Браво! Второкласник отвя конкуренцията в азиатско състезание

Виктор е сред българчетата, преборили 30-хилядна конкуренция
17 май 2015 15:19,
25
Браво! Второкласник отвя конкуренцията в азиатско състезание
Снимка: Виктор Шаовчев

8-годишният Виктор Димитров Шаовчев от бургаското СОУ "Петко Росен" отвя конкуренцията в предварителния кръг на азиатското математическо състезание SASMO. Той е сред 24-те български деца, които в конкуренция от над 30 000 участници от 15 държави завоюваха златни медали в различните възрастови групи – от 2-ри до 12 клас. Освен Виктор, другият златен медалист от Бургас е деветокласничакта Кристина Веселинова Атанасова от бургаската математическа гимназия "Никола Обрешков".

"Това е изключително добър резултат, предвид това, че от всички 30 102 участници в състезанието, златните медали са само 24, а 2 от тях са спечелени от бургазлийчета", каза Силвия Шаовчева, майка на най-малкия медалист – Виктор.

Вследствие на перфектното представяне в предварителния кръг на SASMO за участие във финала са поканени общо 50 деца от България – всички притежатели на златна,сребърна или бронзова значка. Финалът на престижното математическо състезание ще се проведе на 15 август 2015г. в Сингапур, като всеки състезател сам поема разходите за участието си – самолетни билети, такса правоучастие и престой.

Златната значка и поканата за участие във финалното състезание в Сингапур не е единственият успех на бургаския второкласник. Само за учебната 2014/2015 година това e шестото златно отличие за Виктор.

Едва на 8 години той има солиден опит и познания в точните науки. Сред наградите му са: златен медал с максимален брой точки от Национален математически турнир "Иван Салабашев"; първо място от областния кръг на международно състезание "Европейско кенгуру"; три златни медала от различните кръгове на международното състезание "Математика без граници". За отличните си представяния в областта на математиката Виктор е награден с почетна грамота от Община Бургас и е член на клуб 2014г. на фондация "Димитър Бербатов" .

"Сега пред Виктор предстоят още много предизвикателства, като финала в Сингапур е очакван с най-голямо нетърпение. Участието в това престижно състезание е като сбъдната мечта и е изключителен стимул за него, тъй като азиатските математици имат славата на най-добрите в света. Надявам се там той да има възможност да докаже, че българчетата по нищо не отстъпват на азиатските си връстници", каза още Силвия Шаовчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
32
 
! Отговори
guest преди 9 години
Не искам да съм "хейтър", но следя резултати на децата от втори клас в Бургас. Прави ми впечатление, че постиженията на Виктор са само на състезания, проведени в неговото училище.На всички останали състезания: Коледно, Великденско, ЧХ, Съзтезание на ПМГ, Националното от вчера и т.н. Виктор не е с добър резултат. Дали някои учители не му правят мечешка услуга? Майката да се замисли.
16
0
 
32
 
! Отговори
bebok преди 9 години
Bravo na deteto!Dano da napusne BG!
15
0
 
32
 
! Отговори
РОСИ преди 9 години
ВИКТОРЕ ПОЗДРАВЯМ ТЕ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ И ДУША ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ .КАТО ПОРАСНЕШ МНОГО ТЕ МОЛЯ ДА СПАСИШ БЪЛГАРИЯ ОТ ТЕЗИ КРАДЛИВИ ПРОДАЖНИ УПРАВНИЦИ.НЕКА ГОСПОД ДА ТЕ БЛАГОСЛАВИ И РОДИТЕЛИТЕ ТИ ПЪТЯ И ПО КОИТО ВЪРВИШ И ТРУДЪД ТИ ДА НОСИ ПЛОД.АМИН
14
0
 
31
 
! Отговори
РОСИ преди 9 години
ХВАЛИТЕ ТОВА Е ДОБРЕ А ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ИМА ОЩЕ МНОГО УМНИ ГЛАВИ НО НЯМА СРЕДСТВА РОДИТЕЛИТЕ.ТЕ ПРЕСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ВЗИМА РАЗХОДИТЕ.И ТЕЗИ ДЕЦА НЕМОГАТ ДА УЧАСТВАТ ЕТО ЧЕ ТОВА ДЕТЕ УМНО И РАЗВИТО НЯМА ШАНС ДА УЧАСТВА ЗАРАДИ ПАРИ.УПРАВНИЦИТЕ ОТДЕЛЯТ ПАРИ И ГИ СИ СЛАГАТ В ДЖОБА СИ.ЗАТОВА В БГ ВСИЧКИ БЯГАТ А НАЙ СА УМНИ РОМИТЕ ТЕ ПЪРВИ ИЗБЯГАХА ОТ ТАЗИ КИРЛИВА И КРАДЛИВА БЪЛГАРИЯ
13
0
 
31
 
! Отговори
xopo преди 9 години
Браво на Виктор и на майка му! Да има много радост и в детските игри!
12
0
 
36
 
! Отговори
! преди 9 години
Браво! Наистина конкуренцията е много голяма, което прави този резултат изключителен!
11
0
 
36
 
! Отговори
До Анонимен №7 преди 9 години
ЕС не е света, това първо. И второ, Вие и идея си нямате колко голямо е числото на онези умни, талантливи, образовани българи, които работят някъде по широкия свят, отдавна са успели в своята професионална реализация, в личния си живот, не робуват никому, работят здраво и живеят един хубав, много добре устроен живот. Има и такива, за които пишете Вие: със средно образование е така. В мъдро устроените, законови държави няма маминото, дядовото, чичовото, както е и до сега в България.
10
0
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
браво на детето и родителите му
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на детето! Азиатски деца обикновено печелят подобни състезания, така че не е малко постижението му.
8
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно ще го наема за учител по-математика на 12-сетокласници, че чак и висша математика в Университета да преподава :D 100% знае повече от един куп математички :DИ пак да не пропусна :D Ние пък си избрахме пожарникар бодигард мутра разорил България финансово през първия си мандат та да ни унищожи напълно финансово през втория!!!!!
7
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много от умните избягали на запад работят ниско квалифицирана работа като белиили по специалноста си но са унижавани като прислужници от робствотов демократичния ЕС
6
0
 
45
 
! Отговори
Данче ...Умното преди 9 години
До Гошо...*** Има, бе Гоше! А пък, ако няма, от глобата на Иван Костов за незаконно " освободените " си пари от КТБ, въпреки забраната, не само билета на детето, но и всичко нужно може да бъде заплатено.А пък, ако се покрие и този вариант отпадне, то има толкова крали , крали, та се забравили в България. Може пък те да помогнат! Но не ми се вярва: колкото по-*** - толкова по-лесен за управление народ. А умното, таланливото и кадърното отдавна е избягало! И продължава да бяга!
5
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние пък си избрахме за пастир да ни води мутра бодигард пожарникар :D
4
2
 
52
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Ако са останали още...малко пари в КТБ,да подпомогнат момчето;поне да му купят билетите до Сингапур.(платена обява)
3
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво малък, все така.
2
0
 
65
 
! Отговори
555 преди 9 години
Браво на малкия пъпеш! Държавата трябва да инвестира в образованието на българчетата и да направи система да задържа младите и кадърните специалисти в страната. Просперираща държава само с народ не става, трябват и умни хора!
1
0
 
78
 
! Отговори
синева преди 9 години
Малко са случаите, които в ДНЕШНО време издигат България в очите ми. Този е един от тях. Деца, прекланям се пред вас!!!!! Дано имате късмет в живота, и дарбата ви да се развива. Поздрави на семействата ви, и на учителите ви.