Климатът може да оказва влияние на земетресенията

Период на интензивни валежи е свързан с множество трусове
10 май 2024 20:13, Елка Василева
24
Климатът може да оказва влияние на земетресенията
Снимка: архив, БГНЕС

Климатът може да оказва влияние на сеизмичната активност, твърди екип от международни учени, цитиран от електронното издание Юрикалърт.

Когато специалистите се опитват да установят причина за земетресение, те често започват търсенето си в подземните слоеве. Дългогодишните сеизмични изследвания са показали, че сблъсъкът на тектонични плочи и движението на подземни разломи и пукнатини са основният фактор, който предизвиква трусове.

Научен екип, воден от изследователи от Масачузетския технологичен институт, обаче констатира, че метеорологични явления също могат да имат роля при предизвикването на земетресения. Сред учените има представители на Токийския и на Виенския университет.

В проучването, публикувано в изданието Science Advances, те обясняват, че периоди на обилни снеговалежи и дъждове вероятно са допринесли за множество земетресения в Северна Япония в последните няколко години. Според специалистите от Масачузетския технологичен институт това е първото изследване, което показва, че климатичните условия могат да предизвикат трусове.

"Виждаме, че снеговалежите и други натоварвания на повърхността, свързани с околната среда, влияят върху подземното налягане, а периодът на интензивните валежи е свързан с началото на множество земетресения", казва водещият автор на изследването Уилям Франк от  Масачузетския технологичен институт. "Така че климатът очевидно оказва влияние върху реакцията на земната повърхност, а част от нея са трусовете".

Новото проучване се фокусира върху поредица от земетресения на полуостров Ното в Япония. Екипът открива, че сеизмичната активност в региона е изненадващо синхронизирана с определени промени в подземното налягане и че те се влияят от сезонните модели на валежи от сняг и дъжд. Учените предполагат, че тази нова връзка между земетресенията и климата може да не е характерна само за Япония, а да играе роля в разтърсването на други части на света.

С поглед към бъдещето те прогнозират, че влиянието на климата върху земетресенията може да стане още по-силно изразено с глобалното затопляне.  

"Ако навлизаме в период на променящ се климат с по-екстремни валежи и очакваме преразпределение на водата в атмосферата, океаните и континентите, ще се промени начинът, по който се натоварва земната кора", отбелязва Франк. "Това със сигурност ще окаже влияние и е връзка, която бихме могли да проучим допълнително".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единственото, което влияе на сеизмичната активност е глупостта и продажността на медиите. Ще видите, че като ги забраним няма да има повече земетресения.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ново 20. Не климатът. Намесата на човекът в климата и земята, причинява и наводнения и земетресения и др аномалии.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изводите от научното изследване е, че може да ги увеличава, а може и за ги намалява, 50/50%
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Муахаха ХА-ХА! Определено Ковид-а влияе на земетресенията, не само в Япония.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има едни територии, обширни при това, дето по 3-6 месеца вали, ама за земетресения не сме чули. Да оправдавате земетресенията в Япония с проливни дъждове ... Как ви хрумна? Изкуственият интелект прави чудесни обосновки в полза на глобално затопляне. Каквото цел зададеш на ИИ-то, ще получиш резултат, особено ако му орежеш някои особености в устройството на Земята.
17
0
 
0
 
! Отговори
Аде стига бе :) преди 1 седмица
ГолЕмо откритие, баси... кЪ сЪ не бех сител досеги. И затова им плащат. Логично климат, земетресения, ВУЛКАНИ, слънце, да са свързани. Даже скоро може да открият, че земетресенията и вулканите предизвикват изменение на климата. И да кажат ученете, кЪ ние затопляме и Марс....
16
0
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 1 седмица
КОВИД е Също СмъртоНосна Пандемия! Ша Знаете - Верваме Ви!
15
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Колко по грешни са толкова по голямо земетресение. За пръв път в Ню Йорк по време на заседание на ООН. Малко им е. Вижте кой държави ги удря. Колкото по грешни толкова повече земетресения. Другото е да спрат да сондират, копаят, застрояват..... Иначе след цялата лудост едно нещо е ясно и точно. Колкото по грешни толкова повече катаклизми според греховете им зависи всичко. Е много вярващите ще се изсмеят на такъв коментар, но фактите говорят достатъчно добре.....
14
0
 
3
 
! Отговори
ОПГ Екоши3и 2030 преди 1 седмица
Цирка продължава... А салмонЕЛКА заработи бързи 100 еко гривни без въглероден отпечатък!
13
1
 
9
 
! Отговори
Питакна преди 1 седмица
Тъй ли? Аз си мислех че е Путин. Или той май беше виновен и за климата?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като започнат да си сменят местата северният и южният магнитни пояси ше видите какво е серия от земетресения, наводнения, климатични ужаси.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A нa kлимaтът nъk мy okaзвa влияниe HAARP...
10
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Но какво обидно има в израза "земната ко-ра" не мога да разбера? Както и да е!
9
8
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Аз това нещо отдавна го твърдя. За връзката дъждове-вода-земетресения. Много близко до ума е! Водата попива дълбоко в земните пластове. А след като те се овлажнят, започва едно хлъзгане на едни земни пластове спрямо други. Появява се нестабилност и напрежения в земната ***, което в крайна сметка избива в земетресения.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да не би да е обратното ?
7
0
 
18
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Днес що никой не пише за температурен минимум за Май?
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то това е капитализма - наука която е нАука, защото богатите плащат да има определени изводи в нАучните разработки. Обществото не е общество, защото се атомизира от липсата на изход и перспектива, ограбвано от капиталистите, както в средата на 19в в Англия и началото на 20ти в цяла Европа. Икономиката не е икономика заради дотации на всякакви глупости и съсипване на истинската индустрия. Медиите не са медии, защото факчекърите филтрират за което им се плаща, мистирките пишат каквото им подад
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леле, какви глупости! Сега очаквам и някакво изследване, което е открило как климатичните изменения на Земята влияят на слънчевата активност. Няма да се учудя.
4
3
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ВСЯВАНЕ НА ПАНИКА!!! В АФРИКА ИМА ПЕРИОДИ НА ИНТЕНЗИВНИ ВАЛЕЖИ И НИТО ЕДНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ВАЛЕЖИТЕ И МЕСЕЦИ СЛЕД ТОВА!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А във Австрия,Италия ,Швейцария,Норвегия.Колко земетресения има последните 50 г? Все пак и там доста сняг падаше!