Моравецки към Зеленски: Никога повече не обиждай Полша

Премиерът размаха пръст на украинския президент
23 сеп 2023 17:39, Александър Попов
93
Моравецки към Зеленски: Никога повече не обиждай Полша
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полският министър-председател Матеуш Моравецки засили критиките си към думите на украинския президент Володимир Зеленски по време на изказването на последния пред Общото събрание на ООН. Повод за напрежението стана спорът между двете държави, разразил се заради зърнената търговия, предаде ДПА.

"Искам да кажа на президента Зеленски, че той никога повече не трябва да обижда поляците, както направи онзи ден при участието си в Обединените нации", каза снощи Моравецки, цитиран от полската осведомителна агенция ПАП.

Поредното изостряне на риториката се случва само броени седмици преди полските парламентарни избори на 15 октомври.

Наскоро Европейската комисия реши да не продължава забраната си за вноса на украинско зърно, която важеше за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, отбелязва ДПА.

Впоследствие Полша, Словакия и Унгария решиха да действат самостоятелно и да наложат свои собствени ограничителни мерки с довода, че трябва да защитят земеделците си от конкуренцията на значително повишилия се внос от Украйна.

Визирайки именно това решение на трите страни, Зеленски заяви в ООН, че е обезпокоен от "политическия театър" около зърнения внос, който се разиграва между съюзниците, от което по думите му печели Москва.

Моравецки подчерта, че Украйна се бори да отблъсне руската инвазия - война, която се води в името на сигурността на Европа.

Първостепенна задача на Европа трябва да бъде да се въоръжи и тя трябва да помага, като транспортира оръжие към Украйна, добави Моравецки.

Логистичният разпределителен център Жешув в Югоизточна Полша действа и ще продължи да работи в сътрудничество със съюзниците, каза той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 8 месеца
Убавец. Кинта и 20. Повечето от нас знаем бъдещето му. История. Факт.
63
2
 
13
 
! Отговори
Чит преди 8 месеца
Изключително неприятен е този Зеленски.Нагълее все едно сме му васали а истината принадлежи само и единствено нему.Като е такъв герой несрещан да ги поведе на фронта от първа линия и... да се свършва с глупостите му.
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виждате ли, български муххл.ьовци от Подмяната, Сглобката, Братя Киро и Асен Спецови, Тагаренко, Атанас Атанасов - Гнома, Розавия Фюрер Денков? Вие сте чехлювци на Украйна и Запада. Никой не ви уважава, защото сте слуги и всеки ви рита като куче, подиграват ви се в цяла Европа. Вие сте срам за България. Вие сте Продажници и слуги. Вие не сте европейци, не сте натовци, защото сте за подигравка на целия свят. Вие сте азиатци по манталитет, африканци по мислене и поведение. Разкарайте се, фашисти.
61
1
 
13
 
! Отговори
Препоръчвам преди 8 месеца
На всички хора по света в един самолет със зеля да не се качват. Интуицията ми го говори.
60
2
 
20
 
! Отговори
гошо преди 8 месеца
Моравецки, не се сърди не е уцелил дозата.
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За една седмица загубите на ВСУ в Краснолиманското направление възлизат на 435 бойци. Руските войски отразиха нападение на ВСУ в посока Краснолиман, по време на което ВСУ загубиха до 435 военнослужещи от 17 до 23 септември. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. Те уточниха, че руските войски са унищожили 15 бронирани машини и повече от дузина машини на Укронацистите.
58
2
 
7
 
! Отговори
3 преди 8 месеца
от картите. Сега тя просто е поверена на контрола на Киев. Това дава възможност да се създаде удобен вид за увеличаване на броя на "завладените" територии. Поне на хартия за западните куратори.
57
1
 
9
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
който да прикрие липсата на успех на контранастъплението и да демонстрира на западните куратори поне някаква визия за победи. В същото време украинската страна съобщава за пробив на "линията Суровикин", която всъщност навлиза на десетки километри в дълбочина на отбраната. Но дори "независими" институции като ISW, които симпатизират на режима в Киев и работят пряко за Украйна, не могат да потвърдят тази информация. Въпреки това, за да се създаде положителен информационен фон за ВСУ след загубата на територии, контролирани преди това от Киев, "сивата зона" изведнъж започна да изчезва от картит
56
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Фейк: ВСУ пробиха отбраната на РВС в района на Вербовой. Съобщението за това е широко разпространено във всички основни украински телеграм канали. Истината: В момента "пробивът" съществува само в каналите на ЦИПСО и западните медии, които се позовават на ЦИПСО. Синхронът на пълнежа показва, че сме изправени пред поредната координирана информационна атака. Информацията за това събитие не е потвърдена от доверен източник. Украинската пропаганда в навечерието на есенната разп`y`T`u`цa се опитва да създаде положителен информационен фон,
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Почти всички бригади на украинските въоръжени сили са загубили своята боеспособност. Това заяви бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър. Според него поради липсата на успех на бойното поле Украйна напълно е изчерпала възможностите си да попълва редиците на своята армия. Поради това Киев може да претърпи поражение в конфликта. Той добави, че някои части трябваше да попълват редиците на загиналите войници три пъти по време на контранастъплението.
54
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
По-нататъшната полска помощ трябва да е =0. + блокада за ес, нато и всичко друго. На върховна укр. наглост се отговаря нагло, арогантно и без скрупули.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ай ай... един по един. Ние ще сме последни. Бегай към САЩ
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно така Полша, нашите хора!!!!
51
1
 
19
 
! Отговори
Ей това ме дразни. . преди 8 месеца
. . . Европейската комисия реши да не продължава забраната си за вноса на украинско зърно, която важеше за . . . Наместници на Господ ли са?
50
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим и останалите 4 области?
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Превземането на Киев може да стои като въпрос само от тактическа военна гледна точка, иначе Русия няма нужда от западна Украйна, това не принадлежи към "русский мир". Проблемът със западна Украйна е, че тогава половината население ще избяга в ЕС, и ще останат има-няма не повече от 5-7 милиона, което ще доведе до срив на държавността.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Край, Русия спечели. Още 1-2 дена и са превзели Киев.
47
3
 
28
 
! Отговори
Напред за атлантизма преди 8 месеца
България като истински партньор и член на натуту да осъди веднага Полша и да праща жълтопаветните безделнизи на фронта с предводители Паси, Плевнелиев, Киро, Асен, Христо, Генерал Гном и компания. България би имала бъдеще без тези истерични личности. За окраска може да добавим Поптодорова. Могъща полово неопределена армия
46
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия хвърли много усилия и животи в Украйна този път денацификацията ще бъде доведена до край.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ся Украйна се обърне и плесне два пъти зад врата Полша Моравецки няма да говори толкова. Та тя Украйна на Русия се заканва та Полша ли ще я спре.