Кафето поскъпва заради силното търсене на робуста и сушата

Производството е концентрирано в две държави - Бразилия и Виетнам
22 апр 2024 21:20, Анисия Иванова
16
Кафето поскъпва заради силното търсене на робуста и сушата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на кафе очаква реколтата тази година да задоволи търсенето, но краткосрочни фактори движат цените нагоре, като арабика е поскъпнала с над 35% за последния месец.  Производството е концентрирано в две държави - арабика в Бразилия и робуста във Виетнам, и всякакви проблеми там имат голям ефект върху пазара. Това коментира Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Всичко започна не толкова с арабика, колкото с робуста. Над 90% от реколтата на кафе във Виетнам е робуста и всякакви негативни ефекти се отразяват силно на световния пазар, каза Аначков. "Последните няколко години като негативна тенденция Виетнам намаля производството на робуста. Това предизвика притеснения, но основната причина е, че тази година там има липса на валежи и сега се очаква още по-лоша реколта от последните две години", обясни гостът.

В същото време интересът към робуста започва да се увеличава, каза Аначков. Увеличаването на пазара за по-скъпи и по-качествени кафета води до засилени опити за включването на робуста към премиум сегмента.  

Поскъпването на робуста кара големите компании да закупуват повече арабика, което е обратно на тенденцията преди години след пострадалата реколта след измръзвания на растения в Бразилия. В годините след това има последователни увеличения на реколтата, каза Аначков, позовавайки се на официални данни.

Цената при сегмента на спешълти кафе, която използва само най-високи и скъпи класове арабика, се влияе от пазарите, но по-голямо значение там имат неща като устойчиво развитие на производството, мерки за опазване на природата, добра среда на труд, разказа Аначков.

Напоследък има силна волатилност в цените на тези по-високи класове арабика, каза още той.

През последните години спешълти кафетата заемат все по-голям дял в България, макар той да е незначителен на фона на масовите кафета, каза Аначков, като подобна е и ситуацията по света.

"Виждаме все повече и повече места, които отварят и се специализират в спешълти кафета, и все повече места, които търсят нещо различно от установеното на пазара."

Повече за спешълти кафетата в България и по света може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Миш-маш
С какви сувенири си тръгваме от различните си пътувания?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Не се притеснявайте за цените. Вие ги вдигнахте 150% и без суша, сега имате мегдан дори да ги смъкнете с тая суша във Виетнам. Мошеници.
11
1
 
4
 
! Отговори
ссс преди 1 седмица
Силно търсене на робуста и суша. Мисиркa.
10
1
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
Само експерти в тая държава, този примерно следи добива и реколтата на кафето и ръси мозък наляво надясно, сигурен съм че в плантация не е ходил, а се ограмотява на курсове и по нета.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кафето не вирее в Италия бре. Умници
8
4
 
2
 
! Отговори
Vergnano cafe преди 1 седмица
Италианскато кафе е най хубаво
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-хубаво е споделеното! Може на джезве.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ставам отявлен клиент на ВиК!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Робуста пият само бедните.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Арабика придава аромата, а робуста - силата на кафето. Блендата(смесването) на двата вида прави индивидуалното усещане.
3
2
 
2
 
! Отговори
Zzzzzzz преди 1 седмица
В две държави ли има кафе ?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А дано арабиката тогава поевтинее, не съм фен на робустата. :) Абе, как така всички цени нагоре, нещо надолу няма ли?
1
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
То робуста не е хубавият сорт. Арабика и други, по- редки, видове са...