Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?

Армията провежда подготовка за реални бойни действия
28 мар 2024 07:03, Елка Василева
177
Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус се готви за възможна конфронтация с НАТО: военни тренират край границата с Литва завладяването на стратегическия проход "Сувалки". Това не е обикновено учение, а подготовка за реални бойни действия, твърди телевизия ZDF, цитирана от Дойче веле.

Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. „Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за „реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: „Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. „Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. „Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. „Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал „Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
16
 
! Отговори
Консерви преди 1 месец
Да си припомня как 60 км Колона стана на Консерви или за скрап
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - една идея по-хитър е, не по-умен - все пак разпада на СССР го завари шеф на Агро-промишлен Комплекс АПК/ТКЗС. По скоро е млада версия на Чаушеску. Тук може да сме горди с нашия Бай Тошо - правешкия хитрец мина покрай капките.
45
14
 
10
 
! Отговори
публикувайте! преди 1 месец
Настоящият сайт май въобще не пусна материал по повод срутването на 2-километров мост в САЩ. По повод на това произшествие в украински сайтове се е появила информация, че капитан на кораба е бил украинец и с украински флаг са пуснати реакции в нета от типа:"Щом не ни давате вече пари, ще страдате и вие". Подробност от произшествието е, че корабът рязко си мени курса малко преди да се приближи до най-важните опори. Това не се обясява с отказ на електр, система, както е официалната причина.
44
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя май не е гледал как на руските танкове в Украйна им летят куполите като ги тресне джавелина, а Полша има по-добри работи от джавелин
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мале, мале Полша щял да напада тоя
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милошевич 2.
41
14
 
6
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
готвят ли Бългерия за пушечно месо и конфликт с Русия. Готвят ли бългерианите за втора Украйна - бедна , отачаяна, злобна страна, изцяло под конттрола на американските мании за величие и кръвожадност?
40
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лукашенко е главния враг на НАТО. Още не им е клекнал, че и не се гласи. А те не понасят неподчинение. Оставете Беларус-едно островче на мира, където хората си живеят рахатно, макар и не богато, но все пак доволно богато. НАТО не понася някой да не е под неговия чадър. Сега ще изкарат Беларус, че ги напада и ще нахлуят и там. Точно Беларус им пречи, за да обградят Русия с вражески натовски държави, ако не забелязвате.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не подкрепям НАТО нито действия на тези същите НО Луката ако смята че има воененоПревъзходство много се лъже
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всички се готвят за война света ще бъде сринат и изравнен със земята жребия е хвърлен.
37
6
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Путаранката ще направи втори погрешен ход. Статистиката сочи, че Беларус имат само 50 000 човека армия. Ако Путapaнката подкокороса мустакария си ибpиkчия да нападне страна на НАТО ще ги унищожат за нула време. Отделно народа на Беларус ще се възпозлва от това, че вече няма армия и ще свали диктатора и ще поиска като Украйна да е с ЕС. Вече видяхме веднъж подобна революция, която беше смазана от милицията и армията. Тогава Пyтpaнката ще трябва да се бие на 2 фронта - Беларус и Украйна
36
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха.. Русия просто ще ги смаже...
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като остаря умния текезесар съвсем му се разхлопа дъската
34
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най после нато ще изчезне като грозен цирей
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще загубят небето за 48 часа , защото нямат нито хубави самолети нито боен опит . След което всяка струпана сила на земята ще бъде унищожена. Поредният черрвен кретенн който тества нервите на нормалния свят. Ама те скоро ще свършат.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1982 бях войник и тогава за пръв път видях руски войници. участващи в Щит82. Идваха в нашето поделение да вземат храна с баките си. Това което съм запомнил, че на униформите си имаха надпис СА и всички бяха с ботуши.
31
1
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
До АнонименЯвно не сте бил войник.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 34..... ... Вероятно ще счупят маникюра и токчетата на натовци... Може и чорапогащите да им скъсат...
29
4
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А аз се чудя друго. Какво очаквате от Беларус при тия огромни нападателни учения в Полша и прибалтика? Да стои мирно и да чака поляците да минат през Минск на парад? Част пт Беларус е бивша полска територия и от страна на Беларус ще е най-голямата гллуппост да си човъркат телефоните и да си го вадят в нета като нас, българите.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално да се готви като Нато е струпало на границата на Беларус войски