Разрешиха на Мъск да поставя мозъчни импланти на парализирани

Започва набирането на доброволци
20 сеп 2023 23:00, Петър Бойчев
24
Разрешиха на Мъск да поставя мозъчни импланти на парализирани
Снимка БГНЕС

Разрешиха на Илон Мъск да имплантира с медицинска цел мозъчни импланти. Неговата компания Neuralink обяви, че е получила одобрение да започне набирането на доброволци за изпитвания на пациенти с парализа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хората с парализа след увреждане на гръбначния стълб или амиотрофична латерална склероза могат да участват в изследването. Не се съобщава колко души ще бъдат включени в тестовете, които ще продължат около шест години.

В проучването ще се използва робот за хирургично поставяне на имплант в област на мозъка, контролираща двигателните умения, заявиха от Neuralink. Оттам добавиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват мислите си чрез електронни устройства.

Компанията, която по-рано се надяваше да получи одобрение да постави устройството на десет души, е преговаряла за по-малък брой пациенти с Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, след като регулаторът повиши загрижеността си за безопасността, твърдят настоящи и бивши служители. Не е известно полученото одобрение за какъв брой пациенти е, отбелязва Ройтерс.

Илон Мъск има големи амбиции за Neuralink, като твърди, че компанията ще улесни хирургическото поставяне на чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения. Дори и ако се окаже, че устройството на Neuralink е безопасно за употреба при хора, ще е необходимо повече от десетилетие за разрешение за търговска употреба на чипа, казват експерти, цитирани от Ройтерс. Това означава, че в най-добрия случай комерсиалното поставяне на чипове в мозъка ще стартира през 2033 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мъск да започне от бай пън, ако има ефект да му връчат Нобелова награда.
9
7
 
19
 
! Отговори
Майка Русия преди 7 месеца
Значи ще е добре да постави импланти на всички в Американската администрация както и на хунтата управляваща Украйна в момента. Защото те са си баш парализирани.
8
3
 
3
 
! Отговори
Аеб преди 7 месеца
Браво!
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се слага такъм имплант застрашаващ живота на някой само за да му се "лекува" затлъстяването или депресията ми изглежда като маска за някаква друга цел, а именно контрол над личността.
6
3
 
10
 
! Отговори
fasfa преди 7 месеца
Пейсмейкърът е имплант с чип, който се имплантира от години в човешкото тяло да подпомага сърдечната дейност на хора с проблемно сърце, които иначе биха си отишли по-рано. В САЩ от години се разработват подобни импланти и за други болести.
5
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първите шинпанзета на който им сложиха такива чипове знаете ли какво правеха после? крещяха нон стоп с часове наред докато се изморят. После заспиваха и като се събудят продължава да крещят. Вероятно от болка и ужас. Това продължи няколко седмици след което умряха.
4
2
 
20
 
! Отговори
До 2 преди 7 месеца
Защо да слага на него и на близките му след като нямат нужда от тях. Никой няма да кара хората на сила. Със сигурност има риск, но ще има парализирани хора които ще бъдат готови да го поемат за да се върнат към нормален начин на живот. От опит ти го казвам. На жена ми и даваха 12% операцията да е неуспешна, но след 2 години размисъл и нетърпими болки, реши да си я направи. За щастие всичко мина както без усложнения.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тъй, зер... Ама веднага разрешиха ковид ваксините и не се притесниха за здравето на хората... .
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предлагам първо да сложи на него и на цялото му семейство да се пробва и после ние ще му мислим.
1
4
 
10
 
! Отговори
Чипосан преди 7 месеца
Аз съм 4.2 куатро с чип тунинг май на!