Украйна поразила модерния ракетоносец "Асколд" в Крим?

Атакувана е корабостроителница в Керч
78
Украйна поразила модерния ракетоносец "Асколд" в Крим?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна атакува с 15 крилати ракети корабостроителница в пристанищен град Керч, на Кримския полуостров, като повреди един кораб, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтрес. Осведомителната агенция отбелязва, че нападението може да подкопае допълнително капацитета на Москва за нанасяне на удари.

В лаконично изявление министерство посочи, че 13 от ракетите са били унищожени във въздуха, а една е поразила кораб, но не съобщи името на кораба.

Командващият украинските военновъздушни сили каза, че руският военноморски флот е разположил там един от най-модерните си кораби - ракетоносец, въоръжен с крилати ракети "Калибър". Москва често атакуваше Украйна с ракети "Калибър" в течение на продължаващата вече 20 месеца война.

"Надявам се, че друг кораб е последвал "Москва", заяви командващият украинските ВВС Микола Олешчук в "Телеграм", имайки предвид флагманския кораб на руския Черноморски флот, потопен от украински ракети на 14 април 2022 г.

Ройтерс не успя да провери руските и украинските изявления, нито публикациите в социалните медии, включително видео, за ракетна активност и за пожар и дим, които според публикациите се издигат от корабостроителницата.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че нарасналата способност на Киев да нанася удари по военни кораби и да намалява възможностите за руско наблюдение в Черно море са подкопали военните усилия на Русия и са помогнали на Украйна да си осигури морски път за износ на зърно.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов заяви, че при атаката срещу корабостроителницата няма жертви.

Според някои украински анализаторски канали в "Телеграм", които проследяват войната, при атаката е бил повреден руският ракетоносец "Асколд". Ройтерс не може да провери тези съобщения.

През септември руското отбранително ведомство заяви, че корабът "Асколд" от Черноморския флот е участвал в унищожаването на украински мишени във водите край Крим.

Според по-ранни съобщения на руските държавни медии корабът, въоръжен с ракетни системи "Калибр" и ракети земя-въздух със среден обсег "Панцир", зенитна артилерия и артилерийски системи, трябваше да влезе в експлоатация през втората половина на 2023 г./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Според руското МО, руското ПВО успешно е унищожило всичките ракети изстреляни от Украйна. Просто останки от унищожените ракети са паднали въхру корабчето, направи са 2 кратера от палубата до водното ниво и е горяло 12 часа, скрап метал.
53
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Само нашите трлве си правят труда да славят Украйна :) В цял свят предвиждат краха и, но не, наш трл вика "слава". Сякаш няма български израз - Да живее!
52
0
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 6 месеца
Най-напред виж водоизместимостта на въпросния "Асхол", снаряжението му и тогава пиши за катери и лодчици. Тряснали са го яко и он утанул, като е повлякал със себе си още "два катера". Браво на Украйна. Пак им шибнаха нано технологиите на путлеристанофашагите.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лайковете ти са фалшиви както и на цялата задокеанска агитка. Факт.
50
1
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Само подводници строят руснаците в Черно море, още с Москвата.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анализ. Анализа ти е брутален , но неверен , най вероятно поръчков тоест платен. Поне така изглежда. Това е форум. За лични коментари. ...
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лайковете ти са фалшиви омбрело. Имаш чадър но това не е последно...
47
4
 
10
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Някой да знае къде се намира срга генерал Владимир Попов? ...Ще ви кажа,той е 13-ят убит високоподтавен командир(генерал)...едно тропарий за генерала! Слава на Украйна!
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинците прросто завиждат на руснаците вместо да правят бизнес и да са добре но не , те искат да оцелят нещо атрактивно или нещо голямо Москва...
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Егаси, няма ги копейките, така не е интересно..Аве копейки, Мутрофанова да не е свършила денгите ве? Нищо чудно, при тоя курс към долара ххах. За 20 ст мога да си купя 10 от техните левчета. Там със 100 лв сигурно ше съм царя на квартала а ако им купя и по 1 водка ше ме гледат като божество тия пропадналяци в Мордор.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аве копейки, чебурашките що спряха да стрелят по Киев? Нали патриота от 80 те не работеше и го бяха счупили? Нали чебурашките имаха мн модерни ракети? Свършиха или май се оказа, че са модерни в тубата само? Блатниците ше излязат ли скоро от глухата защита в която са от поне 4-5месеца? Не за друго ама дори все още не контролират изцяло нито една област от анексираните територии.
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И кво? Тия колхозници се бият с 25 пъти по-малка държава без флот и тия ги оставиха почти без флот. Ами чебурашките пиянки ако се биеха с някоя държава с някакъв флот? Не говоря въобще за НАТО те закарват 2 самолетоносача и колхозника джуджак повече няма и да излезе от бункерчето си.
42
5
 
13
 
! Отговори
Ф16 преди 6 месеца
Абе нали руското ПВО беше "Безаналогово",как става така че "отломките" все нещо ценно нацелуват,я щаб,я кораб или склад,въпроса ми е към русофилите:))
41
4
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 6 месеца
Украйна не ги мисли. Бай Дзън каза, че имат план маршал 500 милиарда за възстановяване. Кой ще дава на Русията? Другарят Ким ли?
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Усраина дори и да унищожи 100% руския черноморски флот, което е невъзможно, е фалирала държава, която според западните експерти ще капитулира в тази война не по-късно от края на 2024 г. Всичките тези напъни на западната пропаганда с платени статии подобно на преведената тук са послесветене след пропагандните "експлозии" в медиите около "контранастъплението" на укро-фашистите. Голям праз - повредили едно малко корабче, докато всеки месец руснаците убиват повече от 10 000 техни войници
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредния балон! Корабът Асколд всъкност е малко по-голям от катер. Вярно, има възможност да изстрелва ракети Калибър, но това са само няколко ракети и присъствието му или отсъствието му от флота е несъществено. Да засегнат е, но не от удар на ракета а от падащи части от свалена ракета. Да те също експлодират, като се ударят в земята - в тях има гориво от двигателя на ракетата и бойна глава, която ако не детонира при свалянето, детонира при удар в земята при падането. Лесно възстановим е кораба.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До долния дето го били викали в полицията. Вместо да се чудиш какъв бил следователя вземи се вслушай в него , защото той е високоплатен висшист.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На анонимеН лайковете са съмнителни винаги и не са като на останалите.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинците са големи горделивци и сами си прросят боя.
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Западните медии вече не крият, че Украйна няма шанс за победа и украинците трябва да се примирят със загубата на територии. Колкото по-рано, толкова по-добре. Иде ред на Одеса, Николаев и Харков.