче и 3 коли на старо кво ще паравят?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Основен лихвен процент и лихва по ипотечен кредит са различни неща.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 6-7% ще удари, честито на пичовете с ипотечни.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Банките са пълни с пари. Те имат интерес да ги раздават, а не да вдигат лихвите по депозитите и да привличат още пари. Резултатът ще е повишаване на лихвите по вече получени кредити, защото длъжниците няма накъде да мърдат. Новите кредити ще останат с първоначално ниски лихви, за да привличат клиенти. Така банките просто ще си вдигнат печалбите.
4
3
 
4
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
С каква цел? По какви резултати ще се разбере дали е постигната?