Найджъл Фараж: Западът провокира войната в Украйна

Той бе порицан бързо на Острова
22 юни 2024 13:06, Александър Попов
134
Найджъл Фараж: Западът провокира войната в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът провокира войната в Украйна, заяви в интервю за Би Би Си лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж. Той бе незабавно порицан от останалите основни британски политически партии.

На въпрос на журналиста Ник Робинсън по повод на заявеното от Найджъл Фараж на 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна, че "това е последствие от разширяването на ЕС и НАТО", както и дали политикът поддържа мнението си, лидерът на "реформаторите" отговори: "Ние провокирахме тази война", но добави, че "вината е на Путин".

Британският вътрешен министър Джеймс Клевърли обвини председателя на ПП „Реформирай Обединеното кралство“, че „повтаря отвратителните оправдания на Путин за бруталната инвазия на Украйна“. По-рано Фараж свърза разширяването на Европейския съюз и НАТО през последните десетилетия с конфликта в Източна Европа, съобщи ДПА.

По време на вчерашно интервю в ефира на Би Би Си Фараж беше помолен да даде мнение за руския президент Владимир Путин. „Казвам, че не го харесвам като личност, но му се възхищавам, защото успя да поеме контрол над управлението на Русия“, заяви британския политик.

„Ще кажа нещо, което не знаете. Изправих се пред Европейския парламент през 2014 г. (тогава Фараж е европейски депутат – бел.ред.) и казах, че ще има война в Украйна. Защо го казах ли? Беше ми ясно, че постоянното разширяване на НАТО и ЕС на изток дава на този човек причина да каже на руския народ, че идват за него“, допълни председателят на „Реформирай Обединеното кралство“ и допълни: „Чакай малко, ние провокирахме войната. Разбира се, това е негова вина – той използва стореното от нас като оправдание“.

Фараж предизвика критики от редица високопоставени британски политици.

„Фараж повтаря отвратителните оправдания на Путин за бруталната инвазия на Украйна“, заяви Клевърли в социалната мрежа „Екс“.

Министърът на отбраната в сянка от Лейбъристката партия Джон Хийли заяви, че Фараж „по-скоро би облизал ботушите на Путин, отколкото да защити украинския народ“ и допълни, че „това са срамни коментари, които разкриват истинското лице на Найджъл Фараж – апологет на Путин, на който не трябва да се поверява сигурността на нацията“.

„Чърчил би се обърнал в гроба си. Путин, който вече се радва как Фараж обърква британската политика, ще се възхити да чуе тези приказки за умиротворяване по време на предизборния дебат“, на свой ред заяви пред вестник „Дейли Телеграф“ бившият министър на отбраната на Великобритания Тобиас Елуд.

Парламентарните избори във Великобритания ще се проведат на 4 юли, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Найджъл Фараж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
1
 
! Отговори
Ежко преди 3 месеца
Казва истината,но я казва да навреди на местните си политически противници.Не е заради принципност или от честност.
106
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Абе тоя остров си го проси. На никой по света няма да му е жал за него.
105
1
 
9
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 месеца
Казал е истината. Само че в двулична Англия, да кажеш истината, означава веднага да те порицаят. Англосаксонци.По добре е да се биеш с тях, отколкото да водиш преговори.
104
0
 
10
 
! Отговори
Киров преди 3 месеца
Самата истина е казал човека!
103
32
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 3 месеца
Найжал Фараш е тамошната копейка. Това мисля е достатъчен коментар.
102
8
 
38
 
! Отговори
БПФ преди 3 месеца
Симпатичен или не, Фарадж казва истината и това го разбира всеки поне средно интелигентен човек, колкото и да врещят обратняшките пишман политици !!!
101
27
 
7
 
! Отговори
Този из род преди 3 месеца
Няма ли да влее в затворена, чезатри кралството с този Брекзит? Не знам, защо всичко трябва да е всичко или нищо! Или пълни путинофили или крайно леви луди.
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги ще го свързвам с посещението на рИмско гето в България.И как малките римлянчета го посрещнаха с кючеци..
99
4
 
25
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Скъпи евроатлантици ,пригответе се за чалмата, те ще се оправят ,а ние от два стола на земята!
98
3
 
31
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Самата истина!
97
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уточнение до мнение. В украйна дори по Тв се говори на руски език. Те украинците знаят само руския дори да не се имат за руснаци. Няма такъв точно украински език за употреба в обществото. Само Зеленски се опитва да го говори от началото говореше на руски клоуна.
96
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Олимпиадата Запада ще се включи във войната. Англичаните са хитри и затова правят избори и карат Фаражито да говори за да се скатаят. Срещата в САЩ е важно да се скатаем и ние но Русия трябеа да има предвид и да вземе мерки.
95
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наглосаксонеца си е наглосаксонец. Ние го направихме, ама Путин виновен щото го взел за оправдание. Хем знаете до какво ще доведе това хем го правите? Дали може да се каже, че сте нормални? Ама то толкова години кръвосмешение между роднини, какво да очакваш от такъв материал.
94
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прави ли ви впечатление,че Фараж е смес между Мистър Бийн и Дмитрий Медведев?
93
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Луд умора няма.
92
3
 
19
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Тяхната кауза е загубена!Леко полека започват да се преобуват във въздуха. Чудеса на еквилибристиката !
91
46
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИЗКУПИМ ЦЯЛАТА. В БЪЛГАРИЯ ИМА НАШИ СПЯЩИ КЛЕТКИ КОИТО ЩЕ БЪДАТ АКТИВИРАНИ. Това каза пияният пьотр толстой. ФАКТ копейки. Ако Украйна не беше поела удара на русия, щеше да се случи в България. Това е вашата гнусна, *** русия.
90
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хххх Викаш 10 години бомбардирали цивилни невъоръжени рускоговорящи жени и деца и накрая резултатът бил 12х убити от едните и 12х от другите. Как така става? В Украйна е имало руски войски много преди официалното начало на войната.
89
35
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 месеца
Още 2013 (преди украинският Майдан) московският алкаш пьотр толстой в нетрезво състояние се изтърва, че москва подготвя сценарий със зелени човечета и Варненска НР за България. България извади късмет, че украинците свалиха московската марионетка, ЕС наложи санкции на русия и поне засега отложи мръсните руските планове за България.
88
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Луд умора няма.