Еврофермери: Ако умрем, вие ще гладувате

Белгийските фермери блокираха ключова магистрала
28 яну 2024 20:17, Александър Попов
64
Еврофермери: Ако умрем, вие ще гладувате
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гневни фермери блокираха в неделя главна магистрала в Белгия, част от нарастващото движение на недоволството в цяла Европа, което предизвика сътресения и насилие във Франция и Германия.

Карайки пълзящите десетки трактори, фермерите спряха движението по магистрала E42 точно на север от Намюр в южната част на страната. На някои трактори бяха закачени белгийски знамена и синдикални знамена, както и транспарант с надпис: „Ако умрем, вие ще гладувате“ и „Детска мечта се превърна в кошмар“.

Стана невъзможно да се печели прилична заплата, каза Пиер Дьо Юлст, говорител за федерацията на младите фермери FJA, която организира протеста.

„Ние призоваваме за обща селскостопанска политика, която отчита реалността на мястото. Фермерите трябва да правим повече с по-малко ресурси. Ние сме готови да положим усилия, но трябва да можем да живеем достойно", каза Юлст пред АФП. Освен това астивистът каза, че неговите членове са били в нелоялна конкуренция с изнасяни стоки, които не трябва да отговарят на същите строги екологични стандарти.

В събота фермери подкараха около 100 трактора около околовръстния път в южния град Монс. Фермерите се оплакват, че европейското законодателство задушава бизнеса им, че инфлацията подкопава живота им и по-евтиният внос унищожава конкурентоспособността.

„Европа продължава да притиска, притиска и смазва фермерите... времето е да преоценим работата на тези, които хранят нашите граждани всеки ден“, заявиха от съюза на фермерите FWA в сайта си.

Френски фермери планират да блокират Париж

Организации, представляващи френските фермери, заплашиха да блокират Париж за неограничен период от време от ранния следобед утре в подкрепа на исканията си за по-добри условия на труд и живот, предаде ДПА.

Съюзът на младите фермери и организацията, която представлява селскостопанските съюзи на местно ниво, заявиха, че блокадата ще започне в 14:00 часа местно време и всички основни пътища към френската столица ще бъдат затворени. Двата съюза представляват мнозинството от френските фермери.

Фермери от департамента Лот е Гарон в Югозападна Франция планират да блокират Рунгис - огромен пазар за търговия на едро с хранителни продукти, намиращ се на около 13 километра южно от Париж.

Миналия петък френският премиер Габриел Атал обяви големи отстъпки за земеделските производители на фона на продължаващите от дни протести. Той каза, че ще бъде оттеглено увеличението на данъка за дизеловото гориво за селскостопански нужди, ще бъде предоставена спешна помощ на стойност 100 милиона евро за фермерите, засегнати от бури и ще бъде организирана помощ за винопроизводителите, страдащи от свръхпроизводство.

Редица разпоредби и процедури също ще бъдат опростени с незабавно действие. "Франция е селскостопанска сила и страна, която обича своите земеделски производители", заяви Атал по време на посещение във ферма близо до испанската граница. "Ние не искаме да зависим от други за нашата храна", добави той.

Днес Атал каза, че правителството обмисля да предостави още помощ за фермерите, предаде Ройтерс. "Ще разгледаме всички други мерки, които можем да предприемем по отношение на тези аспекти на нелоялна конкуренция", заяви Атал пред репортери.

Земеделски производители от други европейски страни, включително Германия и Полша, също организираха протести, като заявиха, че Европейският съюз не прави достатъчно, за да ги защити от по-евтиното производство в други страни, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: протестфермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо де. На либерастичнитевъшки фермери не им трябват. Те се хранят по ресторанти. Това е шорущоидната либерастка логика.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Побърканите от Давос,на които шаманката с боядисаното с кръв лице им е изпила мозъка искат да докарат изкуствено създаден глад на човечеството.Садете картофи...
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 47 АнонименТова е купуване на привърженици. Дават им пари безвъзмездно от нашите данъци а ние превиваме гръб
38
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
китайците произвеждат за целия свят та тия фермери да си ходят
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А сега да си представим какво ще стане ако украйна е действително в ЕС... Тогава няма да има и субсидии за фермерите от днешния ЕС... Не ми се говори какво ще стане с фонЛайнен ако я набарат фермерите...
36
1
 
4
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 3 месеца
А НАШИТЕ ПОД НАТИСКА НА М.ВР-О.ПГ, ЗАПЛАХИТЕ НА БАНКИТЕ СЪС СПИРАНЕ НА КРЕДИТИРАНЕТО И МАЛКО КИ.НТИ ПОД МАСАТА НА ОПРЕДЕЛЕНИ СТОПАНИ И СЕ ПРИБРАХА ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО БТ. РЕАЛИТИ
35
6
 
2
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Украйна ще ни храни, те са селска страна върху чернозем. Монсантоу
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брутално се заобикаля споменаването в прав текст, на истинската причина за безпосойството на европейците, а именно, вменената ни отговорност финансово да поемаме американсаксонската война срещу Русия в Украйна!?
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рекапитулация на слугинажната политика на Еесовската Зона към Пиндостан: скъпи суровини, високи разходи, деиндустриализация, загуба на пазари, прекъсване на търговски връзки, инфлация, икономически спад, обедняване на европейците като съюз, застой, риск от въвличане във война. Даже колективнозападната поддръжка за киевския бендеро-нацистки режим навлезе в криза.
32
1
 
8
 
! Отговори
Сокерес преди 3 месеца
Нещо не разбирам , белгийските фермери протестират, германските, полските, румънските, в Литва, българските. Кой подявалите тогава произвежда толкова много? Украйна не може да произвежда такива количества че да насища всички тия пазари, те преди войната неможеха ,а пък камо ли сега, когато 1/3 от земята не може да се обработва. Испания е най-големия производител на зеленчуци и плодове в Европа, те ли са виновника. Освен да внасят много от трети страни като Турция и Сев. Африка?
31
4
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Така е бря,верну е. Ко ша идете кът спрем да произвеждаме?Ама за гражданята ляба расте в магазина.
30
3
 
13
 
! Отговори
мишката преди 3 месеца
Нашите фермери изглежда са доволни . Щом не блокират магистралите така както правят наистина недоволните в Европа . Или пък кокорчо им е дал много пари за да се спотайват и мълчат . Може за това постоянно се теглят кредити, които ще изплащат децата и внуците на тези наши глуповати фермери .
29
1
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Ще строят комунизъм по нов модел. Някой може ли да обясни какво е това икономическо чудо пазарна икономика в която има държавни субсидии?
28
2
 
36
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
важното е да накажат Орбан защото не дава 50 млрд за нацистите и войната на сащ!
27
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако умрат, други ще дойдат на тяхно място. Незаменими няма.
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 23 Дай доказателства ве, БОЖАНКОВ, смееешник? В паркламента ти освен с Костадинов да се заядеш за друго не си там, както и онова другото обратното Искрен Митев. Божанков, вярно ли е че си обратен???
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти си много глуппав копейка. Щом копейкин се е развел, явно и жена му се е развела.
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек тия фермери искат да вдигнат цените.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 21 Дали се е развел? Вие краварите сте много странна порода. Едни от вас казват че жена му уж се развела с него, но имала собствен бизнес спонсориран от Костадинов, други като теб плямпат че се е развел. Последно: развел ли се е или не се е развел? Муахахахахахаа
22
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейка, освен за скромната къщичка на копейкин, кажи и за апартамента на жена му. Фиктивно-бившата де.