Треньорът на Нургюл Селимова: Няма писмена покана от друга държава

Ако има, очаквам да е от Азербайджан или Турция, допълни Живко Жеков
23 авг 2023 17:22, Нели Христова
52
Треньорът на Нургюл Селимова: Няма писмена покана от друга държава
Снимка: БГНЕС

"Няма писмена покана от друга държава към Нургюл. Ако има, очаквам да е от Азербайджан или Турция, но за покана се приема само когато е писмена, а не предложение в разговор. Това е най-голямото ми опасение. Силно се надявам тя да остане да се състезава за България". Това каза пред БНР Живко Жеков, треньор на Нургюл Селимова.

По думите му тя самата още не е решила кога ще се прибере в България след състезанието в Баку. "В момента е в близки хора в Измир, Турция", посочи той.

Жеков подчерта, че от много хора зависи какво ще се случва с българския шах:

"Направили сме това, което сме могли - и като организация, и като набиране на средства, и като участие. Това можахме да направим този път".

Никога българският шах не е бил поставян в толкова унизително положение от международна спортна организация (ФИДЕ), заяви Живко Жеков и подчерта, че няма логично обяснение на това:

"За да направи ФИДЕ тази комисия, в която стои един албанец, един румънец, а зад гърба им седи един грък и един грузинец, причината беше, че група българи постоянно ходеха и плюеха по българския шах в международните организации по шах. В тази комисия трябваше да влезе и лицензираната федерация, към която е и нашият клуб, и Нургюл, в УС на която съм член и аз - това е БФШ 2022, създадена миналата година, но реален наследник на целия шахматен живот у нас през годините. В периода 2017-2022 г. шахът в България беше управляван хаотично от една друга БФШ 2028, в която част от сегашните желаещи да съборят лиценза и мърсейки българския шахмат в международен ефир, имаха ръководни постове. През тези 5 г. шахът у нас беше доведен до анархията, до безпомощността и до състоянието, плод на което са ненормалните условия, при които беше пратена Нургюл да се състезава в Баку".

Жеков подчерта, че е бил член на УС на Федерацията по шах, когато е била управлявана от Силвио Данаилов, обвиняван в злоупотреби, като уточни:

"Не съм бил свидетел Данаилов да краде, не е осъден, живее си спокойно в Испания. Злоупотребите, които бяха констатирани, не са нито от УС, нито от членовете му, бяха на ниво европейски шахматен съюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако ще минава към Азербайджан или Търкито, да върне поне парите, които фондацията на д-р Милен Врабевски "Българска памет", инвестира в нея от години! Защото всеки може да вземе наготово чужд талант, когато е некадърен са си произведе свой собствен.
39
1
 
1
 
! Отговори
Пепи Костов преди 8 месеца
Щом в момента е в Измир вместо в Крепча, най-вероятно турските тайни служби са я отвлекли веднага след състезанието, както направиха навремето с Наум Шаламанов. През прозореца на тоалетната на хотела. Нищо чудно сега да я обработват психологически да прояви патриотизъм и да избере истинската родина, под портрет с мъдрия поглед на Ататюрк и два отворени куфара с долари. Само че къде бяха тези оферти преди, след като за таланта на Нургюл се знаеше от поне 5 години?
38
2
 
4
 
! Отговори
Възродителен процес преди 8 месеца
Новото и име ще е - Надежда Симеонова!
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука най-много някой да я накълца 400 пъти
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докога ще ни занимават с тая ромка???
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако отиде да играе за Турция, ще изиграе много мръсен номер на българите от турски произход. Нали лоялни граждани,нашата Родина България, ние сме част от българската нация......А-У.....И ако при първа възможност запали навън, цялата митологема рухва.......Но ще поживеем, ще видим:-)
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Другата държава е Турция у май не ви стиска да го напишете. А с Нюргюл вече са водени предварителни разговори с Шахматната федерация на праРодината й.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да играе за Турция.
32
4
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 8 месеца
В съвременния спорт състезателите избират това,което им е изгодно. Меси ,Роналдо , даже и ромчето от Левски избраха да отидат там,където ПЛАЩАТ пари. Родолюбието беше по времето на социализма. Затова аз приветствам всяко решение на Нюргюл - красиво ,талантливо момиче.Да избере това,което и е най-изгодно. Желая и успех !
31
2
 
16
 
! Отговори
Тя е шампион преди 8 месеца
А можеше да бъде манекенка, плеймейтка, компаньонка. Избрала е, да бъде жена за пример. Защо? Защото може! Но не всяка го може. Не я задушавайте със завист, мразене, тролене и "доброжелателство".
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата ви е на хапчета на смъртно легло .
29
3
 
11
 
! Отговори
До 31, Анонимен преди 8 месеца
Тя е по-бяла от повечето българи. Ясно е, че не туркиня, а помакиня. Помъчена. Но няма никакъв интерес, в лицето на Република България, да я запазим. А в доста държави, не по-богати от България, не само ги пазят и позлатяват. А купуват нови състезатели.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съмнявам се, че е нужна писмена покана. Просто трябва да се нареди пред турския ЕСГРАОН, там услужливо ще зачеркнат окончанието -ова, става Нургюл Салим. Останалото по придобиването на турско гражданство са дребни формалности. Изгубихме още един капацитет.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така стана и с Наум Шаламанов. Отиде на състезание и не се върна и накрая цироза.
26
6
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 8 месеца
Няма значение името фамилията важно е как се възприемаш в този свят, дори да избере Азербайджан или Турция нали знам, къде е родена какво училище е завършила дали първо е чула Левски или Ататюрк. Живота е пред нея тя да избере и никой не може да я укорява.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ако се състезава за Азърбейджан, ще я позлатят. България няма какво да и предпложи.
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който си е сменил държавата все е пропаднал.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой бяга в Турция бе. Там в момента нямат какво да ядат. Безработицата също е потресаваща.
22
8
 
8
 
! Отговори
АБЕ преди 8 месеца
и що стои в Турция нали е българка , или неината родина е Турция ?
21
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо да стане шампион, после да си сменя страната.